Tervetuloa Lankapirttiin!

Oli kiva, kun poikkesit pirttiini. Toivottavasti viihdyt täällä ja tulet toistekin.
Suurin osa kuvistani suurenee klikkaamalla niitä.

keskiviikko 4. heinäkuuta 2012

Saanko esitellä


Nyt sitten esittelen ne käsityöt, jotka valmistuivat mökkireissulla ja pari sellaistakin työtä, jotka valmistuivat jo ennen matkaa.  Töitä on lukumäärältään aika monta, joten postauksesta tulee aika pitkä, vaikka en kovin tarkoin kerrokaan niiden tekemisen yksityiskohdista. Jos joku kaipaa jostain työstäni tarkempia tietoja, voi kysäistä niitä kommentissa tai vaikka s-postilla (osoitteenihan löytyy tuosta oikealta esittelyn lopusta).


 Virkattu sytomyssy ruskeasta Tennesee-langasta ja ja oranssista Lindasta (menekki yhteensä 80 g).  Minä yritin tehdä kauniin raitamyssyn, mutta taaskaan raidoitus ei onnistunut mielestäni hyvin, mutta menettelee kuitenkin. Minulla ei ole kai sitä "raidoittamisen silmää" myssyn virkkauksessa, kutomalla sen sijaan onnistun siinä mielestäni paremmin.


Ruskeaa Tenneseetä jäi pieni nyssäkkä, joka muuttui pannunaluseksi kahvi- ja teepannulle. Langan menekki 20 g.

  Meillähän on ruokapöydässäkin aina käytössä kangasliinat, joihin tahtoo esim. kahvikannusta valua muutama tippa liinaa täplittämään. Meillä on ollut jo pitkään käytössä alusena sellainen punainen huovutettu piparkakku, mutta se on jo mennyt niin suttaiseksi eikä puhdistu enää kunnolla pesussakaan, joten uusi oli tarpeen. Tämä on siitäkin hyvä, että voi nakata tarvittaessa pesukoneeseen puhdistumaan. Ehkä teen tällaisia lisääkin eri värisinä, että voi valita alusen liinan värien mukaan..Sitten näihin mökkireissun käsitöihin: kahdet sukat ja myssyjä, ei kovin monipuolista siis.  Mutta nyt tuntui mukavalta tehdä nämä, varsinkin nuo myssyt houkuttavat taas kovin. Nehän päätyvät, kuten moni varmaan arvaakin, sytomyssyiksi OYS:aan.Menomatkalla aloitin "junasukkien" teon Nalle Alovera -langasta (menekki 40g). Ohjeen mukaisilla silmukka- ja kerrosmäärillä tein, mutta kantapään muutin taas tiimalasikantapääksi.   Seuraavaksi tein vähän isompaan jalkaan kurttuvarsisukat kokoa 39, lankana tavallinen Nalle (menekki 100g).

Molemmat sukat menevät hyväntekeväisyyteen, pienet päätyvät Onnensukka-keräykseen ja isommat Hyvän Mielen Sukat -keräykseen.  Nyt on muuten Onnensukillakin oma blogi, jossa esitellään saapuneita sukkia. Se on Onnensukkia pikkuvarpaille ja löytyy täältä.

Jos sinulla on halua hyväntekeväisyyteen ja varsinkin jos sinulla tulee ylituotantoa käsitöissäsi, niin suosittelen kartuttamaan näitäkin kohteita.  Sytomyssykeräys on tosin minulle se ykkönen, mutta myös muihin keräyksiin osallistun mielelläni, kun sitä ylituotantoa tulee.Seuraavaksi siirryinkin sitten sytomyssyjen tekoon. Jo kotona varauduin myssyjen siihen pakkaamalla lankakassiini enimäkseen puuvilla- ja muita myssyihin soveltuvia lankoja.  Ensin tein nämä isoäidinneliömyssyt.  Mikähän näille olisi sopiva nimi, ehdotuksia otetaan vastaan.

Samalla periaatteella tein nämä kuin ne aiemmat myssyni täällä.  Lankana siis erilaisia puuvillalankoja, siniseen käytin Cotton 8-, Viola- ja Erica-lankoja yhteensä 55 g. Punaiseen taas Cotton 8-, Red Heart Cotton Mix - ja Erica-lankaa yhteensä 55 g ja viimeksi valmistuneeseen turkoosin sävyiseen Cotton8 ja Violaa yhteensä 50 g.


