Tervetuloa Lankapirttiin!

Oli kiva, kun poikkesit pirttiini. Toivottavasti viihdyt täällä ja tulet toistekin.
Suurin osa kuvistani suurenee klikkaamalla niitä.

torstai 12. tammikuuta 2017

Punavalkoisia myssyjä


Saanko esitellä punavalkoisia sytomyssyjä. Jämälankoja olen taas vähentänyt näitä tehdessäni, mutta vieläkin niitä jäi. Tosin sytomyssyiksi sopivia jämälankoja on enää vain vähän.


Edellisessä postauksessa kyselin lukijoitteni mielipidettä, onko soveliasta tehdä jämälangoista neuleita ja lahjoittaa ne hyväntekväisyyteen. Sain monta hyvin perusteltua vastausta, joiden kirjoittajien mielestä jämälangoista tehdyt neuleet soveltuvat myös hyvätekeväisyyteen. Samaa mieltä olen itsekin, mutta olen pohtinut asiaa silloin tällöin erään kommentin takia. Sen saannista on jo vuosia, taisi olla vuoden 2010 sytmyssykeräyksen aikaa. Saimme jompikumpi Seijasisko tai minä kommentin, jossa paheksuttiin kovasti jämälankojen käyttöä sytomyssyihin. Emme siihen muistaakseni isommin reagoineet, jokaisellahan on oikeus omaan mielipiteeseen, Sen se kuitenkin sai aikaan, että nyt esitin tämän kysmyksen ja kiitän vastauksista. Jatkan siis hyvällä mielellä jämälankojen käyttöä myös hyväntekeväisyystöihini.



Kaksi hyvätekeväisyyslahjaani näet tässä.



Ensin valmistui kirjoneulemyssy
Langat nimettömiä puuvillaisia jämälankoja, menekki 44 g
Silmukoita 104 ja 3.5 mm:n puikoilla mentiin.

Kirjoneulekuviot poimin syystalven aikana tekemistäni kirjoneulesukista.




Ja edellisen valmistuttua samoille puikoille pääsi  tämä raitamyssy
 Langat taas nimettömiä jämälankoja,menekki 44 g
Silmukoita 104, puikot 3.5 mm.

Tätä myssyä tehdessä käytin raitoihin ensin kaksi punaista nyttöstä loppuun ja sitten jatkoin tuolla hiukan tummemmalla punaisella kavennuksiin asti. Kuva vääristää taas kerran värejä, sillä todellisuudessa tummin punainen ei ole noin tumma kuin kuvassa eivätkä sävyt poikkea toisistaan noin paljon..




Enpä malta olla kertomatta, että olen saanut uuden vaakan aivan käsitöitteni punnitsemista varten. Tähän asti olen ilmoittanut töitteni painon 5 g:n tarkkuudella, mutta nyt vuoden alusta lukema on ollut gramman tarkkuudella.


Tässä näkyvät molemmat palvelijani, jotka molemmat ovat myös joululahjoja: EKS Mari-vaaka muistaakseni vuodelta 1968 ja Salter vuodelta 2016. Hyvin on Marikin minua palvellut ja samoja lukemia näyttää kuin tämä uudempikin, siis omalla tarkkuudellaan, Tuskin minulla itsellä olisi tullut vaakaa ostettua, mutta lahjana otin mielelläni vastaan. Joskus kyllä pohdin, hankkisinko digivaa'an, mutta asia jäi siihen enkä lopullista päätöstäkään tehnyt, kun oli toimiva vaaka ennestään. Nyt on mietinnässä, mihin sijoitan tuon vanhan, kun kahta talousvaakaahan en tarvitse.



Nämäkin myssyt muuten menvät tämän keräyksen myötä OYS:aan.



20 kommenttia:

  1. Kauniita ovat punavalkoiset myssyysi. Toi yhden-kahdenkerroksen raidoitus toimii kivasti.
    Mä kävin omat jämikseni tänään läpi eikä kokonaista myssyllistä oo yhtään väriä, mutta monta raitamyssyä tulis nöttösistä.
    Jäi vähän kaivelemaan tämä jämälankajuttu kun aamulla sitä lueskelin... Siispä lisäkyssäri, johon muutkin sais ottaa kantaa. Onko sopivaa tehdä myssyjä purkulangasta? Mulla on yks bambulankamekko, kerran tai kaks käytetty ja pesty ja sen jälkeen unohdettu. Siitä liikenis puolisen kiloa suomenlipun sinistä myssylankaa. Aloitin jo purkutyöt :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Susu, kyllä minun mielipiteeni on, että tuollaisesta purkulangasta voi tehdä aivan hyvin sytomyssyjä, ei se ole ehtinyt pahentua. Muutamia vuosia sitten minulta kysyttiin mielipidettä samantapaisessa tilanteessa ja silloinkin vastasin, että voi tehdä.

