Tervetuloa Lankapirttiin!

Oli kiva, kun poikkesit pirttiini. Toivottavasti viihdyt täällä ja tulet toistekin.
Suurin osa kuvistani suurenee klikkaamalla niitä.

tiistai 28. heinäkuuta 2015

Ylipolvensukat


Voiko innokkaalle sukankautojalle ollakaan sopivampaa miniää kuin ympäri vuoden villasukkia käyttävä. Minulla on sellainen ihanuus, joka on muutenkin mieleinen miniä. Heinäkuun alussa hän ilmaisi toiveensa uusista ylipolvensukista ja säärystimistä. Joten ei muuta kuin lankakauppaan ostamaan sopivan värisiä lankoja ja puikoille ensin ne sukat.
Viime viikolla sukat pääsivät perille saajalleen ja hyviksi ja sopivankokoisiksi ne on havaittu. "Nää istuu jalkaan niin ku ois tehty minulle!"  kuului kommentti.


Toivomuksena oli turkoosi-siniset sukat, mutta hiukan huonosti löytyi sopivia värejä, joten tällaiset niistä tuli. Mielestäni värit ovat kuitenkin oikeasti turkoosimmat kuin kuvissa.

Malli ylipolvensukat "omasta päästä" vanhaan tuttuun  tapaani:
resoria 2 o, 2 n  13 cm, sileää n. 16 cm, jolloin aloitin pohjekavennukset (2 s joka 6. krs yhteensä 10 kertaa), perinteisen vahvistetun kantapään aloitin kun varren pituus oli yhteensä n. 46 cm, sitten sopiva terä 35-36 kokoiseen jalkaan
Silmukoita alussa 76, resorin jälkeen 72 ja nilkassa sekä terässä 52
Langat Maijaa ja Jannea, joiden yhteismenekki 190 g
Puikot 2.5 mm koko työn ajan.


Olen tehnyt aiemmin miniälle kai jo kolmet ylipolvensukat ja kokemus on opettanut, että sukat kannattaa tehdä napakoiksi pysyäkseen paremmin ylhäällä. Siksi tein nämäkin noin ohuilla puikoilla ja suhteellsien pienillä silmukkamäärillä. Ne miniän edelliset ylipolvensukat löytyvät täältä, jos haluat kurkata niitäkin.

Raidoitus on sekin omasta päästä. Aluksi kyllä tein raitageneraattorilla mallin, mutta jo parin kolmen raidan jälkeen se sai jäädä ja raidoitin aivan oman silmä mukaan.  Vain kantapäät ja kärjet tein pelkällä turkoosilla.  Lankoja en katkaissut nytkään välillä, vaan kuljetin niitä mukana nurjalla puolella. On vain kierrettävä langat toistensa ympäri ja huolehdittava, että lanka jää sopivan löysälle, ettei kiristä.


Värin vaihtuessa käytin taas Drospin opetusvideon oppia. Se on mitä mainioin tapa, kun kerroksia tulee yhdellä värillä vähintään kolme. Muutenhan yleensä jää sellainen kynnys langan vaihtumiskohtaan. Harmi, kun en tullut ottaneeksi kuvaa sukkien takaa, jonne sen vaihtumiskohdan laitoin.


Helposti voisi olettaa, että on tylsää tehdä näin pitkävartisia sukkia, mutta tuo raidoittaminen tempaisee mukaansa ja työ etenee sutjakkaasti.  Saa olla tarkkana, että muistaa tehdä kavennukset.
En siis pane vastaan, jos miniä toivoo taas muutaman kuukauden kuluttua ylipolvensukat.
20 kommenttia:

 1. Sinulle on tunnustus blogissani. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Laura! Minäpä poikkean piakkoin ottamassa sen vastaan. :)

   Poista
 2. Voi miten ihanat sukat! Ja kiitos ohjeestasi.

  VastaaPoista
 3. Kauniit ovat! Minulla ei ole miniää, mutta on kaveri, jolla on vanha omakotitalo ja kylmät lattiat. Hän sitten saakin joka vuosi syntymäpäivälahjaksi sukat ja lisäksi vielä muulloinkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marjut, jos ei miniälle niin kaverille on mukava tehdä sukkia tai jotain muuta, kun tietää olevan toivottuja. :) Minäkin lahjon aika usein kavereita ja tuttavia sukilla ja yleensä kaikki tuntuvat olevan aidosti iloisia niitä saadessaan.

   Poista
 4. Kauniit sukat ja talvella on ihanaa lämpöä.

  VastaaPoista
 5. Aivan ihanan väriset raitasukat :)

  VastaaPoista
 6. Taas niin kauniit sukat! Omistat värisilmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iso Gnu, tämä "värisilmän" omistaja kiittää mielihyvästä punehtuen. ;)

   Poista
 7. Miekii oon tehny miniöilleni polvisukkia. Neulon aina kasan sukkia ja niistä saavat valita.
  Sukkasi ovat kyllä just niinko mie aattelen kauniista sukista. Tommosia neuloin sillon ennen vanahaan ku ei ollu untakaan nähty vielä valmiiksi raidoitetuista langoista. Ihanat raidat kyllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pilvikirsikka, minulla on vain yksi miniä (ja yksi poikakin!!! :D ) niin tiedän aina kenelle miniälle teen. ;) Kiva kuulla, että pidät näitä kauniina, kun sinä itse teet tosi kauniita sukkia ja muitakin neulomuksia. :)

   Poista
 8. Miten se vahvistettu kantapää tehdään?:) olis kiva saada joku oikein yksinkertainen ohje jostain!:))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. -j-, hiukan toisistaan poikkeavia tapoja on useita, mutta esim.Kehräämössä-blogissa on hyvät selkeät ohjeet yksityiskohtaisten kuvien kera, kurkkaapa sinne ja opettele tapa. :) Osoite on
   http://kehraamossa.blogspot.fi/2011/02/yleison-pyynnosta-kantapaa.html

   Poista

Kiitos kommentistasi! Se saa minut iloiseksi.