Tervetuloa Lankapirttiin!

Oli kiva, kun poikkesit pirttiini. Toivottavasti viihdyt täällä ja tulet toistekin.
Suurin osa kuvistani suurenee klikkaamalla niitä.

sunnuntai 12. lokakuuta 2014

Lopultakin sytykeruusuja


Tänään messuilla käynnin lisäksi olen touhunnut jotain aivan muutakin ja ennenkokematonta. Messuista kerroinkin jo edellisessä postauksessani.  Olen nimittäin kokeillut sytykeruusujen tekoa, mitä olen pitkään suunnitellut ja kerännyt sitä varten materiaalia, siis munakennoja ja kynttilän pätkiä.  Lahjaksi olen saaanut joitakin sytykeruusuja ja todennut ne käytössä toimiviksi.
Vain seitsemän tein näin aluksi. Tässä ne ovat kuivumassa keittiön työpöydällä. Aamulla ennen messuja pyörittelin munakennoista ruusut odottamaan steariinikylpyä. Messuilta palattuani panin punaisia kynttilän pätkiä sulamaan ruuusujen dippaamista varten. 

Pitkään olin miettinyt, missä kattilassa voisin kynttilät sulattaaa, jos en saisikaan sitä enää käyttökuntoon. Sitten keksin, että meillä on vanha teräskulho, jota ei nykyisin juuri mihinkään käytetä. Siis se vesihateeseen ja siihen kynttilät  sulamaan. Dippauksesta ei tullut otettua kuvaa, mutta noilla kuvassa näkyvillä muovisilla pihdeillä uitin ruusuja sulassa steariinissa ja nostelin leivinpaperin päälle.  Dippauskertoja en laskenut, mutta ehkä viisi kertaa ruusut pääsivät kylpyyn. Viimeisellä kierroksella yksi ruusu luiskahti irti pihdeistä ja putosi steariiniin. Ja steariinia tietenkin roiskahti ympäriinsä jonkin verran, lähinnnä liedelle. Siinäpä ruusut jäähtyvät tarvitsemieni työkalujen vieressä. Vasemmalta alkaen: kaaapimella kaavin liedestä (keraaminen) steariinin irti, puutikulla sekoittelin sulavia kynttilänpätkiä, muovimitalla valutin lopuksi lisää steariinia ruusujen päälle ja viimeisenä oikealla jo mainitut muoviset pihdit.

Muoviset pihdit eivät ole hyvät tähän tarkoitukseen, koska ne joustavat vähän eikä niillä saa oikein pitävää otetta. Metalliset grillauspihdit olisivat varmaan paremmat, mutta itse rupesin miettimään, mistähän saisin piikilliset pihdit.


Onkohan tuo muovimitta kenellekään lukijoistani tutun näköinen. Monet eivät varmaan ole tuollaista voineet ikänsä puolesta koskaan nähdäkään, sillä tuo on peräisin vuodelta 1973 tai 1974. Kuopuksemme ollessa vauva oli jossakin vauvanruokapakkauksessa  - olisiko ollut jotain velliä, en muista enää -   tuollaiset mittakauhat. Niitä sitten jäi pyörimään laatikkoihimme ja ainakin tämä vielä löytyi jostain nurkasta. Hyvää muovia tuntuu olevan, kun ei minkäänlaista sulamisen merkkiä näkynyt sulaan kuumaan steariiniin upotettaessa.  No, aivan pienesti minä siitä pinnalta sitä steariinia vain kaapasin.Ohjeita sytykeruusujen tekoon löytyy netistä useampiakin, googlettamalla sanat sytykeruusu ohje hain itse pari ohjetta ja niiden mukaan tein. Oli minusta mielenkiintoista puuhaa eikä jää viimeiseksi kerraksi, materiaalikin on jemmattuna.

 


19 kommenttia:

 1. Kivaa hommaa se on! olen tehnyt ja välillä vaan ihan valkoisia kynttilänpätkiä sulattanut. Harmaat ruusut on myös kivoja. Sytyttämisessä ovat hyviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iso Gnu, minä päätin tehdä ensin punaiset sytykkeet ja sitten noita valkoisia, niitäkin pätkiä kyllä löytyy. ;) Tuleekos niitä harmaita eri väristen pätkien sekoituksella?

