Tervetuloa Lankapirttiin!

Oli kiva, kun poikkesit pirttiini. Toivottavasti viihdyt täällä ja tulet toistekin.
Suurin osa kuvistani suurenee klikkaamalla niitä.

perjantai 25. tammikuuta 2013

Valmistuneita ja sytomyssyasiaakin


Vuoden ensimmäinen kuukausi lähestyy loppuaan ja päivät käyvät aina valoisammiksi ja valoisammiksi. Oikeastaan täällä Oulun seudulla on ollut sään suhteen kiva kuukausi. On ollut enimmäkseen aivan kohtuullisia pakkasia eikä lumisadettakaan ole ollut liialti. Tosin kovin usein ei ole saatu ihailla kirkkaalta taivaalta paistavaa aurinkoa, mutta muutaman kerran kuitenkin. Tänäänkin oli pakkaspäivä,  n. 12-13. pakkasastetta näytti mittarimme. Aurinko piilotteli aluksi pakkasusvan takana, mutta iltapäivällä jo näyttäytyi hetkittäin. Voisin kai sanoa, että talvea parhaimmillaan.


Käsityöni etenevät pikku hiljaa entiseen tahtiin ja tapaan. Miksipä muuttaisin systeemiäni, kun tämä oma tapani tuntuu minusta edelleen hyvältä. Teen siis käsityöni aivan fiiliksen mukaan. Enimmäkseen ne ovat kooltaan pieniä kuten nytkin esiteltävät työt.Muutama päivä sitten valmistuivat nämä tuplalapaset eli kaksinkertaiset lapaset kälylle.  Hän toivoi "tähtituplia" valitsemastaan langasta. Ja minähän tikutin.Ohje on omani, kuten vakivieraani tietävätkin, ja se löytyy täältä. Ohje on muuten pitänyt jo pitkään hallussaan kärkisijaa blogini Suositut tekstit -listalla. Se kertoo siitä, että ohje kiinnostaa ja sitä käydään katsomassa. Aina silloin tällöin törmään jossakin blogissa tai FB:n kässäryhmissä ohjeellani tehtyihin tuplalapasiinkin. On mukava nähdä aina sellaiset.

Nämä tuplalapaset tein teeteen tumman ruskeasta ja valkoisesta Pallas-langasta, joita kului yhteensä 95 g.  Puikot olivat 2.5 mm:t ja 3 mm:t sukkikset, silmukoita aloituksessa 48 ja kämmenosassa 43. Koko sopiva pienehköön naisen käteen.
Ja vielä molemmat puolet näytille! Lopusta ruskeasta langasta tein kälylle kämmekkäät. En tiedä, tarvitseeko tai haluaako hän edes sellaisia, mutta nyt hänellä on sellaiset, kunhan saan vietyä nämä hänelle. Itse käytän kämmekkäitä talvisin nahkahanskojen päällä esim. autolla ajaessa. Ne lämmittävät mukavasti käsiä, mutta ratti ei lipsu kuten lapaskäsillä ajaessa helposti käy. Vilkutukset vaan kälylle, jos kurkkaat tänne ennen kuin piipahdan teille. Jos olet kotona viikonlopun aikana, niin saat nämä.

Malli Ruostekenno-kämmekkäät, joiden ohje löytyy täältä nettineulelehti Ullasta. Ohjeen mukaisin silmukkamäärin tein, mutta parin silmukan lisä ei olisi ollut pahitteeksi. Resoreissa ja peukaloissa tein hieman enemmän kerroksia. Lankaa teeteen Pallasta kului 35 g ja 3mm:n sukkiksilla mentiin.

Olipa muuten työlästä näiden teko. Olen joskus aiemminkin tehnyt samalla ohjeella enkä muista, oliko silloin mitään hankaluutta työssä. Ohje sinänsä on kelvollinen, mutta jostakin syystä tein useita
pikkumokia, joiden takia purin monta kertaa. Oletan, että samalla työmäärällä olisin saanut kahdet kämmekkäät aikaan, jos olisin välttänyt virheet. Mutta virheistä en voi syyttää muita kuin itseäni. Vasta pyrin olemaan huolellisempi.Ja vielä tiedoksi Oulun seudulla asuville sytomyssyjen teosta kiinnostuneille.    


Ensi viikon keskiviikkona  30.1. klo 18 alkaen on Oulun Lankamaailmassa sytomyssyilta. Olemme Seijasiskon kanssa paikalla opastamassa sytomyssynteossa ja Lankamaailma lahjoittaa illan sytomyssylangat. 


