Tervetuloa Lankapirttiin!

Oli kiva, kun poikkesit pirttiini. Toivottavasti viihdyt täällä ja tulet toistekin.
Suurin osa kuvistani suurenee klikkaamalla niitä.

lauantai 25. lokakuuta 2014

Sittenkin lisää myssyjä


Taas minulle kävi niin, että hurahdin tekemään aivan jotain muuta kuin olin suunnitellut. Tuntuu, että iän myötä minulle tapahtuu tällaista yhä useammin. Vaikka olenhan minä jo pitkään tehnyt käsitöitä pääasiassa kulloisenkin fiiliksen mukaan. Se on mielestäni aivan oikeutettua eläkeläiselle.
 

Kaikki sai oikeastaan alkunsa tästä kirjasta, joka sattui kirjastossa kohdalleni sattumalta ja halusi lähteä mukaani. Kirjaa laavatessa tuli vastaan myssyn virkkaamiseen muutamia minulle uusia tapoja, joita halusin kokeilla.
Ja tähän se johti: neljä erilaista myssyä.  Kokeiluna valmistuivat myssyistä kaksi ensimmäistä ja toiset kaksi sitten samalla innolla vauhtiin päästyä "omasta päästä".

Ensin valmistui poikittain virkattu myssy 
Lanka Novitan Tempoa (65%villa, 35% akryyli), jonka menekki oli 100 g 
Virkkuukoukku 5,5 mm (vyöte suosittaa 7-8mm).


Viime talvena opin kutomaan myssyn poikittain ja nyt opin virkkaamaankin poikittain. Kudottaessahan tehdään lyhennettyjä kerroksia, mutta virkatessa kaikki kerrokset ovat yhtä pitkiä, mutta päälaella tehdään ensin muutama kiinteäsilmukka, sitten puolipylväitä ja lopuksi pylväitä.  Tässä myssyssä minulla oli 4 ks, 4 ½p ja 18 p. 


Seuraavaksi halusin kokeilla myssyyn reliefivirkkausta ja tuotoksena tämä myssy.
Lanka taas Novitan Tempoa ja menekki 135 g
Työssä sama 5.5 mm koukku. Olisi kyllä voinut olla hiukan paksumpikin, mutta en sellaista omista. 

Näihin molempiin myssyihin on kirjassa ohjeet, joita noudatin soveltuvin osin, mutta jonkin verran tein oman päänikin mukaan. 

Reliefivirkkausta olen aiemmin tainnut käyttää vain näihin sohvatyynyihin pari kolme vuotta sitten.


Novitan Tempoa sain pari vuotta sitten lahjoituksena, josta kerroin täällä.  Sitä oli monta eri väristä kerää -pienen osan siitä olen käyttänyt muistaakseni johonkin aiemmin-  ja kun myssyistä tuli napakat ja lämpimän tuntuiset, niin päätin tehdä langasta loputkin myssyiksi ja lahjoittaa ne hyväntekeväisyyteen.  Mutta enää en viitsinyt ohjeita lukea ja otin käyttöön omat tapani.

 Perusmyssy virkattu pylväillä päälaelta alkaen spiraalina.
Lanka Novitan Tempoa, menekki 90 g
Koukku 5.5 mm.

Tämän myssyn aloitin päälaelta punaisella langalla, jonka loputtua jatkoin ensin keltaisella ja sitten vihreällä.  Kaksi ensimmäistä väriä siis loppuivat, mutta vihreää jäi.  Seuraavaksi sitten se valkoisen kanssa kehiin.

Tämän myssyn aloitin alhaalta vihreällä, ensin kerros kiinteitä silmukoita ja sitten pylväitä spiraalina ja vihreän loputtua jatkoin valkoisella
Langat Tempoa, sen menekki myssyyn ja kukkaan yhteensä 105 g
Kukka vanhalta muistilta jonkun ulkoaopitun ohjeen mukaan
Koukku 5.5 mm. 


Olipa muuten nopea virkata noin paksua lankaa, vaikka en minä siitä muuten tykännyt, kaksi tuntia ja myssy. Mnähän kudon ja virkkaan yleensä mieluummin ohuemmista langoista, 7veikkakin tuntuu joskus liian paksulta. Torstaina tein ensimmäiset kaksi, tosin toisen päättelin vasta perjantaiaamuna. Ja heti sen jälkeen seuraava myssy koukulle, ja sitten taas seuraava. Nyt Tempo-lanka on niin vähänä, ettei siitä tule myssyä, jääköön siis odottamaan jotain muuta käyttöä. Hyvää viikonloppua täältä talvisista maisemista!  Tosin vettä sataa parhaillaankin kohisemalla, joten saattaa lumi pian kadota, niin vähän sitä on.
  10 kommenttia:

 1. Tuo keltainen on minusta kaikista kaunein, mielenkiintoisen näköistä virkkausta. Täytyykin tarkistaa löytyisikö meidän kirjastosta tuota kirjaa.
  Tein pojalle pipon 7-veikasta, mutta jäi käyttämättä, kun se kuulemma "raapi" otsalta. Meillä on koko perhe niin "arkanahkaista", ettei 7-veikkaa voi käyttää kuin sukissa ja lapasissa.. Jotkuthan tekee siitä vauvanvaatteitakin, mutta olen vaan ihmetellyt miten vauvan iho tuntee sen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sude, samoja "arkanahkoja" löytyy täältäkin, 7veikkaa vain sukkiin ja johonkin muuhun, joka ei paljasta ihoa vasten tule. Pojalle taisin tehdä minäkin kerran siitä myssyn, mutta siihen tulikin vuori. Tuohon kirjaan kannattaa tutustua, siitä voi löytää jotain uutta. :)

   Poista
 2. Keltainen on minustakin aivan erityisen kaunis mutta muutkin myssyt ovat oikein nättejä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seijasisko, keltainen on minunkin suosikkini. :) Aion tehdä samalla tavalla sytomyssyjäkin, mutta ohuemmasta langasta.

   Poista
 3. Ompa ihanat myssyt . Voisin kokeilla tuommoista kirjaa löytää ja eikun virkkaamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sirkkis, kannattaa tutustua tuohon kirjaan, siitä voi löytää jotain uutta. :)

   Poista
 4. Oi kun kiva myssypostaus, kirja kiinnostaa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Auli! Kiva kuulla, että kirja kiinnostaa muitakin. :)

   Poista
 5. Kauniita myssyjä ja uudet tekniikat ovat aina mielenkiintoisia.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Se saa minut iloiseksi.