Tervetuloa Lankapirttiin!

Oli kiva, kun poikkesit pirttiini. Toivottavasti viihdyt täällä ja tulet toistekin.
Suurin osa kuvistani suurenee klikkaamalla niitä.

torstai 31. lokakuuta 2013

Vieläkin kuplii

EDIT. 25.1.14: Lisäsin lisäselvitystä kuplien tekoon tuonne melkein loppuun.

Aika usein on niin, että joku uusi asia esimerkiksi kässäteknikka jää ikään kuin päälle. Tuttua varmaan monelle. Niin kävi minulle taas, kun törmäsin jossakin kuplalapasiin.  Ensin ne muhivat jonkin aikaa päässäni ja mankuivat päästä minunkin puikoilleni.  Ja niinhän siinä kävi, että muutama päivä sitten esittelin täälläkin kuplivan lapas-piposetin. Eivätkä ne kuplat jättäneet minua vieläkään rauhaan, vaan vaativat päästä vielä sukiksi ennen Sukkasadon päättymistä.  Tänään iltapäivällä tikutin nämä valmiiksi, heti höyrytin teräosat  (kuplia ei saa höyryttää, muuten litistyvät) ja sitten kuvaamaan terassille ennen pimeän tuloa. Värejä en saanut kuviin oikeanlaisiksi, mutta tuolla alhaalla olevassa kuvassa ne näkyvät parhaiten todenmukaisina, ainakin millaisena minä ne näen.Malli oma perussukka paitsi mallineule täältä.  Kuplien ohjetta sovelsin niin, ettei jo neulottuja silmukoita tarvinnut purkaa. Tästä kerron tarkemmin  tekstin lopussa.
Koko naisen 38-39
Langat pääasiassa Maijaa, vain keltainen taisi olla Nallea, menekki yhteensä 100 g.
Puikot 3 mm, joilla silmukoita 56.

Kiva näitä oli tehdä, mutta nyt minusta tuntuu, että kuplat riittävät minulle joksikin aikaa ja puikoille pitää saada jotain muuta. Sitä en kyllä itsekään tiedä vielä, mitä se on.


Edellsessä kuplapostauksessani kerroin tehneeni kuplat niin, ettei jo neulottuja silmukoita tarvinnut purkaa kuten ohje neuvoo.  Minusta on mieletöntä ensin kutoa ja sitten purkaa pois. Ja kokeiltuani tätä tapaa, en huomannut kuplissa eroa. Aika moni kyseli minulta tarkempia ohjeita. Lisäsinkin ohjeen "edittinä" parin päivän päästä, mutta laitan sen nyt tähänkin kaikkien halukkaitten nähtäväksi ja kenties kokeiltavaksisin.


Näin sen teen:
Pohjavärikerrokset ihan ohjeen mukaan mutta kuviovärikerroksilla tein näin: jokaisen nostettavan silmukan kohdalla tein langankierron puikolle ja nostin pohjavärillä neulotun silmukan neulomatta. Näin tein jokaisella neljällä kerroksella. Edellisen kerroksen langankierron pudotin seuraavalla kerroksella pois (oikeastaan se putoaa itsestään nostettavaa silmukkaa nostettaessa).

Saakohan tuosta tolkkua?  On aina vaikea keksiä selkeää sanallista muotoa, joka kertoisi oman tekemisen, paljon helpompi on näyttää, että näin.

EDIT 25.1.14:  Yuotubessa on muuten useampiakin videoita, joissa näytettään kuplien tekoa. Ehkä niistä löytyy apua, jos kuplan teko ei meinaa avautua.  Yksi niistä löytyy osoitteesta http://www.youtube.com/watch?v=Xykq6DxjtJc&feature=youtu.be

Tässä viimeisimmässä kuvassa siis sukkien värit näkyvät lähes oikeina ainakin minun näytölläni. Tykkään niiden hehkeän hedelmäisistä väreistä.

Ja vielä kärrään nämä Heinälatoon ja sitten on minun osuuteni sen täyttämisessä päättyy.  Pareja taisi kertyä 13, mutta se on mutu-tieto, tarkistuslaskenta tehdään myöhemmin.


