Tervetuloa Lankapirttiin!

Oli kiva, kun poikkesit pirttiini. Toivottavasti viihdyt täällä ja tulet toistekin.
Suurin osa kuvistani suurenee klikkaamalla niitä.

sunnuntai 24. helmikuuta 2013

Jotain vanhaa ja jotain pientä Tällä kertaa esittelen pari vanhaa neuletyötäni ja viimeisimmät valmistuneet työni. 

Näitä puseroita olen viime aikoina muistellut moneen otteeseen ja yrittänyt etsiä niistä edes valokuvaa. Kyselin jo veljeni perheestäkin, löytyykö heiltä kuvaa, jossa nämä olisivat heidän poikien päällä. Ja sitten yks' kaks veljen vaimo soitti ja kertoi puseroiden löytyneen heidän varastosta.  Olinpa riemuissani, hyvä, etten saman tien sännännyt heille. ;D
Kudoin nämä puserot muistaakseni talvella 1975-1976 lapsilleni, jotka olivat silloin n. 3- ja 6-vuotiaita. Ohje oli jossain lehdessä, olisikohan ollut Pirkka-lehti, ja sen mukaan tein. Lanka muistuttaa 7Veljestä, jokohan sitä silloin oli markkinoilla. Lapsemme pitivät puseroita muistaakseni aika paljon ja niiden jäätyä pieneksi, ne siirtyivät veljeni kahden pojan käyttöön.
Hirvet on kirjottu silmukoita jäljentäen valmiisiin puseroihin.  Olipa mielenkiintoista tutkia omien käsiensä jälkiä noin pitkän ajan kuluttua. Mutta ihan kelvollista työtä olen näköjään tehnyt silloin, ei tarvinnut nolostella puseroita katsellessa. Lankavalintakin on ollut hyvä, sillä ei puseroissa näy pahoja kulumisen jälkiä eikä nyppääntymisiä.
Nyt puserot pääsevät käyttöön seuraavalle sukupolvelle, siis jo viidennelle lapselle. Pienempi pusero on vielä liian iso vajaa kaksivuotiaalle pojan viikarille, mutta voisi sitä jo käyttää hihat käännettyinä. Ensi talvena on varmaan jo aika sopiva.Sitten ne uudemmat tekeleeni.


 
 Nämä kolme tiskirättiä olen tehnyt välitöinä helmikuun aikana. Lankana käytin Dropsin Bomull-Lin -lankaa, jossa on 53% puuvillaa ja 47% pellavaa. 5 mm:n puikoilla mentiin ilman mitään ohjetta. Silmukkamääriä hiukan mietin, kun meillä pitää olla isot rätit, etteivät ne huku mieheni isoihin kouriin. Ensin valmistui tämä, silmukoita taisi olla 36. Ja hetken mielijohteesta syntyi tuollainen yksinkertainen pitsineule, että rätistä tulisi ilmava ja nopeasti kuivuva.
Seuraavan rätin aloitin nurkasta samantapaisella pitsineuleella.
Sitten kokeilin pyöreää keskeltä aloitettua rättiä. Aiemmat pyöreät rättini ovat lyhennetyin kerroksin tehtyjä, mutta onnistuu se näinkin. Kuuden silmukan aloituksella lähdin liikkelle, lisäykset aluksi 6. kohtaa joka toinen kerros. Jossain vaiheessa tein "ylimääräisiä" lisäyksiä, että rätistä tulisi tasainen. Lopulta niitä kuitenkin tuli liikaa ja rätti poimuilee hiukan, mutta ei haittaa käyttöä.


Yhteensä lankaa kului näihin kolmeen reilunkokoiseen rättiin 85 g.  Olen muuten havainnut käytössä tämän hyväksi rättilangaksi. Siitä tulee rouhevammat rätit kuin jostakin ohuemmasta langasta tai pelkästä puuvillasta, näillä pyyhkii ja kuivaa hyvin.

24 kommenttia:

 1. Ihanat nuo poikien paidat ja todella hyvänlaatuisista langoista kun yhäti siisteja käyttökelpoisia.
  Miten noita tiskirättejä raaskii käyttää, ovat niin somia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mummeli, kyllä näitä rättejäkin raskii käyttää. Teen lisää, kun menevät pahaksi. Ovat muuten paljon parempia käytössä kuin ostosellaiset. :)

   Poista
 2. Voi kun näyttää mukavalta tuo pusero pikkupojan päällä. Tosi hieno juttu, kun puserot ovat säilyneet!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seijasisko, minustakin oli ihana, kun nämä puserot löytyivät. :) Olisin ollut iloinen pelkästä kuvastakin.

