Tervetuloa Lankapirttiin!

Oli kiva, kun poikkesit pirttiini. Toivottavasti viihdyt täällä ja tulet toistekin.
Suurin osa kuvistani suurenee klikkaamalla niitä.

maanantai 12. joulukuuta 2011

Talven keskelle kukkaa

Nyt ei ole valmiita käsitöitä esiteltävänä enkä keskeneräisiäkään viitsi esitellä. Ne molemmat nimittäin ovat esillä jo tuossa edellisessä postauksessa.  Mutta amarylliksen nupun haluan teille vilauttaa. Ajattelin, että nyt se pitää näyttää,  kun ei tiedä, riittääkö sen voima kukkimiseen asti.

Aika heiveröinenhän tämä on, raukka hämärässä kasvanut.  Lokakuussa kerroin parista viime joulun amarylliksestä, jotka olivat olleet oman onnensa nojassa terassin nurkassa koko kesän.  Toinen niistä pukkaa nyt nuppua, joka näkyy nyt tuossa kuvassa. Mielenkiinnolla odotan, jaksaako kukkia ja millaisella kukalla, jos jaksaa.

Kerrottakoon, että silloin lokakuussa toin purkit sisälle kodinhotohuoneen ikkunalle (pohjoisen suuntaan). Ehkä annoin tilkan vettä molemmille ja unohdin taas siihen, kun en oikein tiennyt, mitä niille pitäisi tehdä. Jossain vaiheessa sitten huomasin niiden työntävän kovasti uusia lehtiä, haalean vihreitä valottomassa paikassa. Kiikutin molemmat vähän valoisampaan paikkaan etelän puoleiselle ikkunalle, mutta eihän siinäkään tähän vuoden aikaan juuri valoa saa. Yllätyinkin iloisesti, kun huomasin nupun toisessa  (toisessa on vain niitä lehtiä).  Tämä muutti sitten olohuoneeseen ja saa jalkalampusta valoa koko päivän. Vaikka liekö sillä mitään vaikutusta kukalle, tavallinen sähkölamppu kun on.


Tuonpa muutaman talvikuvankin tänne, että näette, kuinka talvista meillä on.  Ihanaa! Jo tätä odotettiinkin. 

 Perennapenkissä näkyy pisimmät talventörröttäjät enää. Ei siinä tosin kovin korkeita kasveja kasvakaan, sellaisia iiriksen korkuisia.  Viikonloppuna saatiin tämä talvinen tunnelma. Taisikin silloin sataa koko Suomen valkoiseksi.


Ja lapsilla riittää touhua ja näyttää olevan hauskaa.


Tänään oli viikonlopun jälkeen hiukan kirkkaampi päivä ja metsikön takana näkyi kirkas valoilmiö. Se piti tietenkin ikuistaa, kun tuota nuppuakin kerran kuvasin.  On enää reilu viikko ja sitten päivä kääntyy jatkumaan.

Mukavalta tuntuu tämä talvi, vaikka kesäihmisenä itseäni pidänkin.  Mutta kun asuu täällä pohjoisessa ja on tottunut tänne kuuluvan kunnon talven, niin mukavalta sen tulo tuntuu pitkän ja sateisen syksyn jälkeen.  Vanhat merkit kyllä tietävät ja pitänevät paikkansa edelleenkin, että keväällä odotan kesää vielä malttamattomampana kuin nyt talvea.

Joulukin lähestyy huimaaa vauhtia.  Aamulla yht'äkkiä tajusin, että se on jo ensi viikolla.  Mökiltä on tuotu joulukuusi, mutta siinä ne valmistelut ovatkin.  Mutta eipä hätää, vietämme kolmisin (me vanhemmat ja tytär) hiljaisen aikuisten joulun, joten sen valmisteluun ei paljon tarvita. Poikakaan ei tule meitä ilahduttamaan vaan menee ulkomaille.  Kävi sen sijaan itsenäisyyspäivän aikoihin täällä.


Mukavaa alkanutta viikkoa kaikille!  Älkää liikaa stressatko joulun takia.
7 kommenttia:

 1. Hyvin elinvoimaiseltahan tuo nuppu näyttää, laitahan sitten kuva auenneesta kukasta. Minäkin olen joskus säästellyt amarylliksen sipuleita mutta kyllästynyt ja heittänyt pois muutaman kuukauden pyörittelyn jälkeen;)

  VastaaPoista
 2. On ne aina jonkunlaisia ihmeitä kun saa jonkun kukan kukkimaan. Minäkin kirjoitin omistani kun ei käsitöitä valmistu.

  VastaaPoista
 3. Olet näemmä myös amaryllisten kanssa viherpeukalo! Sinun ohjeittesi mukaan olen antanut orkideani hörppiä kaffetta viikon välein ja nyt on kukkaa pukattu jo koko syksy. Auki se ei niitä nuppujaan ole vielä saanut, laitanpa kuvia kun aukeaa. Mutta kiitos siitäkin vihjeestä!

  VastaaPoista
 4. Eila: En ole minäkään tainnut ennen malttaa yrittää amarylliksen sipulien uudelleen kukittamista. On niin helppo ja varma tapa saada amaryllis kukkimaan, kun ostaa vain uuden sipulin.

  Pirena: Samaa mieltä kanssasi, että kukan kukkimaan saanti on aina ilo! :)

  Piiku: Kiva kuulla, että muidenkin orkideat tykkäävät kahvittelusta! ;)

  VastaaPoista
 5. Ihanaa nähdä noita talvisia lumikuvia! Täällä Turussa on mustaa ja pimeää ympäri vuorokauden. Minäkin lasken päiviä siihen kun päivä on yhden minuutin pidempi. Enää 12 yötä! Joulustressiä pukkaa kun en ole juuri mitään valmisteluja tehnyt...
  Mullakin orkidea pukkaa kukkaa vaikka on saanut pelkkiä vesikylpyjä.

  VastaaPoista
 6. Täytyy varmaan ruveta katselemaan M:n orkideaa sillä silmällä. Se nimittäin kaatui sen verran, että ruukku tyhjeni ja nyt se ei näytä hyvältä.

  VastaaPoista
 7. Susu: Täytyy myöntää, että meilläkin alkaa tuo talvinen näkymä sulaa pois. :( Vettä ja räntää sataa ja mittari näyttää +asteita. Se siis siitä talvesta.

  Marjut: Toivotaan, ettei se orkidea sentään menettänyt elämänhaluaan kaatumisesta huolimatta.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Se saa minut iloiseksi.