Tervetuloa Lankapirttiin!

Oli kiva, kun poikkesit pirttiini. Toivottavasti viihdyt täällä ja tulet toistekin.
Suurin osa kuvistani suurenee klikkaamalla niitä.

keskiviikko 25. helmikuuta 2015

Kaksi paria sukkiaVaihteeksi saan tehdä sukkia tietyille tarvitsijoille. Aika useinhan olen vain tehnyt sukkia tekemisen ilosta tietämättä, kenelle ne lopulta päätyvät. Kun tämä käsityönteko on kai minulle jo pakkomielle, pakkoneuloosi kuten sanon.  Nyt hyvä ystäväni jo 1960-luvulta alkaen pyysi minua tekemään hänen lapsenlapsilleen sukkia. Neljistä sukista oli puhe, kahdet pienemmät ovat nyt valmiina ja esittelyssä. Isommista ensimmäiset aloitettuina, joten jatkoa seuraa piakkoin. Ensin tikutin tyttösen sukat kokoa 30 Rinsessa-setin mallineuleella
Lanka on Nallea ja menekki oli 50 g
Silmukoita 45 ja puikot 3 mm:n sukkikset.
Sitten pojalle perussukat tiimalasikantapäällä samaa kokoa 30
Lanka kirjavaa Maijaa ja menekki 50 g
Silmukoita 44 ja puikot samat 3 mm:t.


Mitä näistä tai näiden tekemisestä kertoisin muuta. Mitä tavallisista sukista voisi/kannattais kertoa. No se sentään, että minulla on aina hankaluuksia arvioida pieniin jalkoihin tuleviin sukkiin sopivaa kokoa. On minulla monetkin sukkien kokotaulukot ja niissä hiukan toisistaan poikkeavia silmukka- ja senttimääriä, mutta en oikein luota niihin. Pitäisi kai olla muutamat tekojalat käytössä, joiden mukaan voisi tehdä sukkia. ;)  Vai pitäisikö minun ruveta lapsia tavatessani mittailemaan heidän jalkojaan ja tutkimaan, minkäkokoisia kenkiä he käyttävät, hmh.  Pannaanpas mietintään. Ja vinkkejä otan mielelläni vastaan, jos sinulla on hyviä niksejä.18 kommenttia:

 1. Molemmat sukat kauniita ja samoin värit.

  VastaaPoista
 2. Niksejä ei ole antaa, mutta ongelma on aivan sama. Tein kummitytölle lapaset, kun hän oli 2v. Käyttöön ne tulivat vasta 6-vuotiaana :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marjut, lohdullista kuulla, että ei kaikilla muillakaan mene kuin strömsössä! ;)

   Poista
 3. Nättiä sukkia, Kyllä' siinä saa rinsessa oikein rinsessaväriset sukat.
  Hm. tuo koko juttu on onneksi muillakin hankala, minulla nyt on vähän helpottanut kun on noita pieniä 0-5 vuotiaaseen 5 kappaletta ja joka vuosi kun niile sukat kudon niin kokokin vähän onnistuu sitten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mummeli, samaa ajattelin minäkin, että rinsessalle rinsessasukat! :)

   Poista
 4. Itse vannon Tiinan sukka ja lapastaulukon nimeen. Mielestäni esimerkiksi Novitan ohjeilla tulee tosi isoja juttuja. Tuolla taulukolla olen saanut sopivan mittaisia sukkia. Jos tykkää sellaisesta jossa on vähän varaa kärjissä, kannattaa varata sitten hieman lisää pituutta.
  http://www.freewebs.com/tiinanneuleet/ohjeet/sukkataulukko.pdf

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nna, kiva kuulla mielipiteesi Tiinan taulukoista. On minullakin se, mutta en ole koskaan vertaillut sitä esim. Novitan taulukoihin. Nyt herää kysymys, miksihän. Asiahan pitää hoitaa pikimiten. :)

