Tervetuloa Lankapirttiin!

Oli kiva, kun poikkesit pirttiini. Toivottavasti viihdyt täällä ja tulet toistekin.
Suurin osa kuvistani suurenee klikkaamalla niitä.

tiistai 17. toukokuuta 2016

Sukkia taasKyllä sukkia on mukava tehdä!  Oikein taas nautin niiden teosta, kun oli mennyt jo niin kauan edellisistä sukista. Piti oikein tarkistaa kuinka kauan on tuo minun kauan tässä tapauksessa ja se oli kuukausi ja yksi päivä. :D  Sehän on oikeasti hyvinkin lyhyt aika, mutta nyt tuntui pitkältä. Niinpä tarkistin parin viime vuoden ajalta, niin olen tehynyt yli yhden parin viikossa (65-81 paria/vuosi). Siis kuukausi voi todella tuntua pitkältä ajalta. Nyt taisin palata siis ruotuun, kun kahdet sukat tikuttelin.
Ensin valmistui raidalliset perussukat kokoa 35
Langat  Gjestalin Maijaa ja  paitsi vaaleanpunainen Nallea. yhteismenekki 75 g
Silmukoita 52 ja 3 mm:n sukkisilla mentiin.
Sitten  hiukan eri malliin tehdyt raitasukat kokoa 37 
Langat Maijaa ja menekki yhteensä 80 g  
Silmukoita 52 ja 3 mm:n sukkiksilla mentiin näidenkin teossa.

Molemmat sukat ovat jämälangoista koottuja. Ensimmäisiä varten keräilin sopivan värisiä lankoja käden ulottuville ja niistä sitten syntyi tällaiset. Toisissa sukissa raidat syntyivät kirjavasta ja yksivärisestä langasta, joilla kudoin kerrallaan aina yhden kerroksen. Varressa on raitalangan kaverina tummanruskea lanka (jolla tein myös kantapäät),  ja terässä tumma vihreä.  Ja kuten kuvastakin näkyy, varren suu ja sukkan kärki on tummanpunaista lankaa. Minulla on tuo lankavaraston tuhoaminen sujunut tämän vahvuisten sukkalankojen osalta niin hyvin, että laatikosta alkaa jo pohja näkyä.

Näihin yhden raidan sukkiin sain lopullisen  kimmokkeen Knean jämälankaspiraaleista. Minulla oli ollut jo aiemmin  mielessä, että voisi kokeilla miten onnistuisi tehdä yhden kerroksen raidat niin, että saisi helposti kerroksen vaihtumiskohdan nätiksi. Minulla ainakin jää siihen helposti sellainen havaittava kohta, joka ei tosin taida haitata  muita kuin  minua itseäni. Niinpä olin pähkäillyt, että jos siirtäisi langanvaihtumiskohtaa joka kerroksella hieman eteen päin. Ja nyt siis kokeilemaan. 

 Ja hyvin se sujui ainakin, kun toinen lanka on kirjava.  Vai huomaatteko, että langanvaihtumiskohta kiertää ympäri sukan. Kudoin aina kaksi silmukkaa pidemmääle kuin edellisellä kerroksella. Näin jäi nurjalle vain lyhyet langanjuoksut.

Olen niin tyytyyväinen lopputulokseen, että tätä tapaa tulen jatkossakin käyttämään ja voin suositella sitä toisillekin. 

12 kommenttia:

 1. Kivoja sukkia molemmat! Langanvaihtumiskohdan siirto vaikuttaa kokeilemisen arvoiselta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marjut, voin suositella tätä tapaa yhden kerroksen raitoihin. :)

   Poista
 2. Sukkia minullakin puikoilla, sillä se on kaikista rentouttavinta käsityötä =)Näyttää niin kauniilta nämä sinun sukkasi, että kävimpä minäkin tutkimassa Knean tapaa tehdä raitasukkia ja käyttöön tulee minullekin tämä idea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sude, sukkien teko on tosi rentouttavaa ja kai siksi niin kivaakin. :)

   Poista
 3. Kivoja sukkia ja noista loppukeristäkin tulee kauniita sukkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iso Gnu, keränloppuja käyttäessä saa erityistä luomisen iloa sukankin tekoon. :)

   Poista
 4. Voi sentään Matleena, aivan ihanan näköisiä sukkia. Minulle tuli ihan mahdottomam kova halu kutomaan noin nättejä sukkia, vaan ei se minulta luonnista.
  Olen ajatellut viime aikoina, kumpaa olisin, jos vaihtoehtoja olisi: sokea vai kuuro...em olisi sokea, koska en pysty tekemään, mm.käsitöitä,ruokaa ym tavanomaisia hommia, nauttimaan näkemisestä, niistä näkäaistin kaikista ihanuuksista, jotka tulevat tosiksi kun menettää näkökykynsä lähinäkönsä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuomontuvan Anni, oikein hyvin ymmärrän tuon halusi, kun tällainen sukkien himokutoja olen. Tuota jäin minäkin miettimään, kumman valitsisin, jos olisi pakko, sokeuden vai kuurouden. Kummankin kanssa minulla on ongelmia, mutta vielä pärjään silmälaseilla, kuulolaiteenkin tarviin piakkoin.

   Poista

Kiitos kommentistasi! Se saa minut iloiseksi.