Tervetuloa Lankapirttiin!

Oli kiva, kun poikkesit pirttiini. Toivottavasti viihdyt täällä ja tulet toistekin.
Suurin osa kuvistani suurenee klikkaamalla niitä.

tiistai 5. tammikuuta 2016

Perinteinen sytomyssyhaaste

On taas se aika vuodesta, että minä haastan kaikki mukaan sytomyssykeräykseen. Eilenhän tuli täyteen kuusi vuotta siitä, kun Seijasisko ja minä julkaisimme ensimmäisen haasteen. Jos haluat kurkata sitä vanhaa, niin löydät sen täältä, Seijasiskon ja minun. Tätähän voi kai jo sanoa perinteiseksi haasteeksi.

Minä haastan siis kaikki käsityötaitoiset ympäri Suomen tekemään johonkin sairaalaan sytomyssyjä ja/tai villasukkia ystävänpäiväksi. 

Voit osallistua joko yksin tai yhdessä muiden käsitöitä tekevien kanssa. Voit osallistua myös haastamalla muita vaikkapa blogisi välityksellä, jos sellaista pidät. Voit osallistua tiedottamalla asiasta sopiville henkilöille. Ja kaikin muin sytomyssyjen saantia sairaaloihin tukevin tavoin. 

Mukaan pääsee kuka vaan eikä tarvitse ilmottautua minnekään vaan riittää, että tekee myssyn tai sukat ja toimittaa haluamaansa sairaalaan. Ulkomailtakin voi osallistua, sillä postihan kulkee.  Jos jokainen tekisi edes myssyn tai pari, niin saataisiin taas valtava myssykasa sairaaloihin.  Aikaahan ystävänpäivään (14.2.16) on  vielä mukavasti, joten hyvin ehtii tehdä muutaman myssyn. 

Sytomyssy on lahja syöpähoitojen takia hiuksensa menettäneelle ihmiselle.  Itse sairauttahan myssy ei paranna, mutta se voi olla suuri ilo ja helpotus ikävää sairautta ja kovia hoitoja kokevalle ihmiselle. Myssyjä saaneet ovat kertoneet, kuinka helpottavalta on tuntunut saada myssy peittämään kaljua päätä, peruukit kun tahtovat olla hiostavia ja hankalia käyttää, kuulemma.  Myssyjä on lahjoitettu vuodesta 2010 alkaen ja lahjoitetaan edelleen hoitoja antaviin sairaaloihin, jotka jakavat myssyt edelleen niitä tarvitseville henkilöille. 

Villasukkien keräys on aloitettu henkilökunnan vinkistä, kun kuultiin, että hoidot huonontavat verenkiertoa ja siksi jalkoja palelee herkästi.  Ainakin OYS:ssa, KYS:ssa ja TyKS:ssa niitä otetaan mielellään jaettavaksi potilaille, joten niihin keräyksiin niitä saa lahjoittaa. Muualta kannattaa kysyä, voivatko ottaa vastaan. 
Myssyjä voi tehdä naisille, miehille ja nuorille. Ja lapsillekin muualle paitsi OYS:n lastenosastolle, jossa niitä on osastonhoitaja Mertaniemeltä saamani tiedon mukaan varastossa pitkäksi aikaa


Malliltaan myssy saa olla millainen tahansa, ratkaisevinta myssyssä on materiaali, sillä myssy ei saa kutittaa, hiostaa eikä mitenkään ärsyttää herkkä ihoa.  Tärkeää on myös, että myssy kestää hyvin pesua. Monet luonnonkuidut esim. puuvilla, bambu ja merinovilla ovat tällaisia. 

Myssyjä voi tehdä neulomalla, virkkaamalla tai ompelemalla. Malli ja väri on tekijän vapaasti valittavissa, suotavaa olisikin saada monenlaisia myssyjä, että jokainen saisi valita mieleisensä. Kaikenkokoisia myssyjä tarvitaan, isojakin aina yli 60cm:n päähän. Täällä on  linkkejä moniin sytomyssyiksi soveltuviin myssyohjeisiin, jos kaipaat ideoita tai ohjetta. Ohjesivu löytyy myös tuosta yläpuolelta klikkaamalla otsikkoa Hyviä sytomyssyohjeita. 
Myös sukat saavat olla malliltaan millaisia vaan. Ihan perussukkia tai jotain muita malleja tekijän maun mukaan. Saaja sitten valitsee itselleen sopivan koon ja mielesen mallin tarjonnan mukaan. HOX! OYS:n lastenosastolla on sukkien tarvetta vaikka myssyjä ei tarvitakaan. Siellä hoidettavista lapsista on suurin osa 2-6 vuotiaita ja teinejä  neljäsosa, kertoo oh Mertaniemi.


