Tervetuloa Lankapirttiin!

Oli kiva, kun poikkesit pirttiini. Toivottavasti viihdyt täällä ja tulet toistekin.
Suurin osa kuvistani suurenee klikkaamalla niitä.

sunnuntai 19. heinäkuuta 2015

Lisää hypistelymuhveja


Nyt on sitten jotain valmistakin käsityötä esiteltäväksi, kun edellisessä postauksessa  ihailtiin lähinnä vain kukkia ja muutakin luontoa. Kaksi hypistelymuhvia sain nimittäin eilen valmiiksi.  Kutomisten osalta ne olisivvat olleet valmiit jo tuossa postauksessa esiteltäviksi, mutta nuo hypisteltävät osat olivat vasta alkutekijöissään.   Kukkasin korosteltu hypistelymuhvi.  Kuvasin sen kolmelta eri kantilta ja tein niistä kuvakollaasin, jotta kaikki sivut tulisivat näkyville.

Hypistelymuhvi, jota koristaa pöllö ja taskusta kasvava kukka.

Molemmat kudoin samasta punaisesta langasta, jonka nimeä en tiedä. Oli sellainen iso jättikerä, akryylia kokonaan, tytär sai sen joululahjaksi joltakin kaveriltaan. Vieläkin sitä on moneen muhviin, jos ei muuta käyttöä ilmaannu. Lanka on kyllä ihan mukavan tuntuista käteen. Molemmissa lisänä hiukan hapsulankaa ja koristeluun käytin erilaisia jämälankoja.
Lankojen yhteismenekki oli 100 g yhteen myssyyn.
Puikot 5 mm:n sukkikset, silmukoita resorissa 36 ja sileässsä osassa 54.
 Hypistelymuhvin ideahan on, että siitä löytyy monenlaista katsottavaa ja hypisteltävää myös sisäpuolelta. Niinpä tein sinne taas poimuja ja nystyjä erilaisista langoista ja...
 ...keksinpä myös kiinnittää molempiin tyhjät lankarullat, joita voi siellä sisällä pyöritellä kädessään.


Aika työlästä hommaa tämä muhvien teko on, mutta kivaa. Siinä saa päästää luovuutensa vapaasti valloilleen, mutta eipä tuo aina lähde  kovin innokkaasti liikkeelle. Kovin pitkään piti nytkin miettiä, mitä näihin muhveihin laittaisin, etteivät ne olisi aivan samanlaisia kun tuo päälanka jo on molemmissa samaa.  Kun yhden kohdan sain tehtyä, alkoi toinenkin olla mielessä. Varmaan ideointikyky kehittyy näitä tehdessä, sillä lisääkin minun on tarkoitus tehdä.  

Hypistelymuhvi on neulottu, virkattu tai ommeltu muhvi, johon voi laittaa kädet sisälle. Siihen kiinnitetään erilaisia käsien toimintaa aktivoivia asioita ja koristeita, joita voi hypistellä. Hypistelymuhvit auttavat esimerkiksi muistisairaita ihmisiä ja niitä lahjoitetaan hoitokoteihin.  Niitä on maailmalla tehty parin vuoden aikana paljonkin ja viime talvesta lakaen ideaa on toteutettu Suomessakin. 


Nämä ovat minun tekemät muhvit n:o 2 ja 3, se eka on esillä täällä, jos haluaat kurkata sitäkin.  Vielä en tiedä mihin nämä päätyvät. mutta taidan kysäistä oman kuntani alueella toimivista hoitolaitoksista, haluavatko ottaa vastaan.
29 kommenttia:

 1. Ompa nättejä. Minäkin haluan hypistelymuhvin sitten kun en enää pysty virkkaamaan tai neulomaan =) Jotain sormilla näprättävää kun on aina kuitenkin oltava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sude, samat aatokset on minullakin ollut. Olen jopa miettinyt, että tekiskö jemmaan itseä varten yhden ja ja pakkais mukaan viestin, että perilliset tietävät sen tarkoituksen. ;)

   Poista
 2. Onpa hienoja ja monia kivoja yksityiskohtia. Tuo lankarullakin on hyvä idea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Inkeri, minustakin tuo lankarulla oli mainio idea. :)

   Poista
 3. Hei jottain kaunista punaista siulla on valmiina, en saa selvää mitä ovat, mut värikkäitä tekeleitä.
  Kommentti laatikko on miulta ain hukassa, pittää ens laittaa sivu normaalin kokoseksi ja sitten alkaa suurentaa, ettö saan jottain tilkkua missä mikäkin kohta sivulla on.
  Hyvvää kesän jatkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuomontuvan Anni, voi harmi, kun et näe. :( Kiva, kun kuitenkin aina silloin tällöin sinusta kuuluu jotain.

