Tervetuloa Lankapirttiin!

Oli kiva, kun poikkesit pirttiini. Toivottavasti viihdyt täällä ja tulet toistekin.
Suurin osa kuvistani suurenee klikkaamalla niitä.

sunnuntai 4. maaliskuuta 2012

Sukkalankavertailua täälläkinAivan aluksi  suora lainaus Annikaiselta "Mulla on ollut jo jonkin aikaa mielessä tehdä postaus langan kulutuksenkestävyydestä eli siitä, miltä neule näyttää vuoden tai parin käytön jälkeen."   Siitä voit lukea enemmän täältä.  Mielenkiintoista luettavaa, kannattaa poiketa, jos aihe kiinnostaa. Ja huomioi myös kommentit.

Minua villasukkien suurkuluttajaa aihe kiinnosti niin paljon, että päätin tehdä itsekin vastaavan vertailun.  Jonkin verran minun kokemukseni poikkeavat Annikaisen kokemuksista, mistähän moinen johtunee.  Mutta en anna sen häiritä, vaan nyt kerron vain ja ainoastaan omat näkemykseni.  

Vertailuun päätyneet sukkani valikoituivat sattumanvaraisesti ja ne ovat kaikki itse tekemiäni noin kolmen vuoden ajalta.  Sukat ovat olleet vain minun itseni käytössä lukuunottamatta viimeisimpänä esiteltäviä sukkia, joita on käyttänyt myös tyttäreni.  Kaikkia näitä on pesty tarpeen mukaan pesukoneessa yleensä villapesuohjelmalla lukuunottamatta Stepistä tehtyjä sukkia, jotka olen pessyt käsin.

Kuvat asettuivat aivan sattumanvaraisesti tähän järjestykseen, jossa mielestäni parhaimpina säilyneet ovat ensimmäisenä ja viimeisenä.  Kuvapareissa on vasemmalla sukat uusina ja oikealla eilen kuvattuina.  

Kuvien pitäisi suureta niitä klikkaamalla.


Nämä sukat ovat olleet minulle mieleiset, ovat aika ohuet ja istuvat jalassa napakasti.  Näitä olen käyttänyt noin kaksi ja puoli vuotta eikä kuluminen tai nukkaantuminen näy pahasti Eikä värikään ole juuri haalistunut.  Lanka saksalainen Relax, jonka sain aikoinaan lahjaksi. Tätä lankaa ostaisin lisää, kun kohdalle sattuisi.

Nämä Marjaretki Mustikkaiset tein itselle pilateskäyttöön ja olenkin käyttänyt niitä ko. tarkoituksessa kerran tai kaksi viikossa tunnin kerrallaan.  Sukat ovat olleet minulla nyt puolitoista vuotta, siis käyttötunteja on kertynyt aika vähän.  Sukat ovat vielä aivan pidettävät, mutta nukkaantumista on aika paljon, vaikka se ei kyllä juuri näy kuvassa.   

Yösukkina minulla on kolmet Austerman Stepistä tehdyt sukat, joista nyt sattui kotona olemaan nämä vajaan kaksi vuotta käytetyt sukat.  Lämpimät ovat, siitä ei pääse mihinkään, mutta ovat minusta kovasti nukkaantuneet ja nyppyyntyneetkin.  Olenkin hiukan pettynyt Step-langan kulutuksen kestokykyyn, vaikka lämmittävät kyllä ihanasti kylmiä jalkojani.  Yösukkia käytän vain ja ainoastaan yöllä, panen jalkaan sänkyyn mennessäni ja riisun pois aamulla.


Näitä tossukoita olen käyttänyt paljon jo reilun puolitoista vuotta.  Nämä ovat paljon parjattua 7 veljestä, mutta näiden perusteella en voi moittia lankaa. Hiukan tossuissa näkyy kulumista ja nyppääntymistä sekä sisällä huopumista, mutta se ei mielestäni vielä haittaa.


