Tervetuloa Lankapirttiin!

Oli kiva, kun poikkesit pirttiini. Toivottavasti viihdyt täällä ja tulet toistekin.
Suurin osa kuvistani suurenee klikkaamalla niitä.

torstai 16. elokuuta 2012

Sytomyssyjä ja lankaa niihin


Saimme yksityiseltä henkilöltä lankalahjoituksen sytomyssyjen tekoon.  Lämmin kiitos lahjoittajalle!

Tällainen kasa lankaa siis on tarjolla kaikille niille, jotka haluavat tehdä sytomyssyn/-myssyjä OYS:aan.  Seijasisko ilmoitti, että toinenkin yksityishenkilö oli ottanut yhteyttä lankalahjoituksen merkeissä, joten lisääkin olemme saamassa lähiaikoina.

Lahjoituslankaa saat hakemalla sitä lankakauppa Lumoavasta langasta (os. Albertink. 11, siinä Mannerheimin puiton vieressä).  Olemme tehneet liikkeen kanssa sopimuksen, että sieltä saa hakea saamiamme lahjoituslankoja niin kauan kuin niitä kulloinkin riittää. On ehkä helpompi poiketa sinne kuin järjestellä toimitusta muuten.  Kiitos Laura-kauppiaalle ystävällisestä avusta tässäkin asiassa!Sytomyssyjä olen taas tehnyt itsekin. Näitä onkin valmistunut tänä kesänä aika paljon, kun jotain haluan tehdä koko ajan käsilläni, mutta muut kässät eivät oikein houkuttele nyt.  Piti oikein käydä kurkkaamassa tuolta kirjanpidostani kesän aikana valmistuneiden myssyjen määrä ja se on 31 kesäkuun alusta alkaen.  

Huomasin muuten postanneeni epähuomiossa yhden myssyn (edellisessä postauksessa olevan) kahteen kertaan, mutta kirjanpidossani se on vain yhtenä. Liekö kukaan muu huomannut asiaa, kun kuvakin on juuri sama. Kukaan ei ole ainakaan huomauttanut asiasta.


Näitä myssyjä en kuitenkaan ole esitellyt täällä aiemmin, vaikka osa niistä muistuttaakin joitakin aiemmin valmistuneita. Nämä tein viimeisimmällä mökkireissullamme, josta palasimme maanantaina.

            

Menomatkalla valmistui näistä tuo päällimmäinen myssy ja saman tien loin silmukat samasta langasta seuraavaan, joka valmistui vasta mökillä. Meillä menee pari tunti autossa mökkimatkaan. Lankana tuttu ja paljon kehumani Catania Fine Color, jota kului yhteen myssyyn 35 g. Ihan tavallinen perusmyssy sileällä neuleella, silmukoita 112 ja puikot 3 mm:t.

Olipa muuten monta solmua ensimmäisen kerän lopussa. Toiseen myssyyn siitä tein  n. 6-7 cm ja sinä aikana oli kolme solmua. Ja sitten pitikin jo ottaa seuraava kerä, jonka aloitin vain sisältä yrittämättä ollenkaan täsmätä värejä.  Siksi toisessa myssyssä on paljon oranssia.Seuraavaksi pitikin tehdä jotain muuta kuin aivan sileää. Niinpä valitsin lankakassistani Tennesee-kerän ja Juulian helminauhat-myssyn ohjeen.  Lankaa kului 55 g ja muistaakseni 3.5 mm:n puikoilla mentiin.

Tennesee on mielestäni oikein sopiva lanka "helminauhoihin" ja sisarmalliin Väreilyyn, koska Tenneseen pieni kiilto sopii hyvin näihin malleihin. Lisäksi minusta on kiva vääntää näitä kapeita palmikoita.  Ja Tenneseetä minulla on edelleenkin varastossa muutamia keriä, joten lisääkin näitä valmistunee.


Isoäidin neliö -myssyt miellyttävät myös minua. Niin silmääni kuin käsiänikin näitä tehdessäni. Nyt virkkasin tavallisen isoäidin neliön sijaan tällaisia kukkaisneliöksi nimeämiäni lappuja. Myssy valmistui nimettömistä puuvillalankojejn jämistä, joita meni yhteensä 55 g. 


Vaihtelua sain käsitöihin, kun virkkasin Anchor Magicline -langasta pari pannun alusta.  Toisen (kuvan alemman) jo kotona ennen lähtöä ja toisen mökillä. Yhden 50g:n kerän sain näihin käytännössä (muutama metri vain jäi) kulutettua.


Ja kotimatkalla taas kehiin Catania Fine Coloria tuttuna sileänä neuleena.  Tämä myssy valmistui vasta kotona. Lankaa kului taas se 35 g meidän vaakan mukaan.

Olen alkanut miettiä, onko vaakanikin tulossa minun lisäkseni vanhaksi, kun en aina oikein luota sen antamiin tuloksiin.  Eipä se tietenkään aivan uusi olekaan, kun on palvellut meitä uskollisesti muistaakseni vuodesta 1969 saakka.  Nämä mietteet ovat taas nousseet pintaan, kun tätä Fine Coloria olen tikutellut ja saanut niin vähästä lankamäärästä myssyn. Punnitsin kaksi täyttä kerää á 50g ja vaaka näytti 115g. Vai olisikohan lankatehdas ollut reilulla päällä. Taidan joku kerta ottaa jotain mukaan kauppaan ja punnita siellä hedelmävaa'alla. Uutta vaakaakan en oikein haluaisi ostaa, kun tämä vanhakin on mielestäni pelannut tähän saakka riittävän luotettavasti.Meillä on ollut ilo nauttia tällä viikolla kesän lämmöstä. Olen tässä samalla muistellut kesää 1970, jolloin oli myös elokuussa ihanan lämpimiä päiviä. Elävästi on mieleeni jäänyt, miten saatoin kuljettaa pientä esikoistytärtämme (vajaa 1 kk:n iässä) vielä elokuun lopullakin vaunuissa vain sisävaatteissa. Ei tarvinnut villanuttuakaan.

Mutta nyt toivottelen kaikille oikein hyvää ja kesäistä viikonloppua!


12 kommenttia:

 1. Hienoa että saatte lahjoituslankoja!!!

  Ja miten ahkerasti olet monet taas tehnyt.

  Ihania elokuisia päiviä sinulle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Matonkude, lahjoituslankojen saanti on meistäkin hyvä asia. :)

   Poista
 2. Ihania pipoja taasen, silmiä hivelee oikein nuo mitä olet tehnyt paloista ja
  sitten neulonut loput.
  Hyvä että löytyy sydämellisiä langanlahjoittajia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ArmiL, langanlahjoittajatkin osallistuvat sytomyssyilyyn lahjoituksillaan. :)

   Poista
 3. Ihania myssyjä on taas valmistunut, tuo Catania Fine Color-lanka näyttää kivalta tuttavuudelta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Virpi, minä olen oikein tyytyväinen ko. lankaan, jota olen edeellenkin työstänyt myssyiksi. :)

   Poista
 4. Monenlaisia myssyjä olet saanut valmiiksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marjut, vaihtelu virkistää myssyjenkin teossa. Vaikka aina uudestaan palaankin suosikkimalleihini. :)

   Poista
 5. Ihania myssyjä,varsinkin tuo tenneseestä tehty :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Se saa minut iloiseksi.