Tervetuloa Lankapirttiin!

Oli kiva, kun poikkesit pirttiini. Toivottavasti viihdyt täällä ja tulet toistekin.
Suurin osa kuvistani suurenee klikkaamalla niitä.

tiistai 10. marraskuuta 2009

Tuplia lisää


Ensinnäkin haluan kiittää kaikista kommenteista, joita on viime aikoina tullut ilahduttavan runsaasti! Joka ikinen niistä tuottaa minulle iloa ja hyvää mieltä. Ne tekevät tästä bloggaamisesta huippujutun!


Tänäänkin olen jatkanut Lapaskuun tuotantoa ja siinä samalla pohtinut edellisen postauksen saamia kommentteja. Monet teistä kommentoijista luokitteli minut ahkeraksi valmistuneiden käsitöideni perusteella. Minä olin ensin aivan "takajaloillani" ajatuksesta, että olisin ahkera, kun en itse itseäni pidä sellaisena. Mutta sitten ymmärsin, että kommentoijat näkevät vain minun käsityöahkeruuteni ja itse ajattelen kokonaisahkeruutta, jos voi käyttää tällaisia termejä. Käsityöahkeruus on siis vain pieni osa kokonaishkeruudesta ja sillä saralla myönnän olevani aika ahkera. Kaiken muun ahkerointi onkin sitten jo aivan eri luokkaa eikä siitä puhuta nyt tämän enempää. Mutta käsitöiden kanssa askaroin mielelläni ja kun minulla eläkeläisenä on sangen mukavasti aikaa, vieläpä vapaasti itseni käytettävissä. Niinpä minä istun ja kudon, olen siis sillä saralla ahkera. Ja nyt pannaan piste tälle ahkeruuskeskustelulle, en aio enää palata aiheeseen.

Lapasia siis on tikuteltu tänäänkin. Yhdet sain valmiiksi ja seuraavat aloitin saman tien. Ne aloitetut kyllä ovat nyt tauolla, kun suunnittelemani kuvio ei muodostunutkaan neuleessa sellaiseksi kuin sieluni silmin sen olin nähnyt. Pidetäänpä siis hetki tuumaustaukoa.


Malli oma tuplat, joita voi sanoa kääntölapasiksikin, koko toivottavasti n. 9-10v (mahtuu omaan käteeni, mutta on hiukan nafti)
Lanka Nallea farkunsinisenä ja vaalean harmaana, menekki 80 g
Puikot 2.5 mm, peukaloissa 3.5 mm
Silmukoita varressa 12 s/p, kämmenosassa 10s/p,

Mallin kehittely jatkuu. Onteloneulehan tekee työstä leveämmän kuin yksinkertainen neulos samalla silmukkamäärällä. Niinpä lapasistani on tullut aika leveitä. Kaventaakseni lapasosaa vähensin 2 s/p varren jälkeen tehtävällä oikealla kerroksella. Näin sain lapasista mielestäni sopivat leveydeltään.


Molempien puolten julkisivut




Ei muuten tarvitse asua ison metsän keskellä eikä kaukana asutuskeskuksesta, kun voi seurata monenlaisten eläinten elämää. Monesti olen täällä jotain kirjoitellutkin ja kuviakin julkaissut ja nyt taas on kerrottavaa. Pientä luontonäytelmää nimittäin saimme tänäänkin seurata keittiömme ikkunasta.

Joogaako kurre vai mitä se tekee tuossa? Oravat käyvät tuossa meidän takapihan lintulaudalla syömässä auringonkukansiemeniä. Saavat ne käydä, emme hätistele niitä pois. Viemme siemeniä niin paljon, että riittää linnuille ja oraville. Tämä oravakin söi ensin siemeniä ja sitten se tarrautui tuohon puun kylkeen, asetteli hännänkin vielä kiepille alleen ikään kuin tuoliksi. Tuossa asennossa se oli liikkumatta varmaan 10-15 minuuttia. Sitten siirtyi nököttämään lintulaudan katolle ja oli siinä taas ihan liikkumatta muutamia minuutteja. Silmät auki koko ajan, mutta edes pää ei liikkunut. Sitten se ikään kuin havahtui ja jatkoi syömistään ihan tavalliseen oravan tapaansa. Tietääkö joku, miten oravat nukkuvat? Nukkuvatko ne kenties näin? Sillä nukkumiseksi tuo minusta sopisi, muuta järkevää selitystä en keksi. Pitänee lähettää kysymys Luontoiltaan, jos kovin rupeaa askarruttamaan mieltä.

19 kommenttia:

  1. Täytyisi itsekkin yrittää tehdä tuollaiset tuplalapset, kun tuntuu ettei tavalliset millään lämmitä tarpeeksi :)

    VastaaPoista
  2. Hienot lapaset olet taas tikutellut.
    Minäkin kavensin Eliaksen lapasten 10 silmukkaa kahdeksaksi, ettei tulis niin leveät.

    Oravia minäkin olen tänään ruokapöydän ääressä ihaillