Tervetuloa Lankapirttiin!

Oli kiva, kun poikkesit pirttiini. Toivottavasti viihdyt täällä ja tulet toistekin.
Suurin osa kuvistani suurenee klikkaamalla niitä.

torstai 12. maaliskuuta 2009

Mullanvaihto jatkuu

Edit 1: Joko muuten tiedät, että Ixu on muokannut etiopialaisvauvan nutun ohjeen pyörönä neulottavaan muotoon ja se löytyy täältä! Lämmin kiitos Ixulle!

Edit 2 klo 19.55: Korjaus tekstissä koskien orkideoja


Eilen illalla sain lapaset valmiiksi, mutta höyryttäminen jäi tälle päivälle. Ja tässäpä ne nyt sitten ovat näytillä. Ei mitenkään erityisen hienot, mutta toivottavasti kelpaavat tyttärelle. Hän on halunnut lapasia nimettömästä langasta jo pitkään, mutta ei ole jostain syystä saanut niitä itse tehtyä, niin minä ne sitten kutaisin. Lauantaina kuullaan sitten kommentti näistä, kun tulee käymään täällä.

Lanka on ohutta ja väriltään tummaa pinkkiä, huomattavasti tummempaa kuin kuvassa. Tikuttelin 3 mm:n puikoilla ja 52 silmukalla. Lankaa oli niin naftisti, että aloittaessani en ollut varma sen riittävyydestä. Siksipä teinkin lapaset ensin valmiiksi ilman resoria ja lopuksi vasta resorit, kun lanka riitti. Varasuunnitelmana oli tehdä resorit tarvittaessa raidallisiksi erään toisen langan kanssa. Mutta siihen ei tarvinnut mennä, vaan lankaa jäikin pieni nyttönen. Lapaset painavat 65 g.


Lapaset ovat ohuet ja siksi sen verran isot, että alle sopii nahkahanskat tai toiset lapaset. Tässä kuvassa ne ovat kädessäni ilman aluslapasia. Perinteistä lapasmallia noudatin, kiilapeukalo oli toiveena.Edit 2: Korjaus allaolevaan tekstiini: Vaihdoin orkideoilleni kasvatusalustan enkä suinkaan multaa, kuten huolimattomasti kirjoitin. Tarkkasilmäinen Riina oli asiasta huolissaan (kommentissaan).


Kukkasten hoitoni on jatkunut tänään mullanvaihdolla kolmeen orkideaan. Yhden (valkoisen) jätin laiskuuttani vaihtamatta, kun ei näyttänyt sitä aivan välttämättä tarvitsevan. Ja teinpä vielä ekstrahoidonkin noille kaikille, nimittäin pyyhin lehdet viinaan kostutetulla vanutupolla. Tupuna nimittäin kertoi Resori-blogissaan moisesta jo helmikuussa ja uudelleen tänään. Ja minähän ryhdyin tuumasta toimeen, kun olin juuri saanut mullanvaihdonkin tehtyä.Ja puhtaita tuli lehdistä! Topsilla, senkin kastelin ensin sillä viinalla, pyyhin vielä nuo lehtien tyvet, joihin ei pumpulilla päässyt. Kaipa se joitain mahdollisia ötökän alkuja karkottaa, jos sellaisia sattuisi olemaan lehdillä. Vai olisikohan sillä päinvastainen vaikutus!15 kommenttia:

 1. Kauniit lapaset olet tehnyt. Kadehdittavan tasaista jälkeä :)

  VastaaPoista
 2. Kyllä uskoisin tyttären pitävän lapasistaan. :)

  Nytpä kiiltää sun orkideasi lehdet. :)

  VastaaPoista
 3. Anteeksi että korjaan tun orkideamulta asian: orkideoilla on kasvatusalusta, ei multaa! Eli ethän vaan laitanut niille multaa! Orkideat tarvitsevat vain karken kasvatusalusta eli kilpikaarnaa ja koivuhiiliä tai vastavaa, ei missään tapauksessa multaa. Perhosorkideat (kuten kuvassa näkyi oleva) ovat onnellisimpia paljasjuurisina ja liian tiivis alusta tappaa ne varmasti. Eikä niille tarvitse vasinaisesti vaihtaa alustaa, riittää kun sitä lisää ja vain jos alusta on aivan murentunut ja juuret näyttävät tukehtuvan, vaihdetaan koko alusta. Orkideaharrataja piireissä pidetään kaupassa myytävää "orkideamultaa" täysin käyttökelvottonama aineena. Itselläni on vain kilpikaarnaa omilla kasveillani. Kaappikasvit ovat sitten ihan ilman mitään alustaa. Alustan tarkoitushan on pidätää vähän kosteutta, jotta kasvi saa ympärilleen paremman ilmaston. Varsinaisen tarvitsemansa veden kasvi säilöö juuriinsa. Siksi niitä uppokastellaan!