Seuraavaksi halusin taas kutoa ja kokeilla uutta lankatuttavuutta. Ostin nimittäin aivan hiljattain Schachenmayr Catania Fine Color -lankaa muutaman kerän kolmea eri väriä.  Aiemmin olen käyttänyt ja tykännyt yksivärisestä Cataniasta ja nyt nämä Colorien värit ja pitkät värien liut miellyttivät silmää.  Enkä pettynyt kumpaankaan, siis lankaan enkä väreihin ainakaan tässä ensimmäisessä värissä.

Kaksi Hurrikaani-myssyä aluksi, molemmissa langan menekki 40 g. Lankani on ohuempaa kuin myssyn ohjeessa, joten lisäsin silmukkamäärän 104:ään. Kuviin en onnistunut saamaan todellisia värejä, violetti on lähellä oikeaa, mutta tuo kuvan turkoosi on oikeasti aika kirkas vihreä.Seuraavaksi testasin, miten liukuvärjätty lanka (siis samainen Catania Fine Color) sopii WIBP-myssyyn, jonka ohje löytyy täältä Ullasta.  Ja hyvin sopi mielestäni ainakin tämä kyseinen lanka, jota kului tähän myssyn vain 35 g. Tässä kuvassa langan värit ovat lähempänä oikeaa kuin tuossa edellä.


Lopun Catania-langan päätin tuhota yksivärisen vihreän puuvillalangan (vyötteettömän) kanssa raitamyssyyn. En muuten aivan onnistunut, vieläkin sitä jäi aivan pieni nyttönen. Yksinkertaisesti kudoin resorin jälkeen sileää kaksi kerrosta vuoroin kummallakin langalla ja kavennusten jälkeen pienen antennin. Lankoja tähän kului yhteensä 35 g.

Voi muuten sanoa, että tämä Catania Fine Color on riittoisaa lankaa, kun kahdesta 50G:n kerästä saa kolme ja puoli myssyä. Eikä hintakaan ollut paha, Kodin Ykkösessä taisi maksaa 2,90/kerä.


Seuraavissa myssyissä palasin taas virkkauksen ja neuleen yhdistämiseen, mikä on kiehtonut minua viime aikoina.  Ja kiehtoo muuten edelleekin, joten lisääkin tämäntapaisia syntynee.

Muuten sama tekniikka kuin noissa tavallisilla isoäidin neliöillä tehdyillä myssyissä, mutta nyt teinkin mielestäni gerberoita.  Molemmissa myssyissä käytin Tenneseetä ja kahta nimetöntä, siis vyöytteetöntä puuvillalankaa, joiden menekki 60 g yhteen myssyyn.


Sitten palasin taas WIBP-ohjeen pariin ja kokeilemman ohjeeseen toista liukuvärjättyä lankaa.  Lopputoteamuksena mielestäni on, että kauniimmin tulee tuo pintaneule esiin paksummalla langalla tehtynä kuin ohuemmalla.  Mutta molemmat ovat kyllä kauniita. Tässä käytin Katia Bombay -lankaa, jota kului 50 g.

Tätä kirjoittaessa tuli mieleeni, että olen tainnut tehdä aika monta sytomyssyä viime aikoina. Niinpä kurkkasin muistiinpanojani ja totesin, että kesäkuun alun jälkeen olen tehnyt yhteensä 17 sytomyssyä. Enemmän kuin pitkiin aikoihin, minulla taitaa olla sytomyssyboomi menossa.


26 kommenttia:

 1. Kauniita pipoja olet tehnyt! Minä varmaan kutsuisin noita palamyssyjä ihan vaan palamyssyiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos nimiehdotuksesta! :) Palamyssyinä minäkin olen näitä omassa mielessäni ajatellut, mutta jotain muuta ehkä haluaisin.

   Poista
 2. Oletpa ollut ahkera. Toinen toistaan kauniimpia myssyjä on valmistunut ja kauniita nuo punaiset sukatkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Inkeri! On helppo olla ahkera mukavassa työssä.;)

   Poista
 3. Komia kattaus kauniita myssyjä! Todella ahkeroinut olet. Tuli mieleen noiden isoäidinneliömyssyjen nimeämisestä: Mitä jos nimeäisit ne oman isoäitisi mukaan.
  Nyt alkaa lämpöä, nimenomaan oikeaa kesänlämpöä vihdoin tulla, ainakin tänne etelään, toivotaan lämpöä myös sinne.
  Kauniita kesäpäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mammutti, tuotapa nimioehdotustasi kannattaa miettiä. Hmh, Hilja vai Helena tai Jelena... Katsotaan. ;)
   Lämmintä on nyt täälläkin, tänään jo +23 varjossa. :) Ihanalta tuntuu, kun vaatteita vähentelee. Kauniosta kesää sinnekin!

