Tervetuloa Lankapirttiin!

Oli kiva, kun poikkesit pirttiini. Toivottavasti viihdyt täällä ja tulet toistekin.
Suurin osa kuvistani suurenee klikkaamalla niitä.

tiistai 8. tammikuuta 2013

Kerrataanpa sytomyssyasioita

EDIT: korjasin 11.1. 13 Varsinais-Suomen Keskussairaalan keräykseen uudemman linkin  Sytomyssyasiat ovat taas tapetilla kuten Lankapirtin vakikävijät tietänevätkin. Ilokseni olen havainnut, että uusia lukijoita on joukkoon tullut ja ainakin osa heistä haluaa osallistua Sytomyssyjä Ystävänpäiväksi -keräykseemme.  Siksi on paikallaan kerrata sytomyssyjen tekoon ja lahjoitukseen liittyviä asioita.

 


Mikä on sytomyssy?

Se on lahja syöpähoitojen takia hiuksensa menettäneelle ihmiselle  (naiset, miehet, lapset).  Myssyjä on lahjoitettu ja lahjoitetaan edelleen hoitoja antaviin sairaaloihin, jotka jakavat myssyt edelleen myssyjä tarvitseville henkilöille.  Itse sairauttahan myssy ei paranna, mutta se voi olla suuri ilo ja helpotus ikävää sairautta ja kovia hoitoja kokevalle ihmiselle.

Sytomyssy voi olla malliltaan ja väriltään millainen tahansa. On vain hyvä, jos tehdään monenlaisia myssyjä, että jokainen tarvitsija löytäisi mieleisensä. Voi siis tehdä myssyjä naisille, miehille, nuorille ja lapsille.  Niitä voi tehdä neulomalla, virkkaamalla tai vaikka ompelemalla.  Ratkaisevinta on materiaali, sillä myssy ei saa kutitta, hiostaa eikä mitenkään ärsyttää herkkä ihoa.  Tärkeää on myös, että myssy kestää hyvin pesua. Monet luonnonkuidut esim. puuvilla, bambu ja merinovilla ovat tällaisia. 

Mikäli kaipaat idea myssyn malliin, löydät niitä esimerkiksi Seijasiskon käsityöblogista täältä.  Siellä on linkkejä moniin sytomyssyksi soveltuviin myssyohjeisiin.  Sairaaloista on kerrottu meille, että niissä kaivataan  miehillekin soveltuvia myssymalleja ja etenkin viime aikoina on ollut pulaa isommista myssyistä. Tähän mennessä lahjoitetut ovat olleet pääasiassa paremmin naisille soveltuvia myssyjä. 

Myssyihin on hyvä liittää pieni pahvilappu, jossa on myssyn ympärysmitta ja mahdollisesti myssyn materiaalitiedot ja pesuohje, mutta se ei ole välttämätöntä.

Mukaan halukkaan ei tarvitse ilmottautua minnekään vaan riittää, että tekee myssyn/myssyjä ja toimittaa haluamaansa sairaalaan.  

Mihin myssyjä voi toimittaa?

Tietojeni mukaan useimmat hoitoja antavat sairaalat ottavat hyvin mielellään vastaan myssyjä.  Niitä kaipaavat niin potilaat kuin hoitajatkin, kun ne loppuvat. Kaikkiin sairaaloihin ei kuitenkaan ole järjestetty keräystä.  Tähän olen koonnut ne sairaalat, joihin tiedän nyt olevan keräyksen käynnissä tai on jatkuva keräys.  Nimeä klikkaamalla pääset lukemaan tietoja keräyksestä.

* Etelä-Karjalan Keskussairaala

* Kanta-Hämeen Keskussairaala,  FB:ssa ryhmä Sytomyssyt Kanta-Hämeessä

* Kuopion yliopistollinen sairaala
 
Oulun yliopistollisen sairaalan alueen keräys, Matleena  
* Oulun yliopistollisen sairaalan alueen keräys, Seijasisko
                       FB:ssa ryhmä Sytomyssykampaja OYS
* Seinäjoen keskussairaala,  Malli

* Sytomyssyt TAYS,   FB:ssa ryhmä  Sytomyssyt TAYS

* Uusimaa, Sytomyssyjä HUS 2013 
 
* Vaasan keskussairaala 

* Varsinais-Suomen keskussairaala,  FB:ssa ryhmä Sytomyssykampanja Tyksiin
 

 Mikäli haluat ryhtyä järjestämään keräystä johonkin muuhun sairaalaan ja kaipaat ehkä neuvoja alkuun pääsyssä, neuvon sinua mielelläni.  Minuun saa yhteyden s-postilla, osoitteeni on oikeasssa sivupalkissa esittelyn lopussa.


Kaikki nyt esitellyt myssyt ovat minun tekemiä ja jo aiemminkin täällä blogissani esiteltyjä.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Se saa minut iloiseksi.