Syyskuussa 2011 tein nämä tossukat itselle arpajaisvoittona saamastani kasvivärjätystä 7 veljestä -langasta.  Nämä ovat huopuneet sisäpohjasta selvästi enemmän kuin nuo edelliset, mutta pahaa nyppääntymistä ei ole havaittavissa.  Värit ovat haalistuneet kyllä aika paljon, pesukeroja oletan olevan kaksi.  Haalistuminen ei ymmärtääkseni tässä tapauksessa johdu langan valmistajasta Novitasta, vaan värjäysmenetelmästä.


Nämä sukat ovat olleet käytössä jo elokuusta 2008 asti.  Ensin käytin itse näitä, mutta sitten puuvillasukkien ystäväksi lukeutuva tyttäreni omi nämä itselleen.  Sukat on pesty lukuisia kertoja ja se näkyy sukkien haalistuneissa väreissä, mutta muuten sukat ovat hyvässä käyttökunnossa.  Eivät ole nukkaantuneet eivätkä edes kuluneet pohjasta puhki.  Lanka on Schoeller und Stahlin Sockina Cotton (55% puuvillaa, 25% polyamidia,20% polyacrylia), jota sain aikoinaan kerän arpajaisvoittona Outilta, joka ylisti silloin lankaa melkein "maasta taivaaseen".  Eikä siis ollenkaan suotta, sillä voin todeta näiden sukkien säilyneen parhaiten vertailuun osuneista sukistani.


Katsastin myös vanhoja sukkia, jotka äitini kutoi joskus 15. vuotta sitten Nalle-langasta. Kovin olivat nekin nyppääntyneitä ja kulahtaneita, josta mielestäni voi päätellä, ettei se vanhan ajan Nalle-lanka tainnut olla nykyistä parempaa ainakaan pitkässä käytössä. 


Yhteenvetona voisin ehkä sanoa, että parempiakin lankoja löytyy kuin novitalaiset, mutta kohtuullisen käyttökelpoisia nekin ovat mielestäni.  En ainakaan minä ole vielä päätynyt niiden poikottiin, mutta valikoiden aion osataa lankoja jatkossakin.
 

10 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen vertailu, pitäisi varmaan tehdä itsekin. Tosin minulla ei mitkään sukat kestä ehjänä vuotta pidempään, tarkasteluväli pitäisi olla selvästi lyhempi. Miehen käyttövillasukkiin voisi paremmin tehdä katsauksen, ainakin uusimpiin ohuisiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen tekemään. :) On itsellekin mielenkiintoista katsella tarkemmin käyttämiään sukkia kuin myös lukea toisten mielipiteitä asiasta.

   Poista
 2. Mielenkiintoinen aihe, pitää käydä lukemassa ajatuksen kanssa myös Anninkaisen tulokset.

  Olet oikeassa noiden kasvivärjättyjekn tossujen kohdalla, värinkestosta/-kestämättömyydestä voi syyttää vain ja ainoastaan kasvivärejä/puretusainetta/värjääjää, novitalla ei ole mitään tekemistä noiden tossujen värinkeston kanssa. Kasvivärjäytyt langat pitäisi pestä aina neutraalilla pesuaineella, siten varmistaisi värien säilymisen parhaiten, koska pesuaineen (joskus myös veden) pH vaikuttaa väreihin.

  Ja on myös huomioitava että kasvivärjäys suoritetaan luonnolle ystävällisemmin ja langalle hellemmin, kuin synteettisesti/teollisesti värjätyt. Ja koska luonnon värit ovat suoraan luonnosta, niiden värinkestävyys on tietenkin huonompi, kuin synteettisten värien, jotka on kehitetty vain ja ainoastaan värjäämään.Useimmiten kasvivärjätyt langat haalistuu jo päivänvalossa, ilman pesuaineide/veden aiheuttamaa pH-muutosta.

  Sikäli kasvivärien ja pesuaineiden testaaminen on hauska "tieteen ala", että joidenkin kasvien väreihin hapan vaikuttaa haalistavasti ja joidenkin kasvien väreihin taas emäksinen. Anteeksi tietoiskuni, tämä aihe saa minut aina innostumaan :)

  Kiva kuulla että värjäämäni langat ovat olleet sinulla oikeassakin käytössä, monesti kun käy niin että käsinvärjättyjä lankoja ei raaski käyttää.

