Tervetuloa Lankapirttiin!

Oli kiva, kun poikkesit pirttiini. Toivottavasti viihdyt täällä ja tulet toistekin.
Suurin osa kuvistani suurenee klikkaamalla niitä.

torstai 4. helmikuuta 2010

Virkattu myssy

Ohjetta päivitetty 5.11.2012

Virkattu myssy muunnelmineen,  sopii hyvin sytomyssyksi


Tarvikkeet:
n. 50 g puuvilla- tai muuta sopivaa kutittamatonta lankaa
virkkauskoukku langan vahvuuden mukaan

Aloita virkkaamalla parillinen määrä ketjusilmukoita halutun päänympäryksen verran ja yhdistä ympyräksi piilosilmukalla.
1. krs. Virkkaa valintasi mukaan joko kiinteä silmukka tai pylväs jokaiseen ketjusilmukkaan. Päätä kerros piilosilmukalla ensimmäiseen silmukkaan/pylvääseen. Tee aina kerroksen alkuun 3 ketjusilmukkaa = 1 pylväs.
2. krs Virkkaa 1 pylväs joka toiseen ed. kerroksen silmukkaan/pylvääseen, väliin aina 1 ketjusilmukka, siis *1p, 1kjs* kerroksen loppuun saakka. Yhdistä taas piilosilmukalla.
3. ja seuraavat: *1p ed. kerroksen pylvääseen, 1kjs* kerroksen loppuun. Virkkaa samanlaisia kerroksia kunnes työn korkeus on n. 10 -11 cm.

Aloita kavennukset virkkaamalla pylväitä (pylväs pylvääseen) ilman välisilmukoita 2 kerrosta. Seur. krs: toistaen *5 pylvästä ja jätä yksi ed. krs:n pylväs tyhjäksi*. Sitten kerros *4 pylvästä ja yksi väli*. Jokaisella kerroksella pylväsryhmä lyhenee yhdellä. Lopuksi kerros kiintein silmukoin ja lankojen päättely.
Myssyä kannattaa sovittaa varsinkin kavennusvaiheessa ja tihentää/harventaa kavennuksia tarpeen mukaan.


Mallia voi muunnella tekemällä kuvioita virkkaamalla tai kirjovirkkauksella tai tekemällä raidallinen pipo. Myssyyn voi halutessaan kiinnittää somisteeksi esim. virkatun kukan, perhosen tai jotain muuta sopivaa.


Mielestäni on kiva idea virkata eri värisiä ketjusilmukkanauhoja ja pujottaa myssyn reikiin. Näin siitä saa peittävämmänkin.

 Huomioi nauhoja pujottaessasi, että ne tulevat sopivan kireälle: liian lyhyet pienentävät myssyä ja liian pitkät jäävät tursottamaan johonkin kohtaan.


9 kommenttia:

 1. Minä taas täällä kyselemässä neuvoja..=)
  Tällasta virkattua perusmyssyä tekis mieli kokeilla..lauantaina jo kokeilinkin virkata ja kyllähän ne pikkuhiljaa mieleen palautuu kaikki silmukat ja pylväät..:)
  Tuo vaan ihmetytti, että mitähän tämä "Päätä kerros piilosilmukalla ensimmäiseen silmukkaan/pylvääseen. Tee aina kerroksen alkuun 3 ketjusilmukkaa = 1 pylväs." oikein tarkoittaa..? Ja tuo "Yhdistä taas piilosilmukalla"..?
  Tiedän, että olen tyhmä, kun en tiedä näin yksinkertaisia asioita, mutta kysymällä aina viisastuu..;D

  VastaaPoista
 2. Jonna: Et sinä ole tyhmä vaan tiedonhaluinen ja niissä on vissi ero! Vanha totuushan on, ettei tyhmiä kysymyksiä olekaan. Onpa vaikea selittää, kun ei voi samalla näyttää, miten tehdään, mutta yritän.

  Päätä kerros piilosilmukalla... Se piilosilmukka tehdään siihen kerroksen ensimmäiseen silmukkaan, näin saadaan kerroksen alku ja loppu yhdistettyä. Jos et tunne piilosilmukkaa, niin täältä http://www.kallamedia.com/virkkaus/silmukat.html katsoen opit sen.

  Uutta kerrosta aloitettaessa tehdään yleensä ensimmäisen pylvään asemesta kolme ketjusilmukkaa (kiinteän silmukan asemesta kaksi ketsjusilmukkaa) ja sitten jatketaan ohjeenmukaisilla silmukoilla.

  Mahdoitko ymmärtää, mitä yritin selittää? Jos ei vieläkään auennut, niin laitapa minulle s-postia (osoite blogissa tuossa esittelyn lopussa), niin yritän laittaa kuvallista ohjetta. Etsin, jos löytäisin kirjoistani hyviä kuvia. Nyt siis vain yrittämään! :)

  VastaaPoista
 3. Kiitoksia ohjeista..en ole vielä kerennyt kokeilemaan, mutta kokeilen, kunhan ehdin ja laitan sitten sähköpostia, jos jotain epäselvää vielä jää. :)
  Suuret kiitokset tähän astisista! =)

  VastaaPoista
 4. No nyt olen päässyt jo hyvään alkuun, hoksasin jopa nuo piilosilmukat ja ketjusilmukat aloituskohdassa ja saan jo melko tasaista jälkeä aikaan. :) Ensimmäisestä myssystäni tuleekin näköjään lasten koko (en osannut arvioida oikein ketjusilmukoiden määrää, vaikka mittailinkin omaan päähän..enkä sitten viitsinyt purkaa, kun olin jo monta kerrosta tehnyt), mutta nekin ovat ilmeisesti tervetulleita? :)

  VastaaPoista
 5. Jonna: Kiva kuulla, että myssyn virkkaus alkaa luonnistaa! :) Ja lastenkin myssyille löytyy käyttöä (valitettavasti)!

  VastaaPoista
 6. Sytomyssyilyyn tulin vinkkejä kattelemaan,liityin facebookissa siihen ryhmään :)

  VastaaPoista
 7. Ihana tuo kukkanen myssy,tuollaisen olisin voinut tyttärelleni hommata..silloin joskus....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Cathkinspa, jospa minä olisin voinut tehdä hänelle tuollaisen, silloin joskus...

   Poista

Kiitos kommentistasi! Se saa minut iloiseksi.