Tervetuloa Lankapirttiin!

Oli kiva, kun poikkesit pirttiini. Toivottavasti viihdyt täällä ja tulet toistekin.
Suurin osa kuvistani suurenee klikkaamalla niitä.

keskiviikko 4. tammikuuta 2017

Sytomyssyjä ystävänpäiväksi
Lisäys 19.1.17 ennen tekstissä kuuden myssyn kuvaa


Minä haastan taas kaikki käsityötaitoiset ympäri Suomen tekemään sytomyssyjä ja/tai -sukkia johonkin sairaalaan ystävänpäiväksi.

On kulunut jo päivälleen seitsemän vuotta siitä, kun  Seijasisko ja minä perustimme ensimmäisen sytomyssykeräyksenTuon kevään jälkeen olemme tempaisseet sytomyssyjä varsinkin ystävänpäivän merkeissä, eiköhän tehdä niin nytkin.  

Voit osallistua joko yksin tai yhdessä muiden käsitöitä tekevien kanssa. Voit osallistua myös haastamalla muita vaikkapa blogisi välityksellä, jos sellaista pidät. Voit osallistua tiedottamalla asiasta sopiville henkilöille. Ja kaikin muin sytomyssyjen saantia sairaaloihin tukevin tavoin. 

Mukaan pääsee kuka vaan eikä tarvitse ilmottautua minnekään vaan riittää, että tekee myssyn tai sukat ja toimittaa ne haluamaansa keräyspaikkaan tai sairaalaan. Ulkomailtakin voi osallistua, sillä postihan kulkee.  Jos jokainen tekisi edes myssyn tai pari, niin saataisiin taas valtava myssykasa sairaaloihin.  Aikaahan ystävänpäivään (14.2.17) on  vielä mukavasti, joten hyvin ehtii tehdä muutaman myssyn. 


Sytomyssy on lahja syöpähoitojen takia hiuksensa menettäneelle ihmiselle.  Itse sairauttahan myssy ei paranna, mutta se voi olla suuri ilo ja helpotus ikävää sairautta ja kovia hoitoja kokevalle ihmiselle. Myssyjä saaneet ovat kertoneet, kuinka helpottavalta on tuntunut saada myssy peittämään kaljua päätä, peruukit kun tahtovat olla hiostavia ja hankalia käyttää, kuulemma.  Myssyjä on lahjoitettu vuodesta 2010 alkaen ja lahjoitetaan edelleen hoitoja antaviin sairaaloihin, jotka jakavat myssyt edelleen niitä tarvitseville henkilöille. 

Villasukkien keräys on aloitettu henkilökunnan vinkistä, kun kuultiin, että hoidot huonontavat verenkiertoa ja siksi jalkoja palelee herkästi.  Ainakin OYS:ssa, KYS:ssa ja TyKS:ssa niitä otetaan mielellään jaettavaksi potilaille, joten niihin keräyksiin niitä saa lahjoittaa. Muualta kannattaa kysyä, voivatko ottaa vastaan. 

Myssyjä voi tehdä naisille, miehille, nuorille ja lapsille. HOX! OYS:n lastenosaston myssy- ja sukkatilanteen ilmoitan myöhemmin, kunhan saan yhteyden osastonhoitaja Mertaniemeen. Vuosi sitten lasten myssyvarasto oli niin runsas, ettei niitä tarvittu, mutta sukkia ottivat vastaan.
Lisäys 19.1. 17:  OYS:n lasten syöpäosastolla on edelleenkin niin hyvä myssyvarasto, ettei niitä tarvita lisää, mutta sukkia ottavat mielellään vastaan.Malliltaan myssy saa olla millainen tahansa, ratkaisevinta myssyssä on materiaali, sillä myssy ei saa kutittaa, hiostaa eikä mitenkään ärsyttää herkkä ihoa.  Tärkeää on myös, että myssy kestää hyvin pesua. Monet luonnonkuidut esim. puuvilla, bambu ja merinovilla ovat tällaisia. 

