Tervetuloa Lankapirttiin!

Oli kiva, kun poikkesit pirttiini. Toivottavasti viihdyt täällä ja tulet toistekin.
Suurin osa kuvistani suurenee klikkaamalla niitä.

tiistai 10. tammikuuta 2017

Nyt syntyy sytomyssyjä


Sytomyssyjen  ja -sukkien keräys on menossa, kuten jo tuolla aiemmin kerroinkin. Itse kerään OYS:aan ja olenkin haastanut ihmisiä mukaan blogini lisäksi myös FB:ssa ja tänään myös kotikuntani Asukastuvalla. Huomenna 11.1.17 on vuorossa Oulun Lankamaailman neuleilta, jossa olen pari tuntia vetämässä sytomyssyiltaa klo 18 alkaen. Myssyohjeitakin on saatavilla. Tapaamiseen osallistuville liike tarjoaa kahvia ja teetä sekä normaalihintaisista langoista, puikoista ja koukuista 20% alennuksen. Tervetuloa kaikki mukaan!


Olen minä itsekin aloittanut myssyjen teon. Sytomyssylangoiksi soveltuvat lankani vaan ovat kovin vähissä, mutta jämälangoistani löytyy sentään muutamaan myssyyn langat. Niitä siis ensin kehiin ja huomennahan pääsen lankojen pariin ja saan vielä alennuksenkin.


Ensin valmistui tämä myssy, jonka tekotavan keksin jo syksyllä. Siis valepalmikkoa n. 15 cm ja sitten raidallinen kavennusosa tavalliseen tapaan 8. sektorissa
Lankana hyvin marinoitunut Oklahoma Cotton Family ja nimetön valkoinen puuvillalanka, menekki yhteensä 61 g
Silmukoita 115, puikot 3.5 mm.
Tässä kuvassa tuo raidallinen päälaki näkyy paremmin. En muista enää. näinkö jossakin tällaisen myssyn vai keksinkö itse idean, mutta ilman ohjetta näitä on helppo tehdä.

Seuraavaksi syntyi perusmyssy yhden kerroksen raidoin
 Kaikki langat nimettömiä jämälankoja, menekki yhteensä  62 g
Silmukoita 86, puikot 3.5 mm.

Tähän myssyyn sain upotettua kaksi ruskeaa nyttöstä kokonaan, mutta punaista ja tumman luumun väristä jäi hiukan. Ne löytyvät ehkä raitoina jostakin piakkoin valmistuvista myssyistäni.

Olen joskus miettinyt, onko oikein tehdä jämälangoista ja lahjoittaa jollekin tuntemattomalle, siis myssy tai sukat esimerkiksi. Mitä mieltä olette te Lankapirtissä vierailevat? Pyrin kuitenkin tekemään kaikista myssyistä niin kuin muistakin käsitöistäni kauniita ainakin omasta mielestäni, olivatpa langat peräisin pikkunöttösistä tai korkkaamattomista keristä. Kauneushan on tietenkin makuasia.8 kommenttia:

 1. Kyllä voi tehdä. Ei se jämälanka ole mitenkään huonontunut siitä, että se on jäänyt oli jostain toisesta työstä. Ihan samanlaista ja samanarvoista lankaa se on edelleen kuin mitä se oli kun oli kokonaisena keränä. Yhtä huolella tehtyä ja kaunista saa aikaiseksi myös langoilla, joita sattuu olemaan vähemmän kuin kerällinen:)

  VastaaPoista
 2. Miksi se olisi millään tavalla väärin? Mihin ne jämälangat pitäisi sitten käyttää, jos niistä ei saisi tehdä neuleita? Minä teen lahjaksikin monesti jämälangoista! Eihän siinä ole mitään järkeä, että jokaiseen neuleeseen pitäisi ostaa aina uusi kerä lankaa. Eikä se lahjan tai hyväntekeväisyysneuleen saaja todellakaan tiedä, onko se neule tehty jämälangasta vai korkkaamattomasta kerästä. Tai vaikka sitten kierrätys/purkulangasta! :)

  VastaaPoista
 3. Samaa mieltä edellisten kanssa :) Kerän suuruus ei määritä lopputulosta.

  VastaaPoista
 4. Tätä olen joskus miettinyt, kun olen laittanut hyväntekeväisyyteen jonkin omasta mielestäni ruman, mutta käyttökelpoisen valmistuneen neuleen. Että onko se väärin ja pitäisikö kaiken lahjoitetun olla aina minusta kaunista ja priimaa. Vähitellen olen tajunnut, että makuja on monia, ja moni minusta ihan kammottava juttu on jostakusta toisesta ihana (ja päinvastoin). Hyvä on olla kaikenlaista tarjolla, että olisi jokaiselle jotakin! Jämälankoja en ole koskaan pitänyt ongelmana sinänsä, niistä voi saada kaunista ja käytännöllistä siinä missä isommistakin eristä.

  VastaaPoista
 5. Minusta usein noista langankerien lopuista tulee kauniita , Sinun tekemäsi ovat olleet kauniita minun silmissäni. Olen tehnyt myyjäisiin joskus sukkia , joista en pidä. Yhtäkkiä joku ihaileekin juuri niitä sukkia! Yhdelle ystävälle teen aina neuleet sellaisista väreistä, joista en yhtään tykkää. Aina tähän asti olen onnistunut-- hän pitää ja on edelleen käytössä jopa vuosikymmeniä vanhoja neuleitani, koska ne on niin ihania. ;) Siis käyttäkäämme kaikki langat.

  VastaaPoista
 6. Olen samaa mieltä edellisten kommentoijien kanssa, jämälanka on ihan yhtä hyvää lankaa kuin uuden kerän lanka. Tärkeää minusta on se, että tehdään työt hyvin ja huolellisesti. Jämälangoista saa tehtyä todella kauniita myssyjä, ja vaikka lopputulos ei omaa silmää miellyttäisikään, joku muu voi tykätä :)

  VastaaPoista
 7. Totta kai jämälangat kannatta hyödyntää! Niistä tulee kauniita ja yksilöllisiä. Ei kahta samanlaista. Ja tosiaan makuja on yhtä monta, kuin meitä ihmisiäkin. Se mikä omasta mielestä on ihan kamalan näköinen voi toiselle olla just se ainut oikea.

  VastaaPoista
 8. Kiitos kommenteistanne, KristiinaS, KariL, Marjut, TiiQ, Iso Gnu, HeidiH ja Susu! Tavoistani poiketen vastaan teidän kommentteihinne yhteisesti, kun jokaiselle kirjoittaisin kuta kuinkin samat sanat.
  Olipa mukava lukea, että ainakin te kaikki olette samaa mieltä kanssani jämälankojen käytöstä. Olenhan niitä käyttänyt hyvätekeväisyysneuleisiinkin enkä ole aikonut lopettaakaan. Olen samaa mieltä kanssanne ja kommenttinne vahvistavat kantaani entisestään. Miksi sitten esitin tämän kysmyksen, johtuu eräästä kommentista vuosien takaa. Taisi olla sen ensimmäisen sytomyssykeräyksen aikaa, kun saatiin kärkevä kommentti, jossa paheksuttiin jämälankojen käyttöä sytomyssyihin. Sen jälkeen asia on pulpahtanut mieleeni silloin tällöin, viimeksi näitä myssyjä tehdessä.
  Nyt jos asia askarruttaa mieltäni jatkossa, niin muistan teitä kaikkia! :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Se saa minut iloiseksi.