Tervetuloa Lankapirttiin!

Oli kiva, kun poikkesit pirttiini. Toivottavasti viihdyt täällä ja tulet toistekin.
Suurin osa kuvistani suurenee klikkaamalla niitä.

keskiviikko 1. huhtikuuta 2009

Wanhoja muistellen

Maanantain lumisade on ollutta ja mennyttä, nyt taas aurinko paistaa lähes pilvettömältä taivaalta ja maailma hymyilee ainakin meille lomailijoille Suomen Lapissa. Kaunista on!

Täällä Äkäslompolossa on liike nimeltä Wanhat tavarat, joka nimensä mukaisesti myy vanhoja tavaroita. Lähinnä erilaisia astioita taisi olla kaupan, kun siellä poikkesin katselemassa.Minun huomioni kiinnittyi kuitenkin tähän nukkeen, joka istui siellä sohvalla. Luvan saatuani napsin siitä muutamia kuviakin. Minulla itselläni taisi olla lapsena nukke, jolla oli samanlainen pää. Siitä ei vain taida olla kuvaa, pitääkin kotona tutkia tarkoin vanhat paperikuvat, josko sittenkin löytyisi. Tämän Anni-nuken äiti kertoi saaneensa nukkensa v. 1959 ja minä sain oman Markettani viitisen vuotta aiemmin. Marketalla oli kädet kumimaista ainetta, mutta muuten vartalo oli äitini kankaasta tekemä. Marketta meni ainakin parin joulun alla hukkaan ja saapui takaisin entistä ehompana ja uusissa vaatteissa joulupukin tuomana. Oli kyllä mieltä lämmittävää ja melkein liikuttavaakin nähdä tämä Marketan kaksoisolento siellä sohvalla istumassa.


Uusia käsitöitä ei ole nyt esiteltävänä, niinpä päätin vilauttaa teille yhden vanhan käsityöni: pannumyssyn, joka on palvellut meitä vaunuillessa jo varmaan 15 vuotta.


Kuva ei ole kovin tarkka, mutta myssy on tehty pellavakankaasta ja siihen on ristipistoiltu molemmin puolin samanlainen kuvio. Siinä pari tiaista muistuttavaa lintua istuu kai kukkivan omenapuun oksalla. Värit on valittu ensimmäisen vaunumme värimaailmaan sopiviksi eivätkä oikein sovi nykyiseen, mutta hyvin myssy pitää edelleenkin pannun kuumana.
Se on sitten aprillipäivä! Älkäähän kovin antako itseänne jujuttaa! ;D

18 kommenttia:

 1. Ihana nukke. Nukke on aika paljon minun mummolan lapsuuteni Tiinan näköinen.:)Ihana pannumyssy. Mulla on ollut haussa pannumyssy pitkään..tai sitten teenkin sellaisen itse. Ihana aurinkoisia lomapäiviä sinne Äkäslompoloon!

  VastaaPoista
 2. Tuo pannumyssy on TOSI ihana!!! Luontoaiheet vie aina sydämen!

  VastaaPoista
 3. Itse en muistanut juksata ketään, mutta muut ovatkin aina varuillaan kanssani. Minulla on aina aprillipäivä.
  Ihana pannumyssy. Keväinen.

  VastaaPoista
 4. Hei teilläkin on vaunulla pannumyssy ja vieläpä aivan ihana!

  VastaaPoista
 5. Tämä on juuri se vanha nukke, jolla me vähän varttuneemmat olemme leikkineet. Pää oli tehty paperimassasta ja siksi se sai kolhuja ja saattoi mennä helposti ihan tuusun nuuskaksi. Nukke tunnetaan nykyään Pipsa nimellä ja sitä tehdään Martta-nukke kursseilla. Paperimasaasta muotoiltu pää maalataan vanhan mallin mukaisesti. Muu osa tehdään kankaasta ja täytetään sahajauhoilla. Blogissani on kuva tekemästäni Pipsasta.
  Mukava katsella noita aurinkoisia hankikuvia, kun täällä on tiet sulia ja vesilätäköitä joka puolella.