Myssyjä voi tehdä neulomalla, virkkaamalla tai ompelemalla. Malli ja väri on tekijän vapaasti valittavissa, suotavaa olisikin saada monenlaisia myssyjä, että jokainen saisi valita mieleisensä. Kaikenkokoisia myssyjä tarvitaan, isojakin aina yli 60cm:n päähän. Täällä on  linkkejä moniin sytomyssyiksi soveltuviin myssyohjeisiin, jos kaipaat ideoita tai ohjetta. Ohjesivu löytyy myös tuosta yläpuolelta klikkaamalla otsikkoa Hyviä sytomyssyohjeita. 
Myös sukat saavat olla malliltaan millaisia vaan. Ihan perussukkia tai jotain muita malleja tekijän maun mukaan. Saaja sitten valitsee itselleen sopivan koon ja mielesen mallin tarjonnan mukaan. HOX! OYS:n lastenosastolla on sukkien tarvetta vaikka myssyjä ei tarvitakaan. Siellä hoidettavista lapsista on suurin osa 2-6 vuotiaita ja teinejä  neljäsosa, kertoo oh Mertaniemi.


Minä itse kerään myssyjä Oulun yliopiston sairaalaan ja muihin Pohjois-Suomen sairaaloihin, jotka kuuluvat OYS:n alueeseen. Oulussa on kaksi keräyspaikkaa, joihon sytomyssyt voi toimittaa, osoitteet alla. Lankamaailmaan tuodut myssyt toimitan itse OYS:n syöpätautien poliklinikalle tai muihin alueen sairaaloihin ja Kirjokkaasta toimitetaan myssyt suoraan OYS:n syöpätautien poliklinikalle.

Sytomyssyjen ja sukkien keräyspaikat Oulussa ovat

Lankakauppa Lankamaailma
Saaristonkatu 27
90100 Oulu

Askartelu- ja käsityökauppa Kirjokas OY
Paljetie 5

90140 Oulu

Myssyjä voi toimittaa entiseen tapaan myös suoraan OYS:n syöpätautien poliklinikalle. Minullekin voi toimittaa myssyjä tänne kotiin, osoitteen saat  kysymällä s-postilla  aikkara08 @ gmail. com  (jätä välit pois, numerot ovat nolla ja kahdeksan). Lähialueelta voin myös sovittaessa noutaa myssyjä (asun Kempeleessä).


Toimitusosoitteita muihin sairaaloihin löydät täältä tai klikkaamalla tuosta yläpuolelta sivua Sytomyssyily.

Mikäli sinulla on sytomyssyihin tai keräykseen liittyviä kysymyksiä, vastaan niihin mielelläni, ota siis minuun yhteys s-postilla siinäkin tapauksessa.Kuvat eivät ole uusia vaan jo aiemmin täällä Lankapirtissä julkaistuja tekeleitäni. 8 kommenttia:

 1. Mukana olen..tosi muutama käsityö pitää tehdä ensin. Tulikin mieleen että kun kerta lasten sukkia tarvitaan mulla on valimaan parit lasten tassutossut, jotka voin lahjoittaa lasten syöpäosastolle. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seijasisko, ei ole vielä tietoa, mitä lastenosasto voi ottaa tänä vuonna vastaan, mutta ilmoitan heti, kun saan tiedon. Mutta aikuisten kokoja ainakin tarvitaan ja jokainen myssy/sukkapari on siellä tarpeen. :)

   Poista
 2. En välttämättä lupaa ystävänpäiväksi, mutta tänä vuonna varmaan tulee tehtyä muutama kuten aikaisempinakin vuosina.

  VastaaPoista
 3. Hyvää uutta vuotta!
  Kiitos myös vinkistäsi neuloa sukkia syöpäpotilaille. Tähän osallistun.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Se saa minut iloiseksi.