      Poista
    2. Hyvä homma! Päättelin just ensimmäisen :)

      Poista
  2. Valkoinen raikastaa kivasti ja kesää kohti ollaan menossa täämn päivän tuiskusta ja tuulesta huolimatta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Iso Gnu, kesä minullakin tuli mieleen näitä kuvatessa. :)

      Poista
  3. Hienoja myssyjä. Pitää itellä tehä myös muutama keräykseen, kohan valmistuu puikoilla oleva työ. Harmitti ko oli eilen iltavuoro, enkä päässy neuletapaamiseen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Johku, minä hiukan kaipailinkin sinua, mutta ainahan ei voi päästä mukaan. Olikin tiivis tunnelma, kun porukkaa oli liki 30 henkeä parhaimmillaan. :)

      Poista
  4. Mistäpä saaja tietää onko myssy tehty jämälangasta vai aloittamattomasta kerästä. Entä jos koko kerä ei mene sytomyssyyn? Kun langat ovat yhteensopivia sekä värin että vahvuuden ja materiaalin puolesta sekä muutoin sytomyssyihin sopivia niin en ymmärrä miksei jämälankojakin voisi käyttää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Megi, niinpä. Olisi oikeastaan mielenkiintoista kuulla, mitä aikoinaan oli kyseisen kommentoijan mielessä. Vai oliko hän vain niitä, jonka pitää joka asiaan päästä sanomaan jotain ikävää. Mutta tämän keskustelun jälkeen en enää mieti jämälankojen sopivuutta sytomyssyiksi, niin monta puoltavaa mielipidettä olen nyt kuullut.

      Poista
  5. Kyllä niin kauniit myssyt,varsinkin tuo sydänmyssy on mielestäni ihana!

    VastaaPoista
  6. Pohdiskelin tässä tuota jämälanka asiaa.
    Mielestäni voi hyvin tehdä "jämälangoista". Onhan se ihan sama aloittaako aina täydestä kerästä vai vajaasta ja kuinka paljon vajaasta. Onko se jämälankaa, jos 150 gramman kerästä on jo käytetty 60 grammaa. Vaiko vasta sitten kun jäljellä on 30 grammaa tai ehkä 10 grammaa.
    Sinivalkoisiin vauvojen sukkiin (v.2017 keräys) saattaa mennä toista väriä vain muutama gramma. Ei kai silloin loppukerä ole vielä jämälankaa.
    Nätit myssyt muuten noissa kuvissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anitta, kiitos kommentistasi, joka vahvistaa minun omaa käsitystänikin asiasta. Olen tänään tehnyt yhdet vauvasukat ja mielnkiinnosta punnitsin erikseen sekä sinisen että valkoisen langan menekin, kun minulla on nyt tuo uusi vaakakin. Valkoista meni 4 g ja sinistä 9 g yhteen sukkaan, siis sukkapariin yhteensä 26 g.

      Poista
  7. Kauniita myssyjä.

    En oikein ymmärrä, miksei jämälangoista voisi tehdä jotain myös hyväntekeväisyyteen. Usein jämälangoista tulee ne kaikista kauneimmat sukat, kun raidoittuvat ihan omanlaisikseen. Olisiko joku, joka ei tee käsitöitä, ymmärtänyt sanan jämälanka väärin ? Eihän se toki ole mitään "jätelankaa" tai vastaavaa.

    Anittalla hyvä pohdinta tuossa edellä. Itselleni jämälanka on keränloppu, joka yksistään ei riitä vaikkapa sukkapariin. Mutta eri värisiä jämälankoja yhdistämällä riittävät. Jollekin toiselle jämälanka on jotain muuta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eija, hyvä pohdinta sinullakin kuten monta on ollut muutakin jo aiemmin.
      Tuollainen väärinkäsitys selittäisikin moisen lausahduksen, se ei ole tullut mieleeni. Minäkin muuten pidän jämälankana sellaista kanamunan kokoista tai pienempää lankakerää ja niitä isommat ovat vajaita keriä. :)

      Poista
  8. Kananmunankokoinen - hyvä määritelmä :) Minun jämäkeräni on ehkä hieman isompi, mutta vajaa kerä on tosiaan ihan eri asia. Kun sen vajaan kerän ja jämäkerät yhdistää niistä saa vaikka mitä.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Se saa minut iloiseksi.