Tervetuloa Lankapirttiin!

Oli kiva, kun poikkesit pirttiini. Toivottavasti viihdyt täällä ja tulet toistekin.
Suurin osa kuvistani suurenee klikkaamalla niitä.

keskiviikko 26. kesäkuuta 2013

Sytomyssyjä Lankamaailmasta
Tänään kävin tyttären kanssa Oulussa kaupunkiasioilla ja poikettiin myös hakemassa Lankamaailmaan kertyneet sytomyssyt.  Toimitan ne lähiaikoina eteen päin OYS:aan, osan mahdollisesti johonkin toiseen alueemme sytostaattihoitoja antavaan sairaalaan.  
 

Helteinen sää pehmitti oloa, mutta siitä huolimatta aloin heti kotiin päästyäni tarkastamaan "saalista". Siinä oli monenlaista muovipussia ja muuta nyssäkkää, osa oli irrallaan. Pyyheliina piti hakea kaapista, että sain välillä kuivata hikeä myssyjä järjestellessäni. Kuvassa myssyt leväytettynä sängyllemme, yksi muovikassi vielä tyhjentämättä.


 
 Lajittelin myssyt väreittäin ja pinosin ne kymmenen myssyn pinoihin.  Täysiä pinoja kertyi 20 ja yhteen jäi vain 8 myssyä, siis 208 myssyä.  Aivan mahtavan suuri määrä!  :)  Siihen määrään mahtuu monenlaisia myssyjä, virkattuja ja neulottuja, perusmyssyjä ja lierihattuja, huivihattuja, ommeltuja... 


Suurin osa ihan hyviä sytomyssyiksi, mutta mukana n. 30 kovin pientä myssyä, siis aivan lasten kokoja, pienimmät ehkä keskosten kokoa.  Tiedossahan on, että lasten sytomyssyjen tarve on aika vähäistä ja niitä on luullakseni kertynyt OYS:aan jo pitkän ajan tarve.  Mutta mitään en niistä pane hukkaan, selvitän, ottaako joku lastenosasto nämä vastaan. Joka tapauksessa lahjoitan ne johonkin hyvätekeväisyyteen. Mutta jatkossa onkin toivottavaa, että keskityttäisiin mieluummin aikuisten myssyjen tekoon, koska niiden tarve on suurta. Erityisesti isoja kokoja on kaivattu, sellaisia n. 60-senttiseen ja suurempaankin päähän sopivia.Kaikki näiden myssyjen tekijät ei ole tiedossa, mutta muutamassa pussissa oli maininta tekijöistä. Ainakin seuraavat ryhmät ovat osallistuneet näiden tekoon:  Oulaisten Martat, Oulun NNKY:n käsityöläiset, Kajaanin neulekerho ja Lossinrannan avantouimarit.


 Olisi liian suuri urakka, jos kuvaisin kaikki yksitellen tai edes pienemmissä ryhmissä, vaikka näissä on montakin kaunista mallia ja kaikki olisivat yksityisesittelyn arvoisia.  Mutta laitan tähän alle muutamia satunnaisesti nappaamiani kuvia, joissa näkyy myssyjä hiukan lähempää. Kajaanin neulekerholaisten myssyt


 NNKY:n käsityökerhon myssyt


 Näiden trikoomyssyjen tekijä oli kuulemma joku nuori nainen, jonka joku läheinen oli hiljattain sairastunut syöpään.

 Suuret kiitokset jokaisesta myssystä! Kaikki ne ovat arvokkaita ja uskon, että ne on tehty lämmöllä toivoen hyvää tuntemattomalle saajalleen.


Sytomyssyjen tarve valitettavasti vain jatkuu vähintään entisen suuruisena ja siksi toivon, että moni jaksaisi osallistua niiden tekoon. Pienellä vaivalla saa syöpäsairaalle lähimmäiselle ja itsellekin hyvän mielen. Ja yksikin myssy riittää, vaikka aika moni innostuu tekemään niitä usempiakin. 


Hiukan kertausta aiheesta: 
Sytomyssy on lahja tuntemattomalle syöpäsairaalle ihmiselle, joka on menettänyt hiuksensa hoitojen takia. Lahjoitamme myssyt sytostaattihoitoja antaviin saaraaloihin, jotka jakavat myssyt edelleen potilailleen. 
Sytomyssy voi olla malliltaan ja väriltään millainen tahansa. On vain hyvä, jos tehdään monenlaisia myssyjä, että jokainen tarvitsija löytäisi mieleisensä. Voi siis tehdä myssyjä naisille, miehille, nuorille ja lapsille.  Niitä voi tehdä neulomalla, virkkaamalla tai vaikka ompelemalla.  Ratkaisevinta on materiaali, sillä myssy ei saa kutittaa, hiostaa eikä mitenkään ärsyttää herkkä ihoa.  Tärkeää on myös, että myssy kestää hyvin pesua.
 

