Tervetuloa Lankapirttiin!

Oli kiva, kun poikkesit pirttiini. Toivottavasti viihdyt täällä ja tulet toistekin.
Suurin osa kuvistani suurenee klikkaamalla niitä.

torstai 14. toukokuuta 2015

Huovutettu pannumyssy


Viime kesänä tein mökille uusia pannulappuja ja niitä tehdessä jo tuli mieleeni ajatus, että mökin uusittu keittiöosa tarvitsee uuden pannumyssynkin. Koko talven on asia mielessäni ollut, mutta vasta nyt  aloin touhuun. Olikin viimeiset ajat tehdä se ennen ensimmäistä mökkireissua, joka tapahtunee lähiaikoina.

Huovutettu pannumyssy omasta päästä mukaillen soveltuvin osin tämän hatun tekoa.
Lanka Vironvillaa, jonka menekki tähän oli 160 g. Päälliosaan käytin väriltään punaruskeaa lankaa, mutta vuoriosaan sekalaisia jämiä.
Puikot 4 mm:n pitkä pyörö.


Kirjaanpa muistiin muutamia asioita ja mittoja pannumyssyn teosta helpottamaan mahdollista seuraavaa pannumyssyn tekoani. Ja ehkä näistä on hyötyä jollekin muullekin. 

Työn aloitin ylhäältä luomalla Magic Cast on -tekniikalla 60 s (30+30) ja kudoin sileää neuletta pyörönä, aluksi Magic Loopina. Lisäsin joka toisella kerroksella myssyn molemmissa reunoissa 2 s ( lisäys, 2 s o, lisäys) kunnes työssä  oli 132 s, ja sen jälkeen vielä kolme lisäyskertaa mutta  nyt välikerroksia kolme. Kun työssä oli siis 144 silmukkaa, jatkoin niillä kunnes työn korkeus oli 56 cm alusta mitattuna. Tämän piti riittää arveluni mukaan myssyn korkeuteen ja nyt aloin tehdä myssyn sisäpuolta, koska halusin myssystä osittain kaksinkertaisen. Kavensin 10 s tasavälein ja 3. välikerroksen jälkeen vielä 4 s, työssä nyt 130 s. Jatkoin sileää vielä 22 cm ensimmäisestä kavennus kerroksesta mitattuna ja päättelin työn löyhästi.

 
Tässä valmiiksi kudottu tekele odottaa pesukoneeseen pääsyä. Korkeutta on siis 78 cm ja leveyttä 42 cm leveimmässä kohdassa. Ripustuslenkkiä varten neuloin tuon punaisen nauhanpätkän, mutta se on liian leveä ja pitkä. Sen teen uusiksi, mutta tekotapa on vielä harkinnassa.

Tämän jälkeen muovipussi sisälle ja pesukoneeseen. Ensin pesin villasukkien kanssa 40 asteen villapesuohjelmalla, mutta huopumista ei juurikaan tapahtunut. Seuraavaksi valitsin 60 asteen kirjopesuohjelman  ja seuraksi pari pyyheliinaa, linkousnopeus 1200. Hiukan liikaa huopui, mutta lopputulos on kuitenkin kelvollinen. Kova työ oli venytellä ja oikoa tekelettä oikeaan muotoon ja riittävän isoksi. Sopiva huovutusohjelma olisi tainnut olla 40 asteen kirjopesu.

Mietin, uskallanko kääntää vuoriosan päälliosan sisälle ennen huovutusta, että kerrokset olisivat huopuneet kiinni toisiinsa. Pelkäsin kuitenkin, että korkeus voisi olla väärä, joten huovutin taittamattomana. Käänsin sitten kuivasta myssystä vuoriosan sisälle ja kiinnitin ommellen päälliosaan.

Vuoriosa voisi olla korkeampi, korkeutta olisi voinut kutoa kaksinkertaisen määrän, siis 44 cm.

Ympärysmittaa myssyssä 28 cm ja korkeutta n. 30 cm.

Vaikka pannumyssy on hiukan nafti, niin sen sisälle mahtuu kuitenkin Mocca Masterin kannu ilman  hankaluuksia. Kaiken kaikkiaan olen tyytyväinen tähän uuteen pannumyssyyni.
13 kommenttia:

 1. Ihana panumyssy!
  Huovutusvinkkini kerron kun on monasti helpottanut hommaa. Jos huopumiskoko ei ole varmaa, niin olen jättänyt työn linkoamatta, helpompi muokata oikeaan kokoon, kuivuminen tietty kestää kauemmin, mut siinäkin vaiheessa voi vielä muokata,
  Muuten, monta vuotta on tehnyt mieli pannumyssyä tehdä, mut meillä termoskeitin, eikä lahjakskaan kukaan halunnu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mammutti, enpä ole moista niksi hokannutkaan, mutta yritän pitää mielessä. Eikös pannumyssyn vois tehdä ihan rekvisiitaksi keittiöön, jos ei ole käyttöä.

   Poista
 2. oi kuinka kiva pannumyssy :)
  Huovuttaminen on aina arvoitus, tuntuu välillä että sama lankakin huopuu erilailla ..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jansku, minäkin olen saman huomannut, että saman langan eri värit huopuvat eri lailla. Tässäkin nuo vuorilangat tuntuivat huopuneen vähemmän kuin päällisen langat.

   Poista
 3. oi kuinka kiva pannumyssy :)
  Huovuttaminen on aina arvoitus, tuntuu välillä että sama lankakin huopuu erilailla ..

  VastaaPoista
 4. Tosi kiva pannumyssy. Onpa niin nostalgisen näköinen kattaus. Ihan tuo kielokuppi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seijasisko, kielokupit ovatkin jo kai pari vuosikymmentä palvelleita. :)

   Poista
 5. Upean värinen! Kiitos ohjeesta! Mun on pitänyt koko talven tehdä Pikkuveljelle pannunmyssy, mutta on vieläkin suunnittelematta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heleena, no jospa tämä minun tekeleeni saa sinutkin innostumaan pannumyssyn tekoon. :)

   Poista
 6. Hieno myssy pannulle! Minun tarvitsisi tehdä teepannulle vastaava :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marjut, idea on vapaasti käytettävissä teepannunmyssyksikin, jos kiinnostaa. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi! Se saa minut iloiseksi.