36 kommenttia:

 1. Kauniin pirteät sukat. Kuplatekniikkaa en muista neuloneeni koskaan, mielenkiintoiselta näyttää. Ei siis ihme jos koukuttaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinikka, kuplatekniikka on niin mukava, että kantsii kokeilla koukuttumisuhasta huolimatta. ;)

   Poista
 2. Nuo on ehkä parhaimman näköiset kuplat, jotka olen tähän mennessä nähnyt, monivärisyys viehättää näissä minua suuresti. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. MariJ, se monivärisyys tekee minustakin näistä sukista niin nätit, kun lisäksi valitsin itse värit. :D

   Poista
 3. Voi että! Taas sait mut koukkuun!
  t. Vanamo

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanamo, käsityöblogeissa on se vaara aina vaanimassa! :D

   Poista
  2. ....apua, koko illan tätä nyt viimein yritin....eikä onnistu. Ongelmana on, että kun pohjaväri otetaan kutomatta, niin otetaanko se tosiaan kutomatta joka kerroksella, siitähän tulee kamalan pitkä silmukka siihen väliin? Kun katson tuota kuvaasi, niin pohjavärin silmukat näyttävät neulotuilta? Pitääköhän minun pitäytyä pitsikuvioissa... :( terv Vanamo

   Poista
 4. Kiitos tästä vinkistä, täytyypä kokeilla :)

  VastaaPoista
 5. Ihanat! Niin hyvät värit! kuplatartunnan olen saanut, kiitos Sinun. Tuota silmukan kutomatta nostoa oikeastaan tuumasinkin, täytyy kokeilla, jahka ehdin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heleena,näinhän ne tartunnat leviävät täällä, yhden saa sieltä, toisen täältä. :D

   Poista
 6. Kivat kuplasukat:) Minulla on yleensä niin pitkä jono tekemisiä, että luuhaan kaikissa jäljessä. Varmaan kupliakin kokeilen vuonna 2017 :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marjut, eipä tämä(kään) tekniikka taida vanheta, joten hyvin ehdit mukaan vielä silloinkin. ;)

   Poista
 7. Tosi kivat sukat. Varitkin mukavat. Hyva kun olet kehitellyt ohjetta edelleen. En ole tosin viela itse kokeillut, mutta teen varmaan joululahjoja kuplaneuleesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seijasisko, kannattaa kuplimista kokeille edes pieneen työhön. :)

   Poista
 8. Nätit on värit näissä sukíssa! Nyt olen opiskellut kuplien tekoa teoriassa..luin Soilen ohjeen ja tämän. Luulisin ymmärtäväni tekniikan. Ainakin nyt tätä lukissa tuntuu järkeenkäyvältä jättää neulomatta tuo välisilmukka. Aamulla menen lankaostoskille ja iltapäivälllä pääsen kokeilemaan. Aion tehdä Satulle kuplalapaset joululahjaksi. :) Miesväki saanee tänä vuonna Angrybirds palatossuja.:)

  VastaaPoista
 9. Mä niin haluisin kokeilla tätä tapaa mutta en nyt vaan tajua. Miksi se langankierto pitää tehdä?
  Eli kun aloitan kuplakierrosta jätän joka neljännen kutomatta ja nostan sen pohjaväri silmuka

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elina T, langankierrolla saadaan silmukoihin vastaavaa väljyyttä kuin ohjeen mukaan neulottaessa puretuilla silmukoilla. Ja se väljyys ymmärtääkseni tarvitaan kuplien muodostumiseen. Siis kuplakerroksilla neulotaan "kuplalangalla" 3 o, langankierto ja nostetaan se pohjavärillä tehty silmukka kutomatta, tämä toistuen koko kerroksen ajan. Pohjavärillä puolestaan neulotaan kaikki silmukat.
   Mahtoiko asia kirkastua, on niin vaikea selittää pelkillä sanoilla, olisi paljon helpompi näyttää, jos olisit vieressäni.

   Poista
 10. Tarkennatko vielä sen verran että pohjavärillä kutoessa ne langan kierrot tiputetaan pois? Muutenhan silmukat lisääntyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elina T, langankierrot tiputetaan pois heti seuraavalla kerroksella. :) Sitä langakiertoa ei siis neulota ollenkaan tässä neuleessa.

   Poista
 11. Nyt en ymmärrä ollenkaan! :O Sain Vanamon kommentin s-postiini ihan tavalliseen tapaan, mutta höh, se ei näyt täällä. Vastaan kuitenkin täällä, koska siinä Vanamo esitti kysymyksen.

  Tässä kommentti: "....apua, koko illan tätä nyt viimein yritin....eikä onnistu. Ongelmana on, että kun pohjaväri otetaan kutomatta, niin otetaanko se tosiaan kutomatta joka kerroksella, siitähän tulee kamalan pitkä silmukka siihen väliin? Kun katson tuota kuvaasi, niin pohjavärin silmukat näyttävät neulotuilta? Pitääköhän minun pitäytyä pitsikuvioissa... :( terv Vanamo"
  Ja vastaukseni: Siis sillä pohjavärillä kudon se kaksi kerrosta ihan normaalisti ja sitten raitavärillä kudottaessa todella nostan jokaisella kerroksella kutomatta sen kaaviossa J:llä merkitny silmukan. Kyllä se nostettu silmukka venyy minullakin .