   Poista
 5. Minä tutkailen eri sukkataulukkoja ja teen niiden mukaan. Kirjassa "Myssystä sukkiin" on minusta hyvät sukka- ja lapastaulukot. Sukanterän pituudessa käytän myös laskukaavaa kengännumero:3x2 (eli kengännumero jaetaan kolmella, jakotulos kerrotaan kahdella, niin saa valmiin sukanterän mitan). Lapsen iän perusteella ei todellakaan voi päätellä kengännumeroa: meidän 10-vuotias poika käyttää 34-kokoista kenkää, hänen puolta vuotta vanhempi serkkutyttönsä kokoa 40! Mieheni kengännumero on myös samainen 40, eli voin sovittaakin jatkossa kummitytölleni tulevia sukkia isännän jalkoihin... ;) Kummitytön 20-vuotias isosisko (myöskin kummityttöni) on puolestaan paljon sirojalkaisempi kuin pikkusiskonsa, hänelle saa tehdä jotain 37-38-kokoisia sukkia. Hassulta tuntuu, että lapselle saa tehdä isompia sukkia kuin aikuiselle! :D

  Nätit sukat olet tehnyt, toivottavasti ovat sitten oikean kokoisia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. MariJ, totta on, että iän perusteella ei tosiaankaan voi sukkia tehdä lapsellekaan. Tuo Myssystä sukkiin on muuten minulle kai aivan outo kirja, näyttää olevan meidänkin kirjastossa hyllyssä, joten lainaamaan. :)

   Poista
 6. Hei Lankapirttiin!
  Kauniita ovat työsi jälleen. Koko asiaan voisi tuoda helpotusta jos sukan saajalle tehtäisiin jalkapohjasta malli pahville. Eli ohuella sukalla seisomaan pahvin päälle ja kynällä piirretään jalan kuva pahville ja leikataan irti. Ja malliin vielä nimi ja päivämäärä. Joskus olen näin kengät pakkojamassa oastanut lapselleni ilman sovitusta. Ja sopivat oli. Pelkän numeron perusteella olisi metsään mennyt kokovalinta. Herätti kyllä hilpeyttä kaupassa kun pahviläpysköjen kanssa hyllyjen välissä ähelsin ��

  Sikurinen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sikurinen, hei sinullekin! Tuo olisikin hyvä konsti, joskus olen sitäkin käyttänyt, kun itse olen voinut piirtää lapsen jalan kuvan. Mutta en ole viitsinyt vaatia sitä, jos kuva pitäisi lisäksi lähettää postissa minulle. :)

   Poista
 7. Kauniit sukat! Olen kysynyt kengän koon ja tehnyt Myssytä sukkiin kirjan koolla eli siis Novitan koolla.

  VastaaPoista
 8. Kivoja sukkia!
  Itse aina pyydän, että jos vaan olisi mahdollista saada jalkaterän mittaa. Siitä olen pystynyt suunnittelemaan paremmin silmukoiden määrää ym. Helpompi hahmottaa, kun on edes joku mitta. Ja jos on ollut kinkkinen tapaus, niin tuubisukat on aina ollut pelastus ;)

  VastaaPoista
 9. Ripsiväriä Villasukissa, hyvä, kun muistutit tuubisukista. :) Olen joskus niitä tehnytkin, mutta malli on ollut pitkään unholassa.

  VastaaPoista
 10. Tuo sukkien kokojuttu on kyllä aina lähes arvoitus. Mie ruukaan kysyä jalan mitan senteissä varpaista kantapäähän ja joskus laitan lapsen seisomaan paperin päälle ja piirrän jalan kuvan siihen. Sitten nimi kenen jalka ja päiväys milloin on mitattu. Kun säilyttää nuo niin osaa suurinpiirtein tehdä oikean kokoiset sukat. Ikä ja koko ei mene yksiin. Minun tyttären pojallani oli 4 vuotiaana jalan koko 34 ja vaatteet kokoa 120. Syntyessäänkin oli 4,5 kiloinen ja syntyi vielä kolme viikkoa etuajassa.
  Vävyllä taas on jalka kokoa 46-47 ja jalan mitta on tarkalleen 28,3cm. Tuon mittaisia sukkia olen kutonut ja aina on tullut paluuviestissä kiitokset miten on just passelit sukat. Ihmettelen joskus noiden mittataulukoiden mittoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pilvikirsikka, on lohdullista kuulla, että muillakin kuin minulla on ongelmia oikean kokoisten sukkien tekemisessä. Minä olen nyt asiaa miettinyt ja ajatellut, olisikohan kenkien pohjallisista apua. Jos hankkisi sellaisia muutamia kokoja, kaikkia ei varmaan tarvitsisi olla, ja niiden mukaan tekisi. Taidan kokeilla, toimiiko se. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi! Se saa minut iloiseksi.