   Poista
  2. Enpä osaa sanoa, kun pääsääntöisesti olen käyttänyt valkoisia. Niillä syttyruusut on harmaita. Askartelukaupat myyvät kynttiläväriä. Olen ostanut yhden pikkupussin, mutta kokeilematta on.

   Poista
  3. Ai valkoisilla tulee harmaita! Olishan se oikeastaan pitänyt tajutakin. Kiitos sinulle tiedoista! :)

   Poista
 2. Mä olen laittanut pinnalla vähän hilettä, niin niistä tulee tosi nättejä. Kivoja tuliaisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Amalia, varmaan nättejä ne hileiset sytykkeet. Kiitos vinkistä! :)

   Poista
 3. Nuo sytykeruusut ovat niin kauniita vaikka koristeena.
  Sinä olet sellainen neulojamestari haluaisin kysyä, kuinka monta silmukkaa neuloen- tai virkaten tarvitsee miehen pipoon.
  Päänympärys 60cm, lanka 5-6 puikoin ja hän haluaa vuorin sisään . Kiitos jos vastaat ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sirkkis, on vähän vaikea sanoa ainakaan tarkkaa silmukkamäärää, se kun riippuu niin monesta tekijästä. Mutta vvuosi sitten neuloin Novitan Hile-langasta 5 mm:n puikoilla pipon, jossa oli 64 silmukkaa ja siitä tuli suht' napakka pipo minun 57cm:n päähäni, sopiva varmaan 56cm:seen päähän. Virkkaamalla en muista tehneeni niin paksusta langasta koskaan pipoa, mutta sen voisi tehdä niin, että ensin virkkaa ketjusilmukoita päänympäryksen verran ja sulkee renkaaksi. Ja siihen sitten alkaa virkkaamaan kiinteitä silmukoita tai pylväitä. :) Vuoria varten pitää sitten muistaa jättää hiukan väljyyttä.

   Poista
 4. Kauniita ruusuja.
  Muistan tuon mitan, se oli, siihen aikaan sanottiin, äidinmaidonvastikepakkauksessa. Sen tuotteen nimi alkoi B:llä, pitänee googlettaa;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maria, niinpä taisi ollakin äidinmaidonvastikepaketti, joissa näitä mittoja oli. Nimeä minä en kyllä muista ollenkaan.

   Poista
 5. Noita täytyy kyllä tehdä tässä ennen joulua, kun vanhemmillani on puulämmitteinen sauna, niin nuohan on tosi hyvät ja tarpeelliset sytykkeeksi. Kiva, että kerroit tarkemmin ohjeista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Virpi, tällaiset ovat kyllä hyviä lahjoja. :) Ja yllättävän helppo tehdäkin, turhaan vetkuttelin aloituksen kanssa.

   Poista
 6. Hienoja "syttyruusuja"! Tuollaisia ruusukkeita olen käyttänyt muutaman vuoden ajan uunin sytyttämiseen minäkin. Ovat todella hyviä sytytkkeitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eeva, hyviä nämä ovatkin, sen verran olen itsekin kokeillut. :)

   Poista
 7. Hei!
  Olen itse tehnyt sytykeruusuja tuolla ruusun väsäämistekniikalla, eli joko kuppiin tai siihen erottajaan tehnyt ruusukkeita. Itsellä käytössä vanha kattila, sulatuspurkkina iso säilykepurkki ( tyhjä tietenkin ;D )
  Ja kun ne ruusukkeet on kunnolla kasattu, olen 3 kertaa dipannut kunkin, kuivattelujen kera välissä aina. Enempää en koe niiden tarvitsevan. Ne palaa kuitenkin 3-5 min. Ei ole tarpeen olla roihu, ei kynttilä vaan sytykeruusu :) Olen pitänyt ruusukkeesta vanhalla mikä lie lusikka no ei kun kaksipiikkinen pikkuhaarukka. Niitä nyt löytyy vaikka mistä kirpparista.
  Tuossa juuri katselin tarvikkeita ja mietin tehdäkö niitä lisää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niina, kiitos seikkaperäisestä kommentistasi! Hyviksi olen minäkin kokenut sytykeruusut, mutta viime aikoina olen laiskunut niiden tekoon. Munakennoja sentään käytämme edelleen sytykkeinä pieneksi silpuksi revittyinä. Usein valutan niihin hiukan sulaa steariinia tai panen kynttiän kannan kuppiin. Niidenkin avulla saa tulen syttymään paremmin. :)

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista

Kiitos kommentistasi! Se saa minut iloiseksi.