Tervetuloa Lankapirttiin!

Oli kiva, kun poikkesit pirttiini. Toivottavasti viihdyt täällä ja tulet toistekin.
Suurin osa kuvistani suurenee klikkaamalla niitä.

keskiviikko 10. joulukuuta 2008

Lunta, lunta

Taisi se talvi tulla sittenkin, vaikka ei oikein lupaavalta näyttänyt vielä viikko pari sitten. Meillä on täällä saatu vähän lunta jo useana päivänä. Mittarikin on pysynyt mukavasti parin kolmen piirun verran miinusasteilla, joten lumimäärä on kasvussa. Jouluiselta alkaa näyttää!


Tänäänkin satoi hiljalleen lunta ja se houkutteli minut kameran kanssa terassille, josta nappasin näin lumisen kuvan talon takana olevaan metsikköön.Tänään heti aamulla päättelin yhdet sukat, jotka eilen tikuttelin. Ja seuraavaksi minun piti saada puikoille tiskirätti. Niitähän on esitelty useammassakin blogissa ja useitakin erilaisia. Siispä minä kans! Olin jo kaivellut valmiiksi puuvillalankaakin lankalaatikoistani, joten toimeksi vain. Mutta tässä ensin ne sukat.Malli perussukat kokoa 36, vahvistettu kanta ja kärjessä sädekavennus

Lanka Novitan 7 Veljestä, kulutus 65 g

Puikot 3.5 mm, silmukoita 48


Nämä ovat tilaussukat ja toimeksianto kuului muistaakseni, että tummansävyiset sukat pojalle. Ja ovat mielestäni sitä, kun pääväri on tummanharmaa ja raidat ovat keskiharmaata.
Ensimmäinen tiskirättini tässä. Olin ihaillut jossakin blogissa en vain muista missä kauniita sydänkuvioisia tiskirättejä. Ohjeenkin printtasin jostakin, siis sen mukaan tikuttelemaan. Mutta lopputulos ei ole kummoinen: sydämestä tuli minun käsialallani ja tällä langalla liian matala. Kudoin sitten jatkoksi sileää sen verran, että juuri ja juuri tätä tiskirättinä voi käyttää kokonsa puolesta. Eipä sitä taida pöytää pyyhkiessä tulla kovin paljon katsottua noita sydämiä.

Seuraava yritelmä sitten omasta päästä. Tämä onnistui jo paremmin. Kooltaan on isompi ja kuvio täyttää koko rätin.


Lanka on Marion-nimistä 100% puuvillaa ja saatu jo keväällä lahjana on ystävältä, joka oli kaivellut kaikki omat ja kälynsä jämälangat ja kiikutti ne minulle. Väri on luonnonvalkoinen, vaikka tässä näyttää tummemmalta. Neulos on korinpohjaa 5:llä silmukalla ja 4 krs:n vaihdoilla. Lankaa meni noin 25 g, en punninnut. Lisääkin näitä voin tikutella, lankaa minulla on vielä jäljellä n. 175 g, mutta ohjetta pitää harkita vielä. Ja ehkä testaan näitä käytössäkin.

8 kommenttia:

 1. Nyt ehdit ensin...minäkin otin jo bambulangan esille ja ajattelin tiskirättejä...:)
  Vähän aikaa sitten en tiennyt ollenkaan moisista, mutta nyt ne kuulostaa maan parhailta luutuilta:)
  Tiskirätti on kyllä minun tietämän mukaan sellainen millä pestään astioita, mutta luutulla pyyhitään pöytiä , näin meillä Kainuussa:)

  VastaaPoista
 2. Neulotut tiskiräti ovat kyllä niin hyviä. <3 Pitäisi itsellekkin tikutella taas mutuama lisää.

  VastaaPoista
 3. Mä en ole koskaan tehnyt tiskirättejä. Vois olla hyvia,mutta kuinka jollakin itseneulomalla ihanuudella malttais pyyhkiä likaa!! Ja kuivaako se nopeesti.Sun rättis on hyvännäköisiä! Liinaksi sopisi!

  VastaaPoista
 4. Minulla on bambua puikoilla, ohjeena Ananas Ullasta... mutta kovin pieni tulee tästäkin. Ei taida kovin hyvin keittiörätiksi riittää.

  VastaaPoista
 5. Tupuna: :) Sattuipas! Hiljattain minäkin näistä kuulin ja testatahan tämmönen pitää tietenkin. Samalta murrealueeltahan sitä on vaikutteita saatu, kun äitinikin oli kainuulaisia, joten tuttua tuo tiskirätin ja luutun eroavuudet.

  Nna: Minä vasta kokeilen näitä, saa nähdä, ihastunko.

  Intsu: Nyt olen kerran jo käyttänyt rättiäni ja kyllä se toimi, mutta en ole vielä varma, tykkäänkö. Kuivuminen kesti n. 4.5 tuntia ilamavasti hanan päälle aseteltuna.

  Anpali: Pitääpä käydä Ullassa kurkkaamassa, en muistanutkaan, että sielläkin oli näiden ohjeita.

  VastaaPoista
 6. Hei! Nuo tiskirätit kuulostaa kivalta ja nättejäkin ovat nuo sinun kutomasi. Ne saa ainakin pesukoneessa ihanan puhtaiksi. Taidan minäkin tehdä sellaisen (kunhan ennätän;) ). Meillä taitaa olla lunta runsaammin!

  VastaaPoista
 7. Itse tein vastikään tiskirätin Novita Bambu -langasta ja siitä tuli mielestäni parempi kuin aiemmin neulomani, jonka tein aika paksusta puuvillalangasta. Bambulankaa kannattaa kyllä kokeilla, tosin kannattaa ensin tarkistaa, että kestääkö lanka kunnon pesua. Tiedä sitten kumpi on parempi. Puuvillainen on kyllä hankausominaisuuksiltaan parempi, mutta sen kuivuminen kestää kauan, koska on paksuhko. Bambuinen versio vaikuttaa taas imevän nesteen näppärämmin itseensä ja kuivuu nopeammin. Erilaiset neuloksetkin tietty toimivat tiskirätissä hieman eri tavoin.

  VastaaPoista
 8. Marleena: Aina pitää kokeilla uutta, jos ei muuta niin tiskirättinä!

  Tess: Bambulankaa en olekaan kokeillut mihinkään työhön vielä, mutta ehkä aloitan tiskirätistä. Ainakaan nyt heti uutena tuo puuvillaisen imukyky ei ollut paras mahdollinen, kohtuullinen kylläkin.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Se saa minut iloiseksi.