Minä itse kerään myssyjä Oulun yliopiston sairaalaan ja muihin Pohjois-Suomen sairaaloihin, jotka kuuluvat OYS:n alueeseen. Oulussa on kaksi keräyspaikkaa, joihon sytomyssyt voi toimittaa, osoitteet alla. Lankamaailmaan tuodut myssyt toimitan itse OYS:n syöpätautien poliklinikalle tai muihin alueen sairaaloihin ja Kirjokkaasta toimitetaan myssyt suoraan OYS:n syöpätautien poliklinikalle.

Sytomyssyjen ja sukkien keräyspaikat Oulussa ovat

Lankakauppa Lankamaailma
Saaristonkatu 27
90100 Oulu

Askartelu- ja käsityökauppa Kirjokas OY
Paljetie 5

90140 Oulu

Myssyjä voi toimittaa myös entiseen tapaan suoraan OYS:n syöpätautien poliklinikalle. Minullekin voi toimittaa myssyjä tänne kotiin, osoitteen saat  kysymällä s-postilla  aikkara08 @ gmail. com  (jätä välit pois, numerot ovat nolla ja kahdeksan). Lähialueelta voin myös sovittaessa noutaa myssyjä (asun Kempeleessä).


Toimitusosoitteita muihin sairaaloihin löydät täältä tai klikkaamalla tuosta yläpuolelta sivua Sytomyssyily.
Ensimmäinen sytomyssykeräys perustettiin siis neljä vuotta sitten (4.1.2010). Tuon kevään jälkeen myssyjä on kerätty eri puolilla Suomea ja  mm. täällä Oulun seudulla keräys on ollut jatkuvaa.


Mikäli sinulla on sytomyssyihin tai keräykseen liittyviä kysymyksiä, vastaan niihin mielelläni, ota siis minuun yhteys s-postilla siinäkin tapauksessa.


Kuvat eivät ole uusia vaan jo aiemmin täällä Lankapirtissä julkaistuja tekeleitäni.

17 kommenttia:

 1. Tämä on hyvä perinne ja liityn perinteen jatkajiin.

  VastaaPoista
 2. Hyvä juttu. Mulla on vaan just kovasti käsityötyökiireitä.. huivin teko, kun äiti täyttää 90.vuotta 30.1 ja tilaustöinä pitää tehdä neljät sukat. Mutta teen kyllä heti muutamia aytoyssyjä kun em. kiireiltä ehdin... saattaa mennä vaan ystävävänpäivän jälkeenkin, mutta onneksi sytomyssyjä vpoi tehdä ympäri vuoden!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seijasisko, myssyjähän tarvitaan ympäri vuoden. :)

   Poista
 3. Odotinkin jo tätä haastetta, ja odotellessa neuloin yhden sytomyssyn, ja toinenkin on jo aloitettu. Viime vuonna osallistuin ensimmäisen kerran, toivottavasti tästä tulee itsellekin perinne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heidi H, olipa mukava kuulla, että haasteeni oli odotettu. :)

   Poista
 4. Mukana ollaan tänäkin vuonna.....oisko 3.kerta.

  VastaaPoista
 5. Mukana ollaan tänäkin vuonna.....oisko 3.kerta.

  VastaaPoista
 6. Mukana ollaan! Turku vastaa haasteeseen Tyks Ystiskeräyksellä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Susu, siis Tyksinkin myssy- ja sukkavarastot täyteen vaan! :)

   Poista
 7. Viime vuonna innostuin haasteestasi ja tein TAYSiin 15 sytomyssyä ja 16 sytosukat. Varmaan muutamat sukat tänäkin vuonna tekaisen, kiitos jälleen muistutuksesta! :o)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. satunNainen Paula, kiva kuulla, että sinä osallistut tänäkin vuonna. :) Ihmettelen vain, miten tämä kommenttisi on jäänyt minulta huomaamatta.

   Poista
 8. Voi että. Voisi itsekkin osallistua ja TAYSsiin lähettää, mutta enpä usko että ystävänäpäiväksi kerkiän valmiiksi saamaan.. Tosin, ainahan niitä tarvitsee että voisihan tehdä ja toimittaa perille kunhan kerkiää.. Ihana perinne :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Qaws, hyvin ehtii ystävänpäivän jälkeenkin, aivan ympäri vuoden. :)

   Poista
 9. Milloin haet myssyt lankamaailmasta?

  VastaaPoista
 10. Seijasisko, haen varmaan vasta 21-22.2, kun ollaan palattu reissusta. Ollaan nääs pienellä matkalla ystävänpäivän kahta puolen. :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Se saa minut iloiseksi.