 


Lankamaailma löytyy osoitteesta Saaristonkatu 27. 
 Tulkaahan kaikki joukolla mukaan myssyilemään!


Lankamaailma ottaa myös vastaan OYS:aan toimitettavia sytomyssyjä nyt, kun

entinen yhteistyökumppanimme Lumoava Lanka lopetti toimintansa joku aika sitten. 
 

19 kommenttia:

 1. kaunnit..oikein mukavat. Nappasin pari päivää sitten siun pöllö kuvioinnin talteen myös itselle ja nyt toinen lapanen jo valmiina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mehtäemäntä, kiva kuulla tulevista pöllölapasista. Pitääpä käydä katsastamassa. :)

   Poista
 2. Ihania lapasia jälleen. Liian kaukana oot joten tyydyn toivottamaan hauskaa tapahtumaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sirkkis, kiitos! Ajatuskin lämmittää mieltä. :)

   Poista
 3. Ihanat "tuplat" taas ja tosi kivat kämmekkäät.

  VastaaPoista
 4. Ihanat neuleet. Taidan kokeilla noiden kämmekkäiden tekoa. Asiasta kolmanteen, otin sytomyssy haasteen vastaa ja olen kutomassa 'sytomyssyä' Nallelangasta, 75 villa 25 polyamidia, käykö tällainen materiaali?
  terv. kankuritar/tarja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kankuritar, kiva, kun otit haasteen vastaan ja aiot vielä kokeilla kämmekkäidenkin tekoa innoittamani. :)

   Mutta harmi vaan, että tuo Nalle-lanka ei varmaankaan ole sovelias sytomyssyihin. Syöpähoitojen takia päänahka on usein kovin herkkä ja arka, kun ei ole hiusten muodostamaa suojaakaan. Siksi sytomyssyyn käytettävien materiaalin tulisi olla pehmeää ja mahdollisimman kutittamatonta, sillä myssy ei saa kutittaa, hiostaa eikä mitenkään ärsyttää herkkä ihoa. Monet luonnonkuidut esim. puuvilla, bambu ja merinovilla ovat tällaisia. Harmi sekin, että olet jo ehtinyt aloittaa myssyn kutomisen Nallesta. Toivottavasti sille löytyy muuta käyttöä tai voisit tehdä siitä langasta kämmekkäät. Niihin Nalle sopii hyvin.

   Poista
 5. On kyllä ihanat nuo tuplalapaset :)

  VastaaPoista
 6. voi näitä sinun tupliasi ihailen aina.. Minäkin tahtoisin tällaiset :) en vaan osaa tehdä.. ( tai luulen ainakin niin ) mukavan näköiset kämmekkäät myös ..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jansku, kyllä sinä osaat. Olen vakuuttunut siitä. Minäkin luulin onteloneuletta vaikeaksi, kunnes kokeilin. Otat vaan joku kerta hiukan aikaa itsellesi ja paneudut ohjeisiin. Pian se alkaa sujua. :)

   Poista
 7. Joskus tuntuu, että kutominen on yhtä purkamista ja purkamista! Minä olen opetellut ajatusta, että kaikissa neuleissa ei pienet virheet haittaa - eihän kukaan meistä ole virheetön. Mutta tarpeeksi haastavassa kuviossa ei sisu anna periksi, vaan jokainen virhe pitää napsia pois :) Mun on pakko tunnustaa, ettei ällini riitä kerta kaikkiaan tuohon tuplalapasasiaan.... T. Kirsikka

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirsikka, kyllä minäkin "oikaisen" joissakin jutuissa, mutta kyllä aika herkkä olen purkamaankin huomattuani virheen. Silloin ajattelen, että kun tätä kuitenkin teen ilokseni, niin samahan se on, kuinka monta kertaa saa ilon samalla langalla. :D Jos haluat tehdä tuplalapaset ja tulee ongelmia, voin antaa tukiopetusta.

   Poista
 8. Aivan mielettömän ihkut nuo lapaset!!!
  Ja kuten varmaan huomaat, ei meikää maa ole niellyt.
  -t-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. -t-, kiva saada elonmerkkiä sinusta! Olenkin ajatellut, mihin olet häippäsissyt. :D

   Poista
 9. Tuo oli aivan loistava kommentti:" monta kertaa ilo samalla langalla" :) Terkuin, Kirsikka

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Se saa minut iloiseksi.