Tervetuloa Lankapirttiin!

Oli kiva, kun poikkesit pirttiini. Toivottavasti viihdyt täällä ja tulet toistekin.
Suurin osa kuvistani suurenee klikkaamalla niitä.

tiistai 30. elokuuta 2016

Juhlavuoden vauvoille


Kuten tunnettua on, vietämme ensi vuonna maamme 100v-juhlaa. Ja sen kunniaksi on tavoitteena lahjoittaa jokaiselle syntyvälle lapselle sinivalkoiset villasukat. Niinpä kaikki vapaaehtoiset halukkaat on haastettu tekemään pieniä villasukkia vauvoille. Väriltään niiden tulee olla sini-valkoiset, malli on vapaa. Itse tein toukokuussa kahdet sukat, mutta kun sopivia ja sopivan värisiä lankoja ei ollut useampaan pariin, niin tuli taukoa työhön. Ja nyt sitä sitten jatkoin, kun ostin lankoja.

Sukkia tarvitaan aika paljon, näin kertoo Tilastokeskus syntyvyydestä Suomessa:
 "Vuonna 2015 lapsia syntyi 55 472, mikä oli 1 760 vähemmän kuin edellisenä vuonna. Määrän väheneminen lähes kaksinkertaistui vuodesta 2014. Viimeksi syntyneitä oli vuotta 2015 vähemmän poikkeusvuonna 1868, jolloin syntyi vähän alle 44 000 lasta. Tosin vuonna 2002 syntyneitä oli lähes saman verran kuin vuonna 2015, vain 83 syntynyttä enemmän." Saamani tiedon mukaan OYS:ssa, siis oman alueeni sairaalassa, syntyy ensi vuonna yli 4100 lasta.Tämän sukkakranssin  sain aikaan viime viikolla
Lankana  Gjestalin Maijaa ja menekki näihin yhteensä 165 g
Ensin tein vasemman puoleiset sukat, joissa kuvio muodostuu rikotulla helmineuleella, jonka suomenkielinen ohje löytyy esim. täältä.  Toiset sukat tein mukaillen ohjetta, joka löytyy ainakin FB:ssa olevan ryhmän Villasukkakeräys juhlavuonna syntyville -sivulta.


 
 Sitten päätin kokeilla Ailin lapasten suosittua mallineuletta ja niin syntyi nuo oikeanpuoleiset sukat. Vasemmanpuoleiset tein taas Ailin lapasten ohjetta mukaillen (nurjatkin kerrokset kudoin oikein).


Ja lopuksi kirjoneulesukkia omasta päästä. Kuviot yhdistelin muutamasta soveltuvasta kaaviosta. Viimeisimpänä valmistuivat valkopohjaiset, jotka ovat omat suosikkini näistä sukista.

Kaikkiin tein tiimalasikantapään, koska se sopii minusta hyvin vauvan sukkiin ja on helppo tehdä, kun sen ensin oppii. Puikot olivat 3 mm:n sukkikset.

Taas tuli tauko minun vauvasukkien tekoon, sillä ostamani 200 g alkaa olla käytetty. Lopuista langoista tulisi varmaan vielä yksi pari, mutta taidan jatkaa vasta hankittuani uuden satsin lankaa. Aikaahan on runsaasti, siis ensi vuoden loppuun asti.


Jos et olet kiinnostunut vauvasukkien teosta tähän keräykseen ja tarvitset lisätietoa aiheesta, voit esittää minulle kysymyksesi s-postilla tai kommentilla. Vaikka en ole ollut mitenkään organisoimassa tätä keräystä, niin voin kuitenkin antaa yleisiä tietoja aiheesta. FB:ssahan tuota tietoa jaetaan ryhmässä Villasukkakeräys juhlavuotena syntyville, mutta kaikkihan eivät kuulu FB:iin.

Oulussa sukkien keräyspaikkana toimii Lankamaailma, osoitteessa Saaristonkatu 27.
16 kommenttia:

 1. Hienoja sukkia. Kyllä niitä tarvitaan useita pareja. Onneksi ne tekee nopsaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuijankortteilua, aika iso kasa oliskin, jos kaikki yli 55000 sukkaparia tuotais samaan kekoon. :)

   Poista
 2. Vähän innostuin, mutta osaankohan lainkaan tehdä noin pieniä sukkia? Milellään mukana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kankuritar, kova, että kipinä tarttui. :) Jos koko vinkkiä kaipaat, niin minulla oli noissa sukissa 36-40 silmukkaa ja jalkapohjan pituudeksi on ohjeissa sanottu 9-10 cm. Tarkempiakin tietoja annan, jos haluat.

   Poista
 3. Oi,vauvoille Suomenlipun värisiä pikku söpöläisiä sukkia,niistä nie tykkään:
  Tuota sädekavennusta en taida osata tai sit osaan,jos joka poikon alussa kavennetaan,sit sellane kaventelu ko puikon alussa ja keskellä kavennetaan ja väliin jäävien silmukoiden verran tehdään kerroksia ja taas kavennetaan,Yks mummo miul nuorena ollessain opetti,muita em taija osatakaan:(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuomontuvan Anni, näissä sukissa tein kavennukset puikon puolivälissä ja lopussa ja yhden välikerroksen väliin. Monesti teen kavennukset vauvan/pienen lapsen sukkiin puikon lopussa ilman väkikerroksia. Minusta kavennuksia ei tarvii tehdä jollain tietyllä tavalla ohjeen mukaan, vaan tärkeintä on lopputulos, että näyttä sievältä ja istuu hyvin jalkaan. :)

   Poista
 4. Kauniita ovat kaikki! Minä valitsin juhlavuodelle veteraanisukkien teon, mutta jos aikaa riittää, voihan jotain vauvoillekin neuloa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marjut, meillä tytär otti veteraanisukat kontolleen, mutta ehkä minäkin jonkun parin teen. :)

   Poista
 5. Voi eiii kuinka söpöjä.<3 Pitää lkyllä minunkin osallistua!

  VastaaPoista
 6. Empäs ennen ole kuullut tuosta keräyksestä sinä jo hyvin aloittanut ja niin söpöjö sukkia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. M-a K, tuolla FB:n käsityöryhmissä kuulee kaikenlaista. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi! Se saa minut iloiseksi.