Tervetuloa Lankapirttiin!

Oli kiva, kun poikkesit pirttiini. Toivottavasti viihdyt täällä ja tulet toistekin.
Suurin osa kuvistani suurenee klikkaamalla niitä.

torstai 4. helmikuuta 2010

Kuukausi myssyilty

EDIT 17.1.2010: Kaikki tietoomme tulleet sytomyssykeräykset löytyvät tuota oikealta Sytomyssyily-osiosta aakkojsjärjestyksessä. Pyrin kirjaamaan siihen kaikki kuulemani uudet keräykset mahdollisimman pian.Sytomyssykeräys 4.1.-30.4.2010 on nyt siis kestänyt kuukauden ja on ehkä tarpeen kerrata tietoja kampanjasta. Mutta ensiksi haluan kiittää kaikkia kampanjaamme tavalla tai toisella tukeneita. Kaikkia myssyjä jo tehneitä tai myöhemmin tekeviä! Kaikkia kampanjaamme jollakin tapaa mainostavia ja muilla tavoin tukevia! Kiitos, että olette mukana tuomassa hiukan iloa ja lohtua kanssasisartemme elämään vaikeassa vaiheessa! Ja kiitos kaikesta siitä myönteisestä palautteesta, jota olemme saaneet tämän kampanjan merkeissä!

Sytomyssykeräys on Seijasiskon Seijasiskon neule- ja matkablogista ja minun perustama kampanja, jonka aikana on tarkoitus kerätä myssyjä naisille, jotka ovat menettäneet hiuksensa sytostaattihoidoista johtuen. Haastamme kaikki käsityötaitoiset neulomaan tai virkkaamaan myssyjä Sytomyssykeräykseen. Tästä kampanjasta saadut myssyt on tarkoitus lahjoittaa Oulun Yliopistollisen sairaalan (OYS) sytostaattiyksikköön.

Meidän kampanjamme on saanut jo ainakin neljä rinnakkaiskeräystä, jotka ovat
Ja lisääkin keräyksiä toivotaan eri puolille Suomea, sillä hoitoja antavista yksiköistä on kuulunut viestejä, että myssyjä tarvittaisiin paljon.


Minun tekemiä sytomyssyjä


Kampanjaa suunnitellessamme keskustelimme asiasta mm. OYS:n syöpätautien ylilääkärin kanssa ja hän pitää tempausta erittäin hyvänä ideana. Hän sanoi mm. että hiusten lähtö on yllättävän monen syöpäsairaan naisen mielestä se kaikista kurjin rankkojen hoitojen sivuvaikutus! Myssyä voi käyttää ainakin kotioloissa ja miksei kesällä ulkonakin lämmittämään päätä ja piilottamaan kaljuutta monen epämukavaksi kokeman peruukin asemesta. Se ei ole kuuma kuten esim. peruukit ja pysyy hyvin päässä toisin kuin huivit.

Myssyjä voi tehdä aina huhtikuun loppuun asti ja käymme luovuttamassa myssyt toukokuun aikana OYS:n sytostaattiyksikköön. Sieltä myssyt jaetaan edelleen lahjoituksena naisille, jotka niitä haluavat ja tarvitsevat. Luovutustilaisuudesta tulee kuvia ja juttua sitten aikanaan ainakin meidän blogeihin.

Millainen sytomyssyn tulisi olla? On mukava, että saadaan monenlaisia myssyjä. Me ihmisethän olemme kaikki erilaisia ja pidämme erilaisista päähineistä. Ja eri kasvoihin sopii erimalliset myssyt. Siksipä haluankin painottaa, että kaikenmallisia päähineitä voi tehdä keräykseen. Ratkaisevinta on siis materiaali, ettei se kutita eikä hiosta hiuksettomassa päässä. Monet luonnonkuidut esim. puuvilla ja bambu ovat tällaisia. Tuossa alempana on pari minun tekemää helppoa ohjetta, toinen virkattu, toinen neulottu. Myös eri blogeissa on esitelty monia kauniita myssyjä. Kukat ym. koristelut ovat kivoja, mutta eivät pakollisia. Jos jokainen tekee omaan päähän sopivan myssyn/myssyjä, niin silloin saadaan eri kokojakin mukavasti.

Keräykseen ei tarvitse varsinaisesti ilmottautua, vaan riittää, kun tekee myssyjä ja toimittaa ne meille.

Myssyjen toimittaminen keräykseen: Myssyt voi toimittaa joko postitse tai viemällä ne Käsityökauppa Maakariin. Postitse myssyt toimitetaan osoitteeseen, jonka saa kysymällä sähköpostilla osoitteesta sytomyssyt@gmail.com. Jos asian tiimoilta herää muita kysymyksiä, niin nekin voi esittää sähköpostilla ylläolevaan osoitteeseen tai kommenttina meidän blogeissa. Käsityökauppa Maakari sijaitsee Oulun Rautatieaseman vieressä osoitteessa Rautatienkatu 11b (vanha asemaravintola). Maakari on avoinna: ma - pe 10 - 18, la 10 - 16.

Myssyihin on hyvä liittää pieni pahvilappu, jossa on myssyn ympärysmitta. Halutessaan myssyyn voi liittää myös myssyn materiaalitiedot ja pesuohjeenkin, mutta ne eivät ole välttämättömiä.