  VastaaPoista
 6. Hieno pannumyssy, kun on noin kaunis kirjomus.
  Ukko sai aamulla rillattua mut, kun katseli ulos takkahuoneen ovesta ja kehaisi, että onpa komea kissa ulkona. Minä tietysti äkkiä katsomaan, eikä mitään ollut.

  VastaaPoista
 7. Seijasisko: Näitä tämännäköisiä nukkeja oli ennen aika paljon. ;) Pannumyssyjä on nykyisin aika vähän tarjolla valmiina, kun niitä näin keitinten aikana ei kovin monet tarvii. Ei meilläkään kotona käytetä muuten kuin terassille kahvitellessa.

  Marjut ja Tupuna: Minustakin nukke on hieno! Mutta ehkä minulla tunnearvot vaikuttavat arviointiin! ;D

  Eila: Kiitos! Luontoaiheista erityisesti linnut ovat lähellä sydäntäni. :)

  TeSa: Ai sinä olet sellainen! Eräs minun työkaverini oli (on varmaan vieläkin) myös sellainen, että hänen kanssaan sai aina ollaan varuillaan. Monet makeat naurut saatiin! ;)

  Pirjo: Minusta pannumyssy vaunulla on hyvinkin tarpeellinen, kun ei meillä ole kahvinkeitintä täällä. ;)

  Heleena: Sinulla ja Annin äidillä olisi varmaan antoisa keskusteluhetki, jos tapaisitte. ;)
  Sinun nukkesi ovat tosi ihania! <3

  Pirena: Vai menit lankaan! ;D Olisin minäkin kyllä mennyt, ei sen puoleen. Hauskaahan se vain on tuollainen, kun se tehdään hyvässä mielessä. :)

  VastaaPoista
 8. Matleena, Marttanukke-kurssille, niin saat oman Marjukka-uusinnon! Uusinto on vähän hassu sana. Kansalaisopistoissa on (mm Seinäjoella), voi olla joku kesäkurssikin jossain opistossa. Esim Kankaanpään opistossa, mutta siellä taitavat tehdä Bebe 5-nukkea, ainakin viime kesänä. Se on "neiti"-nukke. Mullakin on Pipsa; pitää tehdä nukkeblogi, kun ehtii ja saa nuket kuvattua.

  VastaaPoista
 9. Ps. Pipsoja on joskus Huutonetissäkin.
  Mun yksi nettituttu kertoi pannensa paikallislehteen ilmoituksen, että hän haluaisi ostaa vanhat nukenvaunut, munamallia, niin hän sai useampia vastauksia. Eräs mummo "myi" ne vaunut ja kaksi Pipsaa 40 markalla! Kun pääsivät "hyvään kotiin".

  VastaaPoista
 10. Malli45: Älä hullua yllytä, se vielä alkaa tosi toimiin! ;DDD No ei vaineskaan, ei olisi varmaankaan ollenkaan paha harrastus. Pitääpä käydä alkajaisiksi Huutonetissä. ;)

  VastaaPoista
 11. Pannumyssy on upea. Aivan ihana!

  VastaaPoista
 12. Onhan nätti pannumyssy! Monesti olen aikonut kanssa "myssyillä", vaan vielä on aikomista se. Tykkään näes haudutetusta teestä, ja haudutuskannu olisi kiva hukuttaa myssyn uumeniin, että säilyisi juoma lämpimänä.

  VastaaPoista
 13. Pappi puikoissa: Teen hauduttamisessa myssy onkin tosi hyvä. Myös meidän pojan perheessä juodaan paljon haudutettua teetä ja heille olen kutonut pari myssyä. Voisinkin joskus panna blogiin kuvat niistä.

  VastaaPoista
 14. Tuo nukke on Martta-nukkeja ehkä alkuperinen pääkin. Tehtaalla tuolle nukelle annettiin nimi Pipsa. Jokainen on sittemmin antanut mieluisamman nimen. Martta-nukkelantehdas lopetti toimintansa 1974 joten nukkien päät olivat yleensä tehtaan tuotantoa. Päitä myytiin erikseen jolloin sen sai itse tehdä haluamansa näköiseksi. Kiitos oli mukava lukea tuo tarina ja nähdä kuva.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Se saa minut iloiseksi.