Tervetuloa Lankapirttiin!

Oli kiva, kun poikkesit pirttiini. Toivottavasti viihdyt täällä ja tulet toistekin.
Suurin osa kuvistani suurenee klikkaamalla niitä.

sunnuntai 25. maaliskuuta 2012


Nyt minun on aivan pakko tehdä sytomyssyjä.  Syntyi sellainen sisäinen tarve niiden tekoon, kun kuulin erään minulle tärkeän ihmisen sairastuneen uudestaan syöpään yhdeksän vuoden jälkeen. Hänet oli jo vuosia sitten todettu parantuneeksi, mutta niinpä vain nyt löytyi levinnyt syöpä. Mutta joskus käy näin, valitettavasti, elämä on sellaista.  Tämä mainitsemani henkilö saa parhaillaan sytostaattihoitoja ja on menettänyt hiuksensa. Hänelle tulen tekemään myssyjä, kunhan pääsen kotiin ja lankakauppaan valitsemaan hänelle sopivaa lankaa. Täällä Äkäslompolossa en tiedä liikettä, joka myisi sellaisia.  Paikallisessa marketissa on aika suppea lankavalikoima Novitan lankoja.


Tätä tapausta miettiessäni ja laajemminkin asiaa ajatellessani minulle tuli taas vahva tarve tehdä sytomyssyjä muillekin.  Siispä kaivoin lankakassistani ne muutamat kerät sytomyssyksi sopivaa lankaa ja niitä olen nyt tikutellut. Kolme on valmistunut, yhden esittelin jo aiemmin ja nyt esittelen kaksi.  Lankaa riittää ehkä vielä yhteen myssyyn.

Näin jossakin blogissa kivan myssyn, kuvaa katsoin tarkoin ja ajattelin ehkä tekeväni sellaisen.  Mutta kun en painanut mieleeni blogia enkä myssyn nimeä, niin enhän minä sitä sitten löytänyt, kun  aloin tehdä.  Siispä muistelin näkemääni hetken ja pähkäilin asiaa.  Sen lopputuloksena syntyi alla näkyvä myssy, joka ei kyllä kovin paljon muisuta esikuvaansa. Löysin sen nimittäin myöhemmin.


 Malli on siis aika pitkälle omasta päästäni ja näyttää ainakin tekijästään ihan kivalta.  Höyryttäminen tekee varrmaan hyvää myssylle, mutta kuten olen aiemminkin sanonut, en siihen touhuun ala täällä vaunulla vaaan teen sen vasta kotona.  Lanka on Puro Batikia, silmukoita oli 100 ja 3.5 mm:n puikoilla tein.


Lankoja päätellessä katsoin nurjaa puolta hieman tarkemmin. Sekin näyttää minusta niin kivalta, että voisi mielestäni tätäkin puolta pitää käyttöpuolena. Muistui mieleeni se Mammutin nurinpäinmyssy, jollaisen itsekin tein ja esittelin täällä.  Tämä voisi olla vaikkapa nurinpäinmyssy n:o 2. 


Jossain vaiheessa sitten satuin uudestaan siihen blogiin, josta oli lähtöisin idea kyseisen myssyn tekoon.  Mutta, mutta, nyt en  taaskaan muista, mistä blogissta on kyse. Kiitos kuitenkin sinulle, jos tunnistat itsesi.  Mutta sieltä pääsin linkkiä myöten sivulle, jossa esitellään Shilling Hat. Varsinaista ohjetta en ruvennut hakemaan, vaan selkeästä kuvasta katsoin mallineuleen ja sen mukaan mentiin.


Malli on siis mukailtu Shilling Hat.  Lanka Novitan Tenneseetä, silmukoita 100 ja 3.5mm:n puikoilla mentiin. Tuli sopivan kokoinen omaan päähäni (py 57 cm).


Tämän Shillingin kuvasin syvän lautasen päällä ja sain siihen siten pyöreämmän muodon. Nuo aikaisemmat olen kuvannut matalan lautasen (halk. 20cm) päällä.


Mukavaa sunnuntain jatkoa ja hyvää alkavaa viikkoa kaikille!


14 kommenttia:

 1. Ihana myssy, sopii hyvin tuolle langalle tuo malli.

  VastaaPoista
 2. Ihania myssyjä!

  Minäkin onneton yritin tehdä joitain myssyjä, mutta mutta, ne näyttää kyllä niin hassuilta, vaikka lanka on ohjeen mukaista ja orjallisesti ohjetta olen noudattanut. On ne niin suuren näköisiä :(
  Kuinkahan korkeita niiden tulisi oikein olla, että ovat sopivia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Simpura, oletkohan liian kriittinen tekemiesi myssyjen suhteen. :o Onhan niitä isopäisiäkin ihmisiä. Minä teen noihin myssyihin korkeutta n. 14 cm ennen kavennuksia. Panenpa tähän hiukan mittoja noista omistani. Tuossa viimeisimmässä on suoraa osaa 14.5 cm ennen kavennusten aloittamista ja myssyn koko korkeus on 19 cm, kavennusosa on siis 4.5 cm korkea. Mielestäni mitan voi mitata vaikkapa itseltä siten, että ottaa mitan yli pään puolelta toiselle siitä kohtaa, mihin asti haluaa myssyn yltävän. Minulla se mitta on tällaisessa myssyssä 38 cm. Mutta makuja on monia, toiset tykkää, etä sytomyssyn on hyvä peittää korvat ja toiset haluavat pitää korvat paljaana. Joten eiköhän niille kaikenlaisille myssyille löydy käyttäjä.

   Poista
  2. Kiitos Matleena, tämähän selvensi paljon:) Kylläpä nämä myssyt sitten kelpaa.

   Poista
 3. Onpa hauska yhteensattuma, minäkin juuri neuloin yhden The Shilling Hatin, blogiin se tulee tosin vasta myöhemmin. Tuo oma kokeilusi on sen verran kivan näköinen, että taidan ottaa siitä inspiraatiota johonkin seuraavaan myssyyn, kun kerran on myssyilyinto päällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. TiiQ, sattuipas tosiaan mukavasti! ;) Kiva, jos kokeiluni miellyttää sinuakin, itse olen siihen tyytyväinen. Jos tarvitet kokeilustani tarkempia tietoja, niin kysäise, kerron kyllä.

   Poista
 4. Voi kuinka ikävää kuulla, että ystäväsi syöpä on levinnyt.Tosi kauniita myssyjä. Mullakin on sytomyssy koukulla -oli mukava matkatyö tän päivän retkellä.Kauniita nuo Ylläksen maisemat edellisessä postauksessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seijasisko, tuo syövän uusiminen on minusta todella ikävää ja asia pyörii mielessäni.

   Poista
 5. Kauniita myssyjä! Hauskasti sattui meille nuo nurinpäinmyssyilyt. Varmaan aika monikin mallineule menee molemminpäin, mutta ohjeissa oikeapuoli saa kaiken huomion. Tuli mieleen, että joku vuosi sitten neuloin boleron, jossa molemmat puolet oli niin kivoja, etten meinannut osata valita, kumman laitan oikeaksi...
  Keväistä viikon alkua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mammutti, sinun nurinpäinmyssysi ansiosta minä olen ruvennut katselemaan nurjia puolia aivan "uusin silmin". Sehän oliskin hauskaa, jos voisi neuleesta käyttää molempia puolia. Se toisi vaihtelua.

   Poista
 6. Kauniita myssyjä. Voimia toivottelen ystävällesi.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Se saa minut iloiseksi.