Olemme molemmat virkanneet sytomyssyt ystävillemme ja he ovat kovasti ilahtuneet myssyistä. Siitä idea tempaukseen on saanut alkunsa. Me koemme tämän asia tärkeäksi ja toivommekin runsasta osanottoa. Käsityötaitoisella ihmisellä ei mene kauaa yhden myssyn teossa ja mutta se voi olla suuri ilo ja helpotus ikävää sairautta ja kovia hoitoja kokeneelle kanssasisarelle.


Edit 3.3.2010 Myssyjä voi tomittaa myös Kangasvillaan Kempeleessä, osoite Kempeleentie 2. On siinä aivan keskustassa, K-marketin parkkipaikan toisella laidalla. Liike on avoinna arksin klo 9-18 ja lauantaisin klo 9-14.
EDIT 16.3.2010 Käsityökauppa ILO Haukiputaalla ottaa myös myssyjä vastaan. Liike sijaitsee osoitteessa Herralantie 1, Haukipudas.

16 kommenttia:

 1. Kylläpä sulla on nättejä myssyjä valmiina! :)

  VastaaPoista
 2. Pohdin tuossa, että käyköhän Lanett? Se on tosin villaa, mutta niin pehmoista ja ohutta, eikä tunnu meidän vauvoja kutittaneen..

  Sitä nimittäin löytyisi kaapista, puuvillaa vähemmän.

  VastaaPoista
 3. Tupuna: Kiitos! :)

  Mrs.Marple: Luulisin, että Lanett käy, vaikka onkin villaa. Minunkaan herkkää ihoani se ei kutita.

  VastaaPoista
 4. Kauniita myssyjä.
  Kehuin teitä SeijaSiskon blogissa upeimmiksi kaikista upeista Suomen myssyjen tekijöistä, kun saitte tämän jutun aikaiseksi.
  Minulla on valmiina kuusi myssyä ja lisääkin tulee. Saat ne jossain vaiheessa sinne!
  Tsemppiä edelleenkin! :-D

  VastaaPoista
 5. Hienoja myssyjä!

  Vinkiksi: olen tehnyt Lanettista myssyn kun sairaalasta vinkattiin, että päitä palelee ja villa olisi hyvä materiaali. Vien tässä lähiviikkoina kommentteja verten muutaman villamyssyn kokeilua varten.

  VastaaPoista
 6. Satuin tänne selaileen aivan vahingossa oikein kiva blogi, itekin harrastan laijasta laitaan käsitöitä... kyhän vieralulla TERVETULOA!

  VastaaPoista
 7. Jotenkin on niin hienoa, että tästä tempauksesta on tullut niin iso ja suosittu. Huimaa!

  VastaaPoista
 8. Marleena: Kiitos ystäväni ihanista sanoistasi! :) <3 Mukavahan se on kuulla, että toisetkin arvostavat tätä meidän juttua.

  Piiku: Kiva, kerrothan sitten kuulumiset kokeilusta. ;)

  Kaarteenmumma: Kiitos kutsusta, poikkean! ;)

  Päivikki: Arvaat varmaan, että meistäkin on hieno juttu! :) Tänään on saatu myssyjä Amerikoista asti. :0

  VastaaPoista
 9. Jäin miettimään tuota että toivotaan villaisia , että päätä palelee ja aion nyt kokeilla itsekkin Lanettia, kun mulla sattuuu varastoissa.Sehän onkin ohutta ja pehmoista villalankaa, jota käytetään vauvanutuissa yms. Silti olen sitä mieltä että monenlaista kutiamatonta myssyä tarvitaan. Luulisi, että juuri kesäaikaan puuvilla/ bambuiset olisivat mukavampia?

  VastaaPoista
 10. Seijasisko: Lanett on kyllä pehmeä ja kutittamaton, joten villaisenakin sopinee monelle. :) Ja voihan paksuun tukkaan tottunut pää olla joillakin kovastikin kylmänarka vaikka meidän tuntemilla ei niin kovin ole ollutkaan.

  VastaaPoista
 11. Hienoa, että tieto kampanjasta leviää ja myssyjä alkaa satelemaan.

  VastaaPoista
 12. Kiitokset teille, jotka saitte aikaan koko maan kattavan kamppiksen!

  Mulle ei ole tuo villan tärkeys tullut mieleenkään ennen kuin puheeksi tuli että hiukseton pää palelee näillä keleillä.

  Nyt lupaan etten ensi kesänä kertaakaan kiroile tätä kamalan kuumaa hiuspehkoani...

  VastaaPoista
 13. Susu: On suuri ilo, että ollaan saatu muitakin mukaan myssyilemään! Jaettu ilo on kaksinkertainen ilo! ;)

  VastaaPoista
 14. Kauniita myssyjä=D Minäkin osasin tuolla teidän ohjeella virkata joten nyt olenkin tehnyt jo 4 myssyä...
  KIITOS suuri kun olette aloittaneet näin hyvän kanpanjan=D

  VastaaPoista
 15. Nyt on ohjeita blogissani, laitoin siihen sivupalkkiin myös linkit, että löytyy myöhemminkin.
  Minullakin on sitä Lanettia, jospa täytyy kokeilla.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Se saa minut iloiseksi.