Oulussahan myssyt voi toimittaa Lankakauppa Lankamaailmaan, joka löytyy osoitteesta  Saaristonkatu 27.  Sytomyssyily-sivullani on lisätietoja asiasta.   Lankamaailmassa on edelleen jaossa lahjoituslankaa sytomyssyjen tekoa varten. Käypä halutessasi hakemassa myssylangat sieltä, rohkeasti vaan kysäiset niitä.
16 kommenttia:

 1. Ainakin KYS:ssa otetaan ilolla vastaan vauvamyssyjä vastasyntyneiden teholle sekä synnyttäneiden osastolle. Osa jätetään osaston omiksi myssyiksi, mutta jos myssyjä on ylimäärin, niitä annetaan myös omaksi. Minäkin olen nyt neulonut pian 50 pikkuruista pipoa KYS:aan, suurin osa kokoluokkaa 27-38 cm ympärysmitaltaan. Ihan pikkukeskosille menevät vieläkin pienemmät. Kannattaa tarkistaa, josko OYSissa olisi myös käyttöä vauvamyssyille, jos niitä kertyy sytomyssykeräyksien ohessa. Vauvatehollahan on isompiakin vauvoja, joilla voi olla reilustikinyli 40-senttinen pää eli skaala on iso.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. TiiQ, olen toimittanutkin OYS:n keskolaan myssyjä ja lapasia, mutta sieltä sain viestiä, että varastossa on runsaasti myssyjä. Tosin siitä on jo aikaa, joten pitää selvittää asia ja tarvittaessa kysellä muiltakin osastoilta tai muista sairaaloista. :)

   Poista
  2. Ehkäpä OYS:n vauvateholle / synnyttäneiden osastolle voisi ehdottaa, että niitä myssyjä voi sieltä antaa myös mukaan kotiin lähtiessä? Vähän samaan tapaan kuin Jorviin neulottiin viime vuonna tuhansia vauvapipoja, jotta vastasyntyneitten ei tarvitsisi käyttää "kinkkuverkkoa". Vauvat saivat nuo myssyt ihan omaksi. Jos OYS:ssa ei olekaan jokaiselle vauvalle omaa pipoa niin vaikkapa joka kuun ensimmäisenä päivänä syntyneille tai vaikkapa sunnuntaivauvoille tai juhlapyhänä syntyneille...

   Poista
  3. Selvittelen nyt, mikä osasto OYS:ssa haluaa/voi ottaa myssyt vastaan. :)

   Poista
 2. Hieno määrä myssyjä!! Hienoa kun jaksat puuhailla sytomyssyjen kanssa helteistä ja kesästä huolimatta. Pitänee itsekin jonkilanien juttu tästä blogiin väsätä ja tuo kertaus on myös paikallaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seijasisko, jotainhan sitä pitää hekteestä huolimatta tehdä. :)

   Poista
 3. Jeskamandeeraa, on siinä myssy poikineen! Hienoa, että hyvää mieltä löytyy jaettavaksi asti! Ja hienoa, että organisoit! Syssymmällä täytyy taas miettiä jotain hyväntekeväisyyskampanjaa, olisikohan TAYSissa sytomyssykampanjaa käynnissä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. satunNainen Paula, varmaan taas syssymällä putkahtelee lisää hyväntekeväisyyskampanjoita, kaikille jotain mieleistä. :)

   Poista
 4. Voi miten monet ahkerat kädet ovat saaneet aikaan ihania myssyjä. Taas on iloa jaettavaksi myssyjen tarvitsijoille.

  VastaaPoista
 5. Mulla on ollut kaapissa jo jonkin aikaa muutamia sytomyssyjä, niistä tuli aika suurikokoisia, joten hyvä jos niille on kysyntää. Oma pääni kun on 54 cm ja miehelläkin vain 55 cm, niin välillä on vaikeaa käsittää, että jollakulla voisi olla 60 cm kokoinen pää... Tarkoitus on tehdä vielä lisää myssyjä kesän mittaan, vien ne sitten Lankamaailmaan noiden keväällä tekemieni kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. MariJ, kiva kuulla, että sinäkin jatkat sytomyssyjen tekoa! Ja kaikenkokoisia tarvitaan, enemmän siis aikuisten kokoja. :)

   Poista
 6. Mahtava määrä iloisen värisiä myssyjä ! Minullakin on muutama valmis, mutta voisinpa taas hetkeksi heittää sukkakutimen sivuun ja virkata vielä muutaman lisää. Ja lupaan, että toimitan kaikki valmistuneet myssyt tulevan syksyn aikana Lankamaailmaan :) t. Eija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eija, hyvä tietää, että syksylläkin on myssyjä tulossa. :)

   Poista
 7. Minulta tuppaa aika usein tulemaan suurikokoisia myssyjä, joten hyvä kuulla, että niille on tarvetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marjut, hyvä niin, että sinulta tulee isoja myssyjä. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi! Se saa minut iloiseksi.