Tervetuloa Lankapirttiin!

Oli kiva, kun poikkesit pirttiini. Toivottavasti viihdyt täällä ja tulet toistekin.
Suurin osa kuvistani suurenee klikkaamalla niitä.

torstai 7. marraskuuta 2013

Kalaverkkojen tekoa


Harmaat päivät jatkuvat, vettä sataa ainakin tihkuna, väliin rankemminkin tai ainakin sumuna sitä on ilmassa. Eipä ole ollut pitkään aikaan kirkasta, kuulakasta päivää. Mutta se on tätä aikaa, vielä tämäkin menee ohi ja saadaan niitä kirkkaita ihania päiviä. Ja pakkasia!  

Pakkasten varalle teen lämpimiä villaisia. Sukkia edelleen, vaikka Sukkasato jo loppuikin. Useana vuonnahan on marraskuussa vietetty Lapaskuuta ja tehty porukalla lapasia, mutta tänä vuonna ei ole kuulunut mitään sen alkamisesta. Oletan, ettei kukaan ole ollut innokas alkamaan emoksi.  Mutta kyllä minä aion tehdä vielä lapasiakin, odotahan vaan.Nyt valmistui minun kolmannet Fischernetze-sukat, joiden ilmaisohje löytyy täältä.  Vahvistettu kantapää ja kärjessä sädekavennus.
Koko on 36-37 ja lankana vyötteetön lanka, jota oletan Nalleksi. Langan menekki 80 g. 
Puikot 3 mm ja silmukoita alussa ohjeen mukainen 64, mutta teräosassa vähensin 56:een.

Minulla oli vajaa kerä tuota lankaa, jonka luulen saaneeni joltakin jämälankalahjoituksessa. Jaoin langan kahteen yhtä isoon kerään tehdäkseni 38-kokoiset sukat. Kun ensimmäinen oli kantapäässä, näytti uhkaavasti siltä, ettei lanka tule riittämään. Siispä päätin tehdä pienemmät ja kaventaa hiukan terää. Tämä osottautuikin viisaaksi päätökseksi, sillä lankaa jäi n. 2 metrin pätkä. Mutta kyllä minua hieman jännitti, kun toinen sukka oli tulossa kärkikavennuksiin.Fischernetze on saksaa ja tarkoittaa käsittääkseni kalaverkkoja. Siksi en malta olla näyttämättä kuvaa toisestakin kalaverkosta, jota meillä tehdään.Mieheni nimittäin paulottaa parhaillaan uutta verkkoa ensi kesäksi. Punainen verkko roikkuu tuossa uunin kyljessä ja sen alalaita kiinnittyy tuohon miehen polvilla olevaan keppiin. Verkko näkyy vain hentona kuviona, jota ainakin minun huononäköisillä silmillä on kuvasta vaikea erottaa. Ja se paulottaminen tarkoittaa tuon harmaana näkyvän nyörin kiinnittämistä verkon reunaan. 

Niinpä voin sanoa, että olimme molemmat kalaverkkojen parissa.


16 kommenttia:

 1. Kauniit sukat! Tarkkaa työtä kalaverkon pauloittaminenkin näyttää olevan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marjut, niin se taitaa olla. En ole siihen tarkemmin perehtynyt, sivusta vain katsonut,

   Poista
 2. Molemmat 'verkot' vaativat hyvää taitoa ja sitä teidän perheessä varmaan on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kankuritar, mieheni on huipputaitava käsistään, minä itse keskinkertainen. :)

   Poista
 3. Hei Matleena:) Kauniit ja iloiset sukat, mielelläni miekin tekisin kohoneuletta...mut kun saiskin ees tavalliset sukat aikaiseksi. Verkon paulotusta meilki joskus tehtiin, silloku viel käytiin merellä veneilemässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuomontupa, siis ainakin sinulle tuttua tuo paulottaminen. :) Minä vähän arvelin, ettei nykyään taida kukaan tietää moisesta mitään.

   Poista
 4. Ihanat nuo sukat.
  Onpa jännää tuollainen pauloitus. Että joku vielä nykyisin osaa verkkojen tekemisen.
  Mukavaa viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enkuli, eipä tuota pauloittamista taida nykyään juuri kukaan viitsiä itse tehdä, kun valmiita verkkoja pauloineen saa melkein samalla hunnalla kuin ilman pauloja. Miehenikin tekee tuota vain harrastuksen vuoksi, siis ihan kuin minä kudon tarpeettomia sukkia. ;)

   Poista

Kiitos kommentistasi! Se saa minut iloiseksi.