   Poista
 4. Todella kauniita myssyjä kaikki!

  VastaaPoista
 5. Ihanat värit tuossa viimeisessä Katia Bombay -langasta tehdyssä pipossa :)
  Olet ollut ihan hirmuisen ahkera!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pärre, minustakin tuon langan värit ovat kauniit. Kurkkaapa muuten toista samasta langasta tehtyä myssyä täällä http://lankapirtin.blogspot.fi/2012/05/unohtunut-myssy.html Minusta lanka sopii paremmin tuohon kierreraitaan kuin tähän tämän kertaiseen. :)

   Poista
 6. Aivan ihania varsinkin nuo isoäidinneliö- ja gerberamyssyt! :) Mullakin on sytomyssyprojekti menossa, sillä sinun reikämyssymallillasi virkkaan, vaan siskontyttö tässä yllättäen tilasi itselleenkin pari kesämyssyä, joten pitää tekaista ne tässä välissä, kun tyttö ehti sitä varten minulle jo langatkin ostaa. Mutta kelpaa se sinun myssymallisi näemmä niihinkin myssyihin, sehän on mitä mainioin kesäpipomalli. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. MariJ, minustakin se reikämyssy on aivan kelvollinen myssy kenelle vaan kesäkäyttöön. Olen nähnyt muutamia ilmiselvästi ohjeellani tai aivan vastaavalla tehtyjä myssyjä ihan hiuksellisessa päässä ja hyvältä näyttivät kaikki. :)

   Poista
 7. Oletpas ollutkin ahkerana ja saanut hienon käsityösaldon aikaiseksi :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Omppumato, näitä on niin kiva tehdä, että voisin alkaa aivan kokopäiväiseksi käsityöläiseksi, jos jokus vain tekisi puolestani välttämättömät taloustyöt. ;)

   Poista
 8. Taas tosi auniita myssyjä olet tehnyt!

  VastaaPoista
 9. Onpa paljon töitä ja ihania myssyjä. Kivoja nuo, missä on käytetty isoäidin neliöitä ja tuossa viimeisessä on ihanan hempeät värit :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Virpi! :) Varsinkin nuo isoäidinneliö-myssyt on kovin mukavia tehdä.

   Poista
 10. Oletpa todella ollut ahkerana ja kauniita myssyjä ja sukkia saanut aikaiseksi. Palamyssy on oikein sopiva nimi mallillesi, sillä nimellä on helppo etsiä sitä ohjearkistostasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. LeaP, mukavien töiden parissa on mukavaa, sitä se minun "ahkeruuteni" on. ;) Palamyssyä on joku muukin tainnut esittää myssylle nimeksi, harkinta jatkuu.

   Poista
 11. Paljon todella kauniita sytomyssyjä ja muutakin hyvää. Minunkin pitää kyllä kokeilla tehdä tuollainen isonäidinneliömyssy. Kirjoitan tätä junassa matkalla Ouluun. On ollut tosi hauskaa Nelzan kanssa. Viikonlopun olemme Oulussa ja sitten matkaamme Roihin. Käsitöitä en ole tehnyt käsitöitä viiteen päivää. Taitaa olla monta vuotta siitä kun olen pitänyt niin pitkän tauon käsitöissä. Ihanaa ja aurinkoista kesää Teille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seijasisko, teepä sinäkin isoäidinneliömyssy, mutta varo, siihen saattaa jäädä koukkuun! ;DD
   Sinulla on varmaan mukava ja antoisa loma vieraasi kanssa, kun reissaat ja esittelet hänelle maatamme. Sitten taas käsityöt maistuvat ja samalla voit muistella Nelzan käyntiä. Ihana, kun tuli kunnon kesäkin.

   Poista
 12. Hurja määrä käsitöitä:) Minulla ei ole valmiina kuin yhdet sukat, jotka on esitely täällä: http://marjutj.blogspot.fi/, koska vuodatus ei toimi useampaan viikkoon:(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marjut, olipa kiva, kun ilmoitit tuon uuden blogisi osoitteen. Poikkesinkin siellä heti ja laitoin suosikkeihini. :)

   Poista
 13. Isoäidinneliömyssyt ovat suloisia - hyvä idea!

  Miekin käytän aina kangaspöytäliinoja ja patalappuja tms suojana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päivikki, meillä on siis samanlaiset systeemit! ;)

   Poista

Kiitos kommentistasi! Se saa minut iloiseksi.