Tervetuloa Lankapirttiin!

Oli kiva, kun poikkesit pirttiini. Toivottavasti viihdyt täällä ja tulet toistekin.
Suurin osa kuvistani suurenee klikkaamalla niitä.

lauantai 21. toukokuuta 2016

Kämmekkäät santtujen lomassa


Sain taannoin hyvä ehdotuksen eräässä kommentissa. Minähän kerroin joku aika sitten, mitä kaikkea olin tehnyt yhdestä lankavyyhdistä ja vieläkin lankaa oli jäljellä.  Sinisen sohvan emäntä ehdottikin kommentissaan, että tekisin langasta kämmekkäät. Kiitos vinkistä! Se olikin minusta niin hyvä ehdotus, että melkein saman tien panin kämmekkäät alulle. Välillä vaan piti tehdä nuo edellisen postauksen sukat.Mutta eilen valmistuivat nämä kämmekkäät 
Koko S, korkeus 25 cm 
Lanka siis hyvin marinoitunutta Ilun lankaa, menekki 25 g
Silmukoita 44 alussa ja lopussa 52
Puikot 3 mm:n sukkapuikot

Ilman minkäänlaista ohjetta mentiin, välillä sovitin käteeni. Langan jaoin ensin kahteen silmämääräisesti yhtä suureen kerään. Aloitin kämmenosasta ja etenin ylöspäin niin pitkälle kuin lankaa riitti. Resoria alkuun ja ranteeseen, peukalot pienet nysät ja varren suuhun kymmenen kerrosta aina oikein neulosta. Ja siinä ne nyt ovat ja jäävät palvelemaan minua itseäni.Mukavan korkeuden sain näihin, hyvin riittävät lämmittämään ranteitani.
Kuvauspaikkaa etsiessäni huomasin nämä ihanat santtuni, jotka ovat taas riehaantuneet kukkimaan. Niinpä piti ottaa muutama edustuskuva niistäkin, että Lankapirtissä poikkeavatkin pääsevät näkemään miten hienosti ne taas kukkivat. Olenhan näitä ennenkin esitellyt.
Nyt varmaan joku kysyy, miten minä hoidan santtujani. No paljastanpa "salaisuuteni" kaikille muillekin kuin Intsulle, joka tietääkseni hoitaa näiden oppien mukaan omia santtujaan. En hoida näitä oikeastaan mitenkään, vettä annan ehkä kerran viikossa, joskus voi mennä kaksikin viikkoa. Jotain lannoitetta lurautan veteen muutaman kerran kasvukautena ja mullat vaihdan ehkä 4-5 vuoden välein. Mutta se tärkein konstini on ehkä pelottelu!  ;)  Nimittäin jos ei kukkanuppuja ala ilmestyä tai kukinta vaikuttaa kovin vaisulta, juttelen santuilleni ja uhkaan niiden päätyvän kompostiin, jos ei ala kukkia ilmestymään. Ja usko tai älä, se konsti on näihin tehonnut jo parin vuosikymmenen ajan. :D


16 kommenttia:

 1. Oikein nätit kämmekkäät ja tottelevaisia ne sun santut!

  VastaaPoista
 2. Olet sinä hyvä neuloja ja kukkien kasvattaja ♥

  VastaaPoista
 3. Kauniit kämmekkäät! Minulla santut kukkivat ainoastaan huonolla hoidolla :D Eli kastelen, kun lehdet näyttävät nuupahtavan, siitä ne taas virkistyvät seuraavaa kertaa varten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marjut, varmaan minunkin santtuni ovat liki nuupahtamassa ennen kuin saavat vettä, niin että samantasoista hoitoa taitavat saada siellä ja täällä.

   Poista
 4. Komiat ja hyvät kämmekkät tuli. Minun santtuni myös kukkivat runsaasti:) Se sinun kertoma hoitokeino totisesti tepsii! Minun santtuni ovat jotain eri lajiketta,kun näissä minun omissani on kukinto kyllä samanlainen,mutta lehtie reunat ovat tasaisen pyöreät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Intsu, enpä ole minäkään tainnut nähdä kuin kerran kuvan muista santuista, joissa on tällaiset lehdet. Meidän poika osti sen ekan yksilön kirpparilta 1990-luvulla opiskelukämppäänsä ja toi sen sitten jossain vaiheessa minulle hoitoon työharjoittelunsa ajaksi. Tässä lajissa on muuten sekin erilaista tavallisiin verrattuna, että kukkavanat kasvavat pitkiksi ikäänkuin amppelikasvissa. On muuten aina ilo kuulla, että sinunkin santtusi ymmärätävät puhetta! :)

   Poista
 5. Kauniin värisiä ovat Santtusi. Rakuunankujalla minäkin sain Santut uudestaan kukkimaan ja varmaan yksi syy olla sekin keittiön ikkuna oli niille sovelias paikka. Sinulta saatu orkidea on kauniissa kukassa. Reissusta tullessa keitin heti sunnuntai-iltana ne laihat kahvit niin että sain heti eilen käyttää kukkaa kahvivedessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seijasisko, kiva kuulla, että orkidea kukkii vieläkin hyvin. Nyt saatkin sitten olla kastelun puolesta pari viikkoa huoletta. :)

   Poista
 6. kivat on kämmekkääsi ja niin kylmää että vielä tarvii ennen kesää ,mutta nuo santut vasta ihania on en ole minäkään tuollaisia nähnyttuo sahalaita lehdessä ja pitkä kukkavarsi täytyypä alkaa kyseleen tuollaista santtua

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anneli Kangas, enpä ole minäkään tainnut nähdä samanlaisia santtuja kuin kerran jossain kuvan. Minulta saisit noista lehtiä kyllä, jos asuisit näillä seuduin.

   Poista
 7. kivat on kämmekkääsi ja niin kylmää että vielä tarvii ennen kesää ,mutta nuo santut vasta ihania on en ole minäkään tuollaisia nähnyttuo sahalaita lehdessä ja pitkä kukkavarsi täytyypä alkaa kyseleen tuollaista santtua

  VastaaPoista
 8. kiitos Matleena en minä nyt kovin kaukana asu ja kommenttini on näimmä tullut kahdesti miten se niin

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anneli, joskus tuo Blogger on niin "reiluna", että julkaisee saman kommenti kahteen kertaa. Niin näköjään tänäänkin. :D Mutta jos tuon santun lehtiä haluat oikeasti "etkä asu kovin kaukana", niin lähetäpä minulle s-postia niin sovitaan asiasta. Osoitteenihan löytyy tuosta oikealta esittelyn lopussa.

   Poista
 9. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Se saa minut iloiseksi.