Tervetuloa Lankapirttiin!

Oli kiva, kun poikkesit pirttiini. Toivottavasti viihdyt täällä ja tulet toistekin.
Suurin osa kuvistani suurenee klikkaamalla niitä.

lauantai 26. lokakuuta 2013

Täälläkin kuplii

Edit. 29.10.13 klo 9.46 tekstin lopussa


Pitihän minunkin kokeilla kuplien tekoa, kun niin monia houkuttelevan näköisiä töitä olen nähnyt. Varsinkin FB:n kässäryhmissä niitä näkyy niin paljon, että veikkaan näiden olevan tämän talven hittijuttu.
 Tällaiset syntyivät ensimmäisinä harjoittelutöinäni, joita tuossa esittelen yöpaidassa keskellä päivää. Minä nimittäin olen flunssan kourissa, hiukan on kuumettakin ja väsyttää niin, ettei jaksa oikein lukeakaan.  Sen verran kuitenkin on virtaa, että aina jotain välillä haluan tehdä, kuten tikutella melkein valmis myssy valmiiksi. Lapasista aloitin.  Ohjehan on Neulovan Nartun ja löytyy täältä. Nytkin kuitenkin sovelsin ohjetta, mm. kuplat tein niin, ettei jo neulottuja silmukoita tarvinnut purkaa.  Lankana varastostani löytyneitä valkoista ja pinkkiä Isoveljeä, joiden menekki lapasiin oli yhteensä 115 g. Ohjeen mukaisin silmukkamäärin tein ja puikot olivat 4.5 mm:t.  Lapasista tuli tällä silmukkamäärällä (36) löysähköt omaan käteeni.


Lankoja jäi vieläkin, vaikka olisin halunnut niiden loppuvan. Mihin ne käyttäisin, tekisinkö toiset lapaset?  Ei vaan myssyn minä teenkin, niin tulee myssy-lapassetti.


Lapasten pinkkiä lankaa ei olut riittävästi, mutta oli hiukan tummempaa pinkkiä. Ja sitä samaa valkoista. Silmukoita loin 80 ja niitä tikuttelin 5mm:n pyöröllä, päälaelle tein kavennukset tavanomaiseen tapaani kahdeksassa sektorissa. Lankaa kului yhteensä 90 g. Myssy lienee sopiva 58-60cm:n päähän.


Lankoja jäi vieläkin, mutta ei niistä saa enää oikeastaan mitään. Siispä säästän ne, jos vaikka joskus innostun taas tekemään Nepal-myssyjä. Niihinhän saa mukavasti upotettua lyhyetkin jämälangat pätkät.


Edit. 29.10. klo 9:46
Minulta on useampi henkilö kysynyt, miten minä teen kuplia purkamatta neulottuja silmukoita. Näin sen teen:
Pohjavärikerrokset ihan ohjeen mukaan mutta kuviovärikerroksilla tein näin: jokaisen nostettavan silmukan kohdalla tein langankierron puikolle ja nostin pohjavärillä neulotun silmukan neulomatta. Näin tein jokaisella neljällä kerroksella. Edellisen kerroksen langankierron pudotin seuraavalla kerroksella pois (oikeastaan se putoaa itsestään nostettavaa silmukkaa nostettaessa).

Saakohan tuosta tolkkua?  On aina vaikea keksiä selkeää sanallista muotoa, joka kertoisi oman tekemisen, paljon helpompi on näyttää, että näin.
Minusta oli mieletöntä ensin kutoa ja sitten purkaa pois. Ja kokeiltuani tätä tapaa, en huomannut kuplissa eroa. 35 kommenttia:

 1. Mainion näköiset ja todella kutkuttaa aloittaa, mutta ensin mun pitää saada vielä yhdet keskeneräiset sukat valmiiksi.
  Paranemista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heleena, minullakin on vielä tarkoitus saada ainakin yhdet sukat Sukkasatoon. :)

   Poista
 2. Kauniita ovat sinun kuplivat ja näyttäisi olevat tämän syksyn muotia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sirkkis, ja muodissa pitää pysyä mukana edes näiltä osin! :D

   Poista
 3. Kuplat kuin pastilleja, punaisia ja herkullisia. Kauniit tekeleet. Kelpaa niissä kuleskella:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuomontupa, kiitos! :) Käyttäjää ei ole vielä tiedossa, saattavat päätyä hyväntekeväisyyteen.

   Poista
 4. Nuohan onkin hienon näköisiä myssyssä. Taitaa tulla aika lämminkin myssystä noilla kuplilla. Kai se on minunkin kohta alettava kuplimaan, kun kaikki muutkin jo tekee sitä =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sude, oikein lämpimältä myssy tuntui. Alahan sinäkin kuplimaan, että pysyt ajan hermolla! :D

   Poista
 5. Myssyhän on kuin iso mansikka - kaunis setti.

  VastaaPoista
 6. Nätit tuli..on kylla kiva tää malli!

  VastaaPoista
 7. Aivan ihana setti, niin lämpimän näköiset :)

  VastaaPoista
 8. Oi kuinka kaunis ja ihana kuplasetti!

  VastaaPoista
 9. Kuplii kivasti ja väritkin ovat niin kauniit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marjut, kiitos! :) Värit ovat mitä sattui olemaan.

   Poista
 10. Ihanat! Voisiko tuolle sun tekniikalle saada tarkempaa ohjetta, miten oot tehnyt kuplat silmukoita purkamatta?

  VastaaPoista
 11. Tiia N, voinhan toki kertoa sen tekniikan, lisään tuohon postaukseen. :)

  VastaaPoista
 12. "Kuplille myöhäisherännyt" täällä nettiseikkailulla kuplia etsiskelemässä. Järkevältä ohjemuunnoksesi kuulostaa. Taitaa pitää kuplitella viikonloppuna, jos aikaa riittää uuden opettelulle.
  Kauniita neuleita sinulla :)

  Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aikun askareet, hyvin vielä ehdit mukaan kuplimaan! ;) Helppoa on kuplien teko, joten pian sen oppii.

   Poista
  2. Totta, ihan helposti kuplat syntyy. Kokeilin nyt ensin sen neulovan nartun blogissa olevan tavan, mutta tuo sinunkin tapa täytyy ottaa testaukseen, jotta voin verrata molemmat tavat.

   Poista
  3. Aikun askareet, kuvien perusteella minusta on näyttänyt, että minun kuplani jäävät ehkä hiukan matalammiksi kuin ne nartun kuplat. Kerropa sitten, mikä on sinun kokemuksesi, kun olet tehnyt molempia. Minä itse olen tehnyt vain tällä yhdellä tavalla. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi! Se saa minut iloiseksi.