  Toivottavasti tämä auttaa sinua. Ellei, niin ei luovuteta vielä vaan voidaan jatkaa keskustelua vaikka s-postitse. :)

  VastaaPoista
 12. Kiitos Matleena, yritän taas. kudoin ja purin, kudoin ja purin, kun tuli niin rumaa jälkeä mun mielestä En anna periksi, yritän vielä.
  Olen viimeksi kommentoinut 3 lokakuuta ja laitoin tän kysymyksen sen kommentin perään. Kiitos että vastasit, nyt kutomaan, oli niin rankka päivä töissä, et rentouttavat rivit on paikallaan. Palataan! :)
  Teet kyllä ihania käsitöitä!

  t. Vanamo

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No siellähän se kysymyksesi onkin! :D Enpä huomannut katsoa vanhojen kommenttien jatkoja. Oppia ikä kaikki, seuraavalla kerralla ehkä hoksaan.
   Joo yritähän vielä saada kuplimaan! :) Kerrohan sitten, miten kävi.

   Poista
 13. Hei! Miten tuota linkittämääsi ohjetta pitäisi oikein lukea kun siinähän on pohjavärikerroksilla tehty juuri tuo purkaminen ja sinä kerroit tehneesi pohjavärikerrokset ihan ohjeen mukaan ja kuitenkaan et siis ilmeisesti ole missään vaiheessa purkanut?? Niin mielelläni kokeilisin ekoja kuplasukkia juurikin niin ettei tarvitsisi purkaa mutta nyt en kyllä ymmärrä tätä ohjetta. Eli siis voitko vielä kerran yrittää "rautalangasta vääntää" että mitä sinä olet tehnyt pohjavärikerroksilla ja mitä kuplavärikerroksilla? :)

  VastaaPoista
 14. Anonyymi, yritänpä tehdä rautalankamallin. :) Käytän nimityksiä pohjaväri ja kuvioväri mielestäni samoin kuin Soilekin ohjeessaan. Siinä ohjeessa on purkamiskohta merkitty J:llä pohjavärikerrokseen, mutta purettavat silmukat ovat kuviovärisilmukoita J:n alla. Kuviovärillä (värilliset raidat) minä sen sijaan olen ottanut langankierron kaavion purettavien silmukoiden paikalle. Ensimmäisellä kahdesta pohjavärikerroksella minun ei siten tarvinnut purkaa silmukoita, kuten S. neuvoo vaan saatoin vain kutoa silmukan pohjavärillä yhteen niiden langankierojen kanssa. On vaikea kertoa tätä sanallisesti, toivottavasti sepustukseni auttaa sinua. :)

  Täältä muuten löytyy video, josta saattaa olla apua ohjeen tulkinnassa http://www.youtube.com/watch?v=Xykq6DxjtJc&feature=youtu.be

  VastaaPoista
 15. Kiitos, luulen ainakin nyt ymmärtäväni, pitänee varmaan vaan käydä tekemään niin jospa se siitä lähtee. Siitä olen ihan samaa mieltä ja tuntuu hullulta lähteä purkamaan jo tehtyä ja sillä tämä sinun tapasi tuntuisi paljon mielekkäämmältä :)

  VastaaPoista
 16. Heipähei, sain vihdoin valmiiksi kuplasukat ohjeellasi, laitan kuvaa, kunhan saan ne pääteltyä. Ei niistä nyt todellakaan niin hienot tullut, kuin sinun siististä jäljestäsi, mutta jonkunlaiset kuitenkin. Ihan vielä ei kuplamalli mua kyllä koukuttanut, mutta kiitos kärsivällisyydestäsi ohjeiden annossa! :)

  t. Vanamo

  VastaaPoista
 17. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. miksi poistit, kun se linkki olisi ollut hyvä lisä tähän ohjeeseen!!!??? :( just meinasin linkata tänne, ku joku kysyy kuplasukkien ohjetta FB illasukat rocks -ryhmässä. t. Rattu

   Poista
  2. Rattu, poistin sen, koska vaikutti minusta epäilyttävältä

   Poista
 18. siis Villasukat rocks -ryhmässä

  VastaaPoista
 19. https://www.youtube.com/watch?v=iuTXrBU80bA paras kuplien ohje

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Se saa minut iloiseksi.