Tervetuloa Lankapirttiin!

Oli kiva, kun poikkesit pirttiini. Toivottavasti viihdyt täällä ja tulet toistekin.
Suurin osa kuvistani suurenee klikkaamalla niitä.

perjantai 20. heinäkuuta 2012

Myssyt ja Kertut


 Otsikkoa miettiessä tuli mieleeni "isoäiti väreilee kerttusissaan pionien kukkiessa"!  En sitä kuitenkaan valinnut vaan päädyin paljon paljon arkisempaan vaihtoehtoon.  Otsikon mukaan minun on tarkoitus siis esitellä kaksi myssyä ja yhdet Kerttu-sukat, jotka ovat valmistuneet kuluvalla viikolla.

Väreilyä-myssy jatkaa tekemieni TiiQ:n ihanien myssyohjeiden sarjaa. Täältä Ullasta löytyy tämäkin ohje kuten useita muitakin TiiQ:n ohjeita.  Ullan arkistosta löytyvät ne vanhemmat ohjeet.

Tähän myssyyn valitsin vaaleahkon sinisen Tennesee-langan mielessäni väreilevä järven selkä melkein tyynenä kesäpäivänä.  Lankaa kului 50 g ja tikuttelin 3.5 mm:n puikoilla 96. silmukan aloituksella. Yhden kuviokerran tein korkeutta enemmän kuin ohjeessa, että sain niskaan asti yltävän myssyn.

Ohje oli taas selkeä ja sitä oli helppo seurata, joten myssyn teko sujui rennosti.  Näitäkin saattaa syntyä lisää, kun sytomyssyjen tekovimma vain jatkuu.   Seuraavaksi virkkailin taas isoäidin neliöillä pannan, johon kudoin resorin ja päälaen, niinpä valmistui taas palamyssy.  Näitähän minulla on viime aikoina syntynyt jo monta, hiukan erilaisia versioitakin.  Tämän myssyn langat olivat kaikki 8Cottonia, jota työstin 3 mm:n koukulla ja puikoilla. Pannan reunoista poimin 104 silmukkaa resoria ja päälakea varten.  Myssy painaa 45 g.  

Molemmat myssyt päätyvät aikanaan OYS:aan.Sitten pitikin saada sukat puikoille.  Sattui nimittäin niin, että Kardemumma esitteli iki-ihanat Kerttu-sukat. Olenhan minä Kerttuja tehnyt vuosien varrella useitakin pareja, mutta viimeisestäkin parista taitaa olla jo vuosia. Ja minut valtasi vastustamaton halu tehdä Kertut.

 
 Ja siinä ne nyt ovat!  Vakivieraani tietänevätkin, että minä teen enimmäkseen aivan fiiliksen mukaan käsitöitä. Niin siis nytkin.

Ohjehan on Uhoavan Gnun talteen kirjoittama ja löytyy täältä. Näin hän kirjoittaa ohjeen alkuperästä: "Kerttu -sukat eivät ole oma mallini, vaan mammalta opittu. Isotätini opetti mallin mammalle ja niin sukat saivat nimensä tädin mukaan."


 En muuten malta olla lainaamatta pätkää Ison Gnun kommentista Kardemummalle: "Viime kesänä näyttelin Kerttu-tädilleni noita erilaisia Kerttuja. Oli jo aiemmin ollut puhetta, että kuopukseni kirjasi mallin ylös. Joka Kerttu-sukka pari tuo mieleen ihanana tätini. Täti täyttää nyt 91-v ja neuloo edelleen."  Siinä on meille tavoitetta, neuloa vielä 91-vuotiaana.


 Tällä kertaa käytin Kerttuihin 7Veljestä -lankaa, jota kului 105 g.  Puikot olivat 3.5 mm:t ja ohjeen L-koon mukaan mentiin.  Tuloksena sukat kokoa 38-39.


 Kantapää on perinteinen vahvistettu kantapää, jota tehdessä mietin, mitenhän Kerttuihin istuisi tiimalasikantapää.  Ehkä seuraaviin kokeilen sitä.


Nyt ei ole aloitettua käsityötä ja mietinnässä on, alanko sukat vai myssyn. Ensi viikolla nähtäneen, kumpaan vaihtoehtoon päädyn.


Hyvää kesäistä viikonloppua kaikille!

14 kommenttia:

 1. Kauniit on nuo harmaatkin Kertut!Pitää saada omat KYH-työt alta pois ja sitten vasta Kerttuihin käsiksi.
  Luin noita kommenttejani --pikkuisen niihin aina pujahtaa kirjoitus"vihreitä"! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iso Gnu, kerro minultakin tädillesi terveiset ja kiitokset ohjeesta! Älkäämme välittäkö noista pienistä "vihreistä", kunhan tulemme ymmärretyikis. ;)

   Poista
 2. Nättejä myssyjä ja niin kauniit Kertut! Tuli mieleen tuosta 91-vuotiaasta neulovasta tädistä eräs jo edesmennyt 93-vuotias mummo työpaikaltani dementiakodista. Hän oli jo erittäin vaikeasti dementoitunut, mutta osasi vielä kutoa sukkia, onnistui kantapään tekeminenkin. Elikkä kai se pitää paikkansa, että minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siskohanne, vaikka dementoituminen ei ole kiva kenellekään, mutta on kiva, jos dementikolla säilyy käsitöiden tekemisen taito. Uskon, että se tuottaa iloa hänelle kuten ennenkin.

   Poista
 3. On tuo Kerttu-malli kyllä hieno! Ja siun Kerttusi kauniit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päivikki, Kerttu-mallia on minusta yksi parhaimmista sukkamalleista ja varmaan säilyy suosiossa. :)

   Poista
 4. - Kertut ovat iiihaaanat! Niin myös myssyt!
  -t-

  VastaaPoista
 5. Tämä väreilevä myssy samoinkuin kaikki Tiiq:n myssyt ovat niin ihania jokainen. Aikomuksena on kokeilla tehdä itsekin.
  Kerttuja on aina silloin tällöin näkynyt ja aina ne ovat yhtä viehättäviä, niin nämäkin, aivan mun väriä. Joskus 90 luvulla olen tehnyt paljolti saman näköiset, mutta nuo reunimmaiset kuviot puuttuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heleena, voin vain suositella TiiQ:n ohjeita. minä tykkään niistä kaiksita, ovat minun makuuni. :)

   Poista
 6. Ihanat myssyt ja sukat. Fiiliksellä pitääkin neuloa, muuten työ töksähtää.
  Hyvää nimipäivää myös sinulle.

  VastaaPoista
 7. Tykkään myös Kertuista; täytyykin taas jossain vaiheessa neuloa sellaiset:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marjut, minusta on aina joskus mukava palata vanhoihin, tuttuihin, ihaniin ohjeisiin kuten Kerttuihin. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi! Se saa minut iloiseksi.