Tervetuloa Lankapirttiin!

Oli kiva, kun poikkesit pirttiini. Toivottavasti viihdyt täällä ja tulet toistekin.
Suurin osa kuvistani suurenee klikkaamalla niitä.

sunnuntai 10. marraskuuta 2013

Vanha ihana juhlamekko

EDIT. 19.11.2013 lisäsin loppuun lähikuvan mekosta.


Nyt en esittele mitään uutta enkä itse tekemääni vaan muistelen hiukan vanhoja ja esittelen sukumme nuorimman vesan, suloisen tyttövauvan.


Tässsä hän on Enna Fanni Julia mummunsa sylissä ensimmäisessä juhlassaan. Lupa kuvan julkaisuun saatu Ennan äidiltä ja mummulta.  Enna sai kaksi jälkimmäistä nimeään isoisoäitien mukaan, mikä on hieno ele hänen vanhemmiltaan. Juhla-asuna Ennalla oli isoisoäideistä yhden virkkaama kastekolttu. Koltulla on ikää jo 43 vuotta ja sen virkkasi äitini meidän esikoisellemme syyskesällä 1970. Malli taisi olla jossakin saksalaisessa käsityölehdessä ja langaksi valitsimme Helmi-langan, josta tulikin kaunis pinta mekon kukkasiin. vuolaasti on mekon kauneutta ylistetty kaikissa kastejuhlissa. Ja kaunis se onkin.  Äitini oli tunnetusti taitava ja monipuolinen käsitöiden tekijä.Tässä tyttäremme, joka oli mekon ensimmäinen käyttäjä ja...


 ... tässä poikamme, joka käytti kolttua toisena vajaa kolme vuotta myöhemmin.Muita mekkoa käyttäneitä edustakoon tämä v. 1975 syntynyt Ennan setä, joka kastettiin vuoden 1976 puolella. Laskeskelin, että kaikkiaan kymmenkunta lasta on kastettu tässä mekossa. Äitini toive olikin, että mekkoa käytettäisiin hänen lastensa jälkeläisten kasteasuna ja niin on tehty.19.11.2013 lisäsin lähikuvan, josta kuvio näkyy selkeämmin.


21 kommenttia:

 1. Upea käsityötaidon näyte ja sukuaarre!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. TiiQ, niin on, vaikka kuvassa ei pääse oikeuksiinsa. :)

   Poista
 2. Kaunis ja arvokas on aitisi virkkaama mekko. Meidan suvun kastemekko on 92 vuotias. Se on isoaitini aidin ompelema ja jokaisen kastetun nimet on kirjailtu sinisella helmaan. Silla on kastettu aitini ja enoni ja melkein kaikki heidan jalkelaiset..minutkin 50-luvulla ja meidan lapsemme 80-luvulla. Viimeksi se on ollut kaytossa pari vuotta sitten siskonpojanpojan nimenantojuhlassa. Aika ajoin sita on korjailtu ja pitseja vaihedettu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seijasisko, teidän onkin sitten yli kaksi kertaa niin vanha kuin tämä meidän. Oletko laskenut kuinka monta lasta siinä mekossa aon kastettu tai saanut nimensä?

   Poista
  2. En ole ihan varma esim. veljeni lapset ja lapsenlapset on kastettu veljen anopin virkkaamassa mekossa ja siskoni sai kaksoset niin toisella oli tietysti eri mekko. ..omien laskujen mukaan 17 on sanut nimensä siinä koltussa.

   Poista
 3. Kaunis mekko ja komeat tuuheat hiukset tyttösellä:)

  VastaaPoista
 4. Ihana kastemekko ja parasta "kierrätystä" mitä tiedän.

  VastaaPoista
 5. Ihana vauveli. Kaunis kastemekko. Upea muisto. Minäkin virkkasin vanhimmalle tyttäreleni kastemekon, mutta en sitten sitä tajunnut säilyttää. Myöhemmin ompelin seuraaville tyttärilleni uuden kasetmekon ja pojalle kastehaalarin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eija, voi harmi, että et säilyttänyt sitä ensimmäistä kastemekkoa.

   Poista
 6. Onpa kiva muisto ja kaunis mekko. Kiva oisi nähdä vielä kuva ihan läheltä jotta kaunis kukkakuvio näkyisi paremmin. Ja mikä tukka tyttösellä!
  Meilläkin suvussa kulkee äitini minulle aikoinaan ostama (pöh) kastemekko, siis 61v vanha. Sainpa sinulta inspiksen tehdä joku kerta siitä postaus kuvan kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Inna Vaara, toteutan toiveesi lähikuvasta, kunhan mekko palautuu meille ja pystyn ottamaa kunnon kuvan (jos onnistun! :D). Nyt olin malttamaton postauksen julkaisun kanssa enkä odottanut mekkoa kotiin.
   Kerronpa nyt tässä tämän mekon tekoon liittyvän tarinan, jonka olisi voinut laittaa tuohon postaukseenkin. Nimittäin eräs äitini tuttava, joka ei harrastanut käsitöitä vaan luuli, että kaikki itse tehdyt tulevat halvemmaksi kuin ostoiset, oli tokaissut äidilleni "olisihan tuolle raskinut ostaakin mekon". :D Eipä hän tiennyt noiden lankojen hintaa, jotka jo silloin olivat paljon kalliimmat kuin joku mekko kaupan hyllyltä. Vaikka silloin vielä elettiin aikaa, jolloin tuli halvemmaksi itse tehdä kuin ostaa valmista.

   Poista
  2. Odottelen lähikuvaa. Juttusi itsetehdystä ja ostetusta tuo mieleeni oman kakkostyttöni, jonka vaatteet olivat pääosin isosiskon vanhoja, jätti ekalla luokalla uuteen puseroonsa tarkoituksella hintalapun roikkumaan, jotta kaikki huomaisivat että pusero on uusi ja juuri ostettu.

   Poista
  3. Voi Inna, sainpa makeat naurut tyttäresi tempauksesta lukiessani. :D

   Poista
 7. Ihana mekko ja todella suloinen käyttäjä! Kaunis ajatus kastaa suvun pienet samassa mekossa. Meidän suvussa (sisarusteni perheissä) on käytössä kaunis valkoinen pieni pöytä, johon äitini on tehnyt upean liinan. Pellavaliinaa ympäröi äitini nypläämä pitsi. <3 Tämän pöydän pohjaan on merkitty kaikki sen äärellä kastetut pienokaiset ja se on upea muisto js muistikin välillä. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Martta, meilläkin kulki suvussa pitkään äidin pieni pyöreä pöytä pitsiliinoineen kastepöytänä, mutta sitten meni niin huonoksi, että hävitettiin. Olikin vain lastulevypöytä, mutta malliltaan hyvä tuohon tarkoitukseen. Saatiin joskus pariltakin papilta kehuja, että on malliltaan hyvä pöytä. :)

   Poista
 8. Upea kastemekko, oikea aarre! Minä olen ommellut esikoiselleni kastemekon, jota ovat käyttäneet tietysti kaikki omat lapsemme ja lisäksi muistaakseni 2 sukulaislasta. Nimet olen kirjaillut mekon vuorin helmaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hepsi, ehkä jossain vaiheessa sinunkin tekemää kastemekkoa käyttää lapsenlapsi tai lapsenlapsenlapsi, kuten nyt, vaikka äitini ei ollutkaan enää näkemässä sitä. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi! Se saa minut iloiseksi.