  VastaaPoista
 4. Onko se Etiopiaan postin lähettäminen tosiaan niin vaikeaa kuin itellan sivut kertovat, tullipapereita ja tarkkoja paketin ja kirjeen mittoja? Voi ei, ei suju ainakaan multa:(

  VastaaPoista
 5. Merkku: Kiitos taas kommentista! :)

  Tupuna: Kiitos kiillosta kuuluu sinulle! ;)

  Riina: Suo anteeksi etätäsmällisyyteni kielenkäytössäni! En todellakaan vaihtanut orkideoihini multaa vaan kasvatusalustan. Olen käyttänyt tätä mainitsemaasi kaupoissa myytävää "orkideamultaa" ja orkideani ovat voineet siinä hyvin ja kukkineet kiitettävästi. Lehdet ovat kauniit ja ilma-mjuuret terhakat. Kuvassa näkyvät kaksi orkideaa ovat olleet hoidossani jo 10 vuotta.

  Anonyymi: Enpä ole perillä asiasta vielä, mutta huomenna on tarkoitus käydä postissa kysymässä asiasta.

  Mammutin jälkeläinen: KIitos! :)

  VastaaPoista
 6. Lämpimän näköiset lapaset ja kauniin väriset!
  Oletpa saanutkin kiiltävät lehdet orkideaasi!

  VastaaPoista
 7. Jos sun tytär ei noista lapasista tykkää, niin minä tykkään;-) Ihanat ovat!.

  VastaaPoista
 8. Irina: Pysyisivät vain pitkään noin kiiltävinä! ;)

  Villa Lankala: Kiva, että tykkäät näistä! ;)

  VastaaPoista
 9. Kauniit lapaset; kyllä varmaan tyttö tykkää:)

  VastaaPoista
 10. Todella hienot lapaset ja hyvät kuvat :).
  Mulla on yksi orkidea jota olen kiduttanut kohta kolme vuotta - taidankin kaivaa pullon esille, jospa se siitä piristyisi ;).

  VastaaPoista
 11. MarjutJ: Niin toivotaan! ;)

  Virkku: Joo, käväisepä pullolla! ;D

  VastaaPoista
 12. Kauniit lapaset! :)

  Minulle on muuten tuo mullanvaihto ihan vieras asia. ;) Kasvini eivät niin kauan juurikaan elä, että ehtisi mitään multia vaihdella. ;) No, yksi kasvi minulla on nyt ollut pari vuotta hengissä, vaikkei ole kukkinutkaan sinä aikana, ja olen sen vaihtanut isompaan ruukkuun, mutta en minä mitenkään sitä multaa vaihtanut, pistin vain vähän lisää, kun kerran isompaan astiaan laitoin. Pitäisi varmaan perehtyä tuohonkin asiaan, mutta kun en oikeastaan edes tykkää viherkasveista (tuon ainokaisenkin on anoppi tuonut... ;) ), niin en ole jaksanut ajatella. Mutta eipä sitä kaikilla voi viherpeukaloa olla. ;)

  Hyvää viikonloppua sinulle ja paljon kukkaloistoa! :)

  VastaaPoista
 13. juu tänään löysin en muista kenen sivulta etiopialaisvauvan nuttuun ohjeet apua mä olen ihan näihin juttuihin heikkona ,lankaakin on , omat työt jää vissiinkin sitten pariksi päiväksi sivuun tähän on pakko osallistua.Sulla on ihan mielettömän mielettömän upeita töiitä koko blogi täynnänsä.Jäänkin sitten odottamaan tietoa postin jutuista että kuis lähetys nnistuu idea on ihana

  VastaaPoista
 14. Mari: Eipä sitä multaa tarvii onneksi vaihtaakaan joka vuosi, kolmen neljänkin vuoden välein riittää hyvin. Ja juuri noin voi aivan hyvin tehdä, kuin sinä olet tehnyt, että isompaan purkkiin ja vähän lisää multaa. Tai jos ei pane isompaan purkkiin, niin vaihtaa pintaan vähän uutta multaa. Ei ainakaan kaikki kukat tykkääkään, jos mullat vanhat karistellaan pois juurista ja uutta tilalle.
  Eipä sitä tarvii kaikilla ollakaan sitä viherpeukaloa, hyvin pärjää ilmankin. Ja kuolee niitä kasveja viherpeukaloiltakin. ;D

  Sinullekin hyvää viikonloppua!

  Maikkili: Hyvä idea on tämä nuttujen lähettäminen Etiopiaan! ;)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Se saa minut iloiseksi.