   Poista
 3. Kirjoitin äsken kommentin, mutta se hävisi jonnekin. Yritetäänpä uudelleen.
  Ihanat on rätit teidän huushollissa!
  Mukava, kun löytyi nuo vanhat paidat! Varmasti mukava muistella sitä aikaa, kun lapset vielä mahtuivat noihin. ;) Hyvälaatuista on ollut lanka silloin, kun vieläkin ovat noin hyvässä kunnossa kaikkien vuosien jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Martta, olen todella hyvilläni, kun puserot löytyivät. Ja näin hyväkuntoisina vielä. :)

   Poista
 4. Hyvin on paidat tehty, kun yhä palvelevat käyttäjiä, mallikin on iätön!
  Komiat tiskirätit ja nopea kuivuminen onkin ihan toivottava ominaisuus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hilkka, nopean kuivumisen takia haluankin reikäsiä rättejä. :)

   Poista
 5. Moi. Kivat puserot ja ennenvanhaan ollut hyvää lankaa. Tiskin pesimet ovat sievät ja työhönsä oikein sopivat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuomontupa, totta haastat sekä langoitsa että räteistäni! ;)

   Poista
 6. Kivan näköiset villikset! Ompa hyvä että ne on muistettu pitää jemmassa.... niitä on kiva muistella
  sitten jälkeenpäin kun näkee pienen päällä!
  Kivoja tiskirättejä myös olet tekaissut, jotenkin en ole itse vielä osautunut niitä käyttämään, vaan mitä kaupasta saa, pitäis vaan pistää käyttöön!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ArmiL, kiitos puseroiden säilyttämisestä kuuluu kälylleni. :)
   Suosittelen muuten kokeilemaan itse tehtyjä tiskirättejä. Tai tarkasti ottaen on väärin sanoa tiskirätiksi, kun lähinnä pöytiähän niillä pyyhitään. Meillä ei ole ostettuja käytetty sen jälkeen, kun tein ensimmäisen rättini muutama vuosi sitten. Kun rättejä on useampia, niin voi ottaa puhtaan aina tarvittaessa ja sitten pestä kerralla koko satsin vaikkapa pyyheliinojen kanssa. Puhtaita ja hajuttomia rättejä on aina käytössä.

   Poista
 7. Upeat neulepuserot!!! Ja vielä sieltä ihanalta 70-luvulta. Hyvin ovat säilyneet.
  On ne vaan hyviä nuo tiskirätit, kaunis pellava lanka.
  Tyylikäs tuo edellisen postatuksen myssy, tykkään. :)
  -Ritva-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. -Ritva-, minäkin olen erittäin tyytyväinen siihen myssyyn ja niin oli kälykin, kun haki sen eilen. :)

   Poista
 8. Ihania nuo poikien vanhat hirvipaidat, samoten kuin tiski"rätit", jos noita voi räteiksi edes kutsua :)

  VastaaPoista
 9. Kivannäköiset puserot. Muistelen, että Seitsemän veljestä paksuinen ja tyyppinen lanka oli jo 70-luvulla. Nimi oli muistaakseni jotenkin Jukolaan liityvä ja ettei olisi ollut Impivaara, Ei sitä Impivaaraa ,jota nyt näin kaupassa. Näytti olevan keinokuitupainottinen. Nuo vanhat langat on hyviä ja ei nukkaa. Uhoava teki joskus serkulleen raitasukat ja toinen raita oli vanhoja 70-luvun jäämiä ja toinen uudempaa. Sukista tuli pahan näköiset, kun uudempi lanka nukkasi paljon.

  mietin just joku päivä tiskirätin ääressä, että pitäisi kokeilla pitsistä kuuvumisen takia. Sinä olit kokeillut!Eli seuraavat tiskirätit on pitsiä tässäkin huushollissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iso gnu, Jukola ja Impivaara lankoinakin tuttuja nimiä minullekin, mutta eipä harmainta muistikuvaa, oenko ja milloin käyttänyt niitä.

   Sepäs sattui kivasti, että satuin tekemään "pitsikokeen" sinullekin sopivasti. ;) Hyvin tuntuu toimivan, kun olen nyt muutaman päivän käyttänyt noista ensimmäistä.

   Poista
 10. Aivan ihanat hirvipuserot. Kauniit värivalinnatkin. Tuohon aikaan minäkin olen tehbyt lapsilleni aina neuleisiin jonkun eläinhahmon. Kivan näkösiä tiskirättisikin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Intsu, olikohan silloin muotia lapsilla eläinaiheiset kuviot. Minustakin muuten nuo värit ovat edelleen kivat. :)

   Poista
 11. Aivan ihanat puserot! Mahtavaa, että ovat tallessa säilyneet vuosikymmenet!
  Vaan näiden vanhojen neuleiden kanssa minua aina alkaa harmittaa lankojen laatu ennen ja laaduttomuus nykyään. Kun katsoo, miten hienosti lanka on kestänyt käytön ja vuosikymmenet (vastaavia neuleita löytyy täältäkin) säilytystä, vaan nyt neuleet on muutaman käytön tai viimeistään pesun jälkeen nyppyyntyneet ja loppuunkuluneen näköisiä. Ei ollut tarkoitus paasata, mut en voi mitään, että alkaa harmittaa...
  Oikein hyvää ja aurinkoista viikonjatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mammutti, minustakin oli tosi mahtavaa, kun nämä löytyivät. :) Eipä tuo "paasaamisesi" minua haittaa, kun saman suuntaisia ajatuksia itselläkin on, minä vaan kovin harvoin jaksan tai viistin niitä ottaa esille. ;)

   Poista

Kiitos kommentistasi! Se saa minut iloiseksi.