  Ja haluan kertoa senkin, että minäkin neulon jatkossakin myös Novitalaisia lankoja, vaikka on tullut ns. parempiakin neulottua. Riittävän hyvä peruslanka, ja meidän perheen kovassa käytössä myös tarpeeksi kestävät nuo Nalle ja 7Veljestä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katjuksa, kiitos oivasta tietoiskusta! Ei siinä mielestäni mitään anteeksipyydettävää ole. Noin minä olenkin ymmärtänyt eri värien vaikutuusmekanismin yms, vaikka en asiaan ole ollenkaan paneutunut, sieltä täältä vain sattunut jotain kuulemaan.

   Muuten heti langat saatuani tiesin, että tulen tekemään niistä jotain itselle, ja aika pian se jotain selkiytyi tossukoiksi. Jäi muuten sanomatta tuossa kirjoituksessa, ettei se värien haalistuminen ole niin selkeää kuin kuvien perusteella voisi olettaa. Taidankin muuten jatkossa pestä nuo sitten käsin. :)

   Poista
 3. Aihe onkin todella mielenkiintoinen. Valitettavasti en itse pysty vastaavaa tekemään, koska meillä villasukkien käyttö on todella vähäistä niin minulla kuin muillakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin tämä on kiintoisa aihe, siksi siihen niin hanakasti tartuin, kun Annikaisen tekstin luin.

   Poista
 4. No voi miten mukava että sinäkin teit vertailun :) Miten ihmeessä olet saanut nuo tossut pysymään noin hyvinä ja ehjinä? Olen saanut useammatkin rikki jo reilussa vuodessa. No nyt on Maijasta tehdyt tossut suurkulutuksessa ja hyvältä näyttää, siis keston puolesta, tosin ompelin pohjaan vahvistukset. Tossut jäikin minun vertailusta kokonaan pois.
  En minäkään Novitan lankoja pannaan ole pannut vaikka ne vihreät nukkasukat keljuttaakin kovin, mutta kieltämättä otan mielummin Nallen kuin Seiskaveikan ellei parempia ole saatavilla. Hitsi, pitäis oikein testimielessä tehdä vaikka kahdet eriväriset Nallesukat ja katsoa kuinka ne kuluu eli nyppyyntyy.
  Tuo puuvillainen sukkalanka on mielenkiintoinen. Vois tulla ihanat kesäsukat moisesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Annikainen, ei minulla ole mitään erityistä konstia tossukoille, jos ei sitten se auta, että niiden alla on villasukat. Hipsuttelen niillä päivät pääksytysten sisällä ja joskus poikkean hiukan pihallekin.

   Maijasta olen tehnyt sukkia muille, en itselle, pitäisikin tehdä kokeeksi omaankin käyttöön. Nahkapohjista huovutetuissa tossuissa minulla on hyviä kokemuksia, yhdet sellaiset on itsellä.

   Poista
 5. Minä olen nyt ihan tarkoituksella viimeaikoina ostanut Maijaa ja Jannea Nallen ja 7-veikan sijaan. Ainakin neulottaessa ensiksi mainitut tuntuvat laadukkaammilta. Täytyypä tehdä itsellekin Janne ja Maija sukat. Vuoden päästä voisin minäkin sitten kertoa empiirisen testini tulokset. Minä kyllä suosittelen 7-veikasta ja Nallesta tehdyille neuleille villapesua siten nyppyyntyvät vähemmän kuin 40 asteessa mikä vyyhtinauhassa suositelaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seijasisko, minäkin olen tehnyt jotain noista mainitsemistasi langoista ja hyvät ovat olleet kutoa, mutta käyttökokemusta minulla ei niistä ole, kun työt eivät ole jääneet omaan käyttöön.

   Poista

Kiitos kommentistasi! Se saa minut iloiseksi.