   Minäpä kuvailen sinulle näitä hieman. Olen ensinnäkin kutonut punaisesta langasta kaksi muhvia ja niissä molemmissa on yläreunassa muutama kerros hapsulankaa ja alareunassa pienet taskut. Ylimmässä kuvassa olevan olen koristellut sinisen sävyisillä kukkasilla ja muutamalla vihreällä oksalla. Otin siitä kuvan kolmelta eri kantilta, että kaikki kukat näkyvät, ja liitin ne kuvat yhteen. Siksi kuva on noin leveä. Alempaan virkkasin pöllön, samanlaisen joita olet ehkä nähnyt silloin näkevänä blogissani. Toiselle puolelle siihen laitoin sinisen virkatun kukan, jonka varsi kasvaa sieltä taskusta. Tästä on muhvista on kuva molemmista puolista liitettynä yhteen. Molemmissa muhveissa on sisällä pieniä nypylöitä tunnusteltavaksi ja tyhjä lankarulla kiinnitettynä ketjusilmukkalenkillä (nuo alemmat kuvat). Muhvithan on tarkoitettu esim. muistisairaille, että saavat niitä hypistellä.

   Sinullekin toivon hyvää loppukesää! :)

   Poista
  2. Kiitos Matleena kun kerroit töistäsi. Pöllöjä tein minäkin vaikka se ei oikein ollut miun juttu, kivojaja suloisia, mut liian paljon näpertämistä...

   Poista
 4. Ompa hauska idea ja tuli mieleen dementoituneille tuo lankarulla olisi oivallinen hypistely kohde. Kauniit työt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sirkkis, samaa ajattelin minäkin, että sitä on mukava hypistellä ja pyöritellä.

   Poista
 5. Voi jukrat, miten ihania muhveja!

  VastaaPoista
 6. Oi miten kauniita ! Tuo lankarulla onkin mahtava idea, saatanpa kokeilla itsekin :) Minusta muhvin kutominen ei ole työlästä, mutta se "koristelu" vie aikaa, kun tosiaan haluaa tehdä kaikista erilaisia.

  Minä vein viimeksi valmistuneet kuntani vuodeosastolle, ottivat sinnekin mielellään vastaan. Vinkkinä, että nappeja ei kannata ihan kaikkiin laittaa, koska on kuulemma potilaita joilla ne menee suuhun eli ovat sitten yhdenlainen turvallisuusriski.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eija, laittelepa sinäkin vain lankarullia muhveihin. :) Sama tuntuma siis sinulla kuin minullakin, että muhvien koristelu vie aikaa. Nyt minä loin silmukat kissamuhviin, jännä nähdä, saanko kissan aikaan. ;) Olen muuten samaa ajatellut, että napit saattavat irrota hyvästäkin kiinnityksestä huolimatta. Ja noita hapsulankoja olen myös miettinyt, että niistä saattaa nyppiä pätkiä ja panna syödä. Ovathan ne tosin pienempiä kuin napit ja kulkenevat suoliston läpi helpommin, mutta... Kysyin hapsuasiaa Muhvimimmeissä, jossa on mukana ainakin yksi muistisairaiden hoitaja, ja hän ei nähnyt hapsulankoja ongelmana. Laitoin sitten näihin kahteen, mutta en tiedä laitanko enää, jämiä kyllä on. Oletko sinä laittanut?

   Poista
  2. Olen kutonut hapsulangasta muutaman kerroksen koristeeksi, en ihan jokaiseen. Kiva kuulla, ettei hoitaja näe lankaa ongelmana. En minäkään saanut palautetta hapsulangasta, ainoastaan siis siitä ettei nappikoristeisia voi kaikille antaa.

   Odotan innolla millainen kissamuhvista tulee. Minä en sellaista osaa tehdä, mutta sinulta se ihan varmasti onnistuu :)


   Poista
 7. Hieno muhvi! :) Minä en ole jostain syystä (vielä) innostunut noista hypistelymuhveista, vaikka niille varmasti onkin tarvetta ja toivottavasti myös apua muistisairaille. Minähän olen muuten työskennellytkin muistisairaiden parissa, käynyt laulamassa heille ja heidän kanssaan, ja on ollut hämmentävää huomata, miten ihminen, joka on muuten "ihan pihalla", muistaakin vanhojen laulujen ja virsien sanat. Tiedän siis, että ihan kummalliseltakin tuntuvat asiat saattavat aktivoida muistisairaiden aivoja, kuten musiikki ja tällaiset hypisteltävät asiat. Luulen myös, että sitten kun minä dementoidun (mikä on todennäköistä, koska se on ns. sukuvika), niin todennäköisesti muistan ihan valtavat määrät lauluja, vaikken muuten muistaisi mitään. Mieheni pappakin oli veisannut vielä yhtä virttä viimeisenä päivänään, kun asui vielä kotonaan ennen muuttoa sairaalaan ja palvelutaloon, vaikka muuten Alzheimer oli jo vienyt muistin mennessään. Se virsi sitten veisattiinkin tänä kesänä hänen hautajaisissaan. En tiedä, oliko siellä palvelutalossa sitten mitään hypisteltävää hänellä, tämä on kuitenkin sen verran uusi juttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mari J, Minullakin meni jonkin aikaa ennen kuin innostuin näistä, mutta kun Eija haastoi minut, niin pitihän se lähteä mukaan. Ja uskon näistä olevan apua ainakin muistisairaille ja ehkä joillekin kehitysvammaisille, joita molempia olen työelämäni aikana tavannutkin. Tuon minä muuten uskon, että jos sinä joskus dementoidut, niin muistat lukemattoman määrän lauluja ja laulaa luritteletkin niitä itseksekin jossain vaiheessa. :) Ja saat siinä ehkä muitakin mukaan, jos olet jossain hoitokodissa.
   Hmh, mistähän johtuu, kun sinun kommenttisi eivät enää tule minun sähköpostiini, näkyvät vain täällä kommenttilaatikossa. Näin on ollut jonkin aikaa, ehkä kuukauden pari. :O

   Poista
  2. Tuon kommentoinnin kanssa on ilmeisesti jotain häikkää, nimittäin aina jos kommentoin jossain bloggerin blogissa tai laitan vastakommentin omaan blogiini, niin saan omaan sähköpostiini jonkin häiriöilmoituksen. Siitä varmaan johtuu, että ne eivät tule myöskään sinulle sähköpostiin, luultavasti eivät tule siten myöskään muiden sähköpostiin. En tiedä syytä.

   Poista
  3. Olen ihmetellyt asiaa, kun en muiden Bloggerin blogienkaan kohdalla ole sellaista huomannut. Sinänsä se ei haittaa uusien postausten kohdalla, kun kuitenkin tämän kommenttilaatikonkin katson ainakin vastatessani kommentteihin. Mutta mahdollisesti johonkin aiempaan tullut kommenttisi voi jäädä huomaamatta ja niin vastaamattakin. Esim. tuo edellinen vastauksesi olisi jäänyt huomaamatta, jos en olisi tullut varta vasten katsomaan.

   Poista
 8. Kauniit hypistelymuhvit olet tehnyt. Tosiaan, tämä on hieman uusi asia meillä täällä Suomessa. Toivottavasti näistä on apua muistisairaille, ajatus on ihana ja sinulla on sydän paikallaan!

  VastaaPoista
 9. Muhvisi ovat tosi kauniita molemmat. Olen itsekin niitä miettinyt, mutten vielä tiedä paikkaa, minne niitä voisi viedä. Täytyy kysellä, kun neuletapaamiset taas alkavat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marjut, en minäkään tiedä vielä, minne nämä päätyvät, mutta ajattelin ottaa yhteyttä oman kuntani hoitopaikkoihin, kunhan saan muutamia vielä valmiiksi. Uskon niin löytäväni käyttäjiä. :)

   Poista
 10. Kauniita, värikkäitä ja melkein itsekin voisi alkaa hypistelemään noita! En ole yhtäänn tehnyt vielä, mutta jossain takaraivossa on halu tehdä ja kulutaa erilaisia loppuja noihin. On tämä blogimaailma ihana-- milloin mikin nousee pinnalle ja ovat olleet hyödyllisiä ja innostavia asioita ja paljon hyvää on tehty.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iso Gnu, totta, tämä blogimaailma on ihana, kuten sanot. :) Täältä löytää aina uusia ideoita ja monenlaisia virikkeitä, joista innostua. Lisäksi kivoja blogituttuja, jotka tuntuvat melkein kuin "naapurin tytöiltä". :)

   Poista
 11. Voi miten hienoja! Todella kauniita ja hienoja ideoita mm. lankarullat. Noita on pitänyt minunkin tehdä...!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arkimamma, vielä ehdit hyvin mukaan. Näidenkin hypistelijöitä taitaa riittää, mikäli ennusteet pitävät jatkossakin paikkansa.

   Poista
 12. Tämä kaunis hypistelymuhvin kuva löytyy myös Keski-Suomen Muistiyhdistys ry: n Hypistelytuote -kilpailun esitteestä. Kaikki innostuneet ehtivät vielä osallistua kilpailuun, joka päättyy pe 27.11.2015. Kaikki kilpailuun osallistuneet työt lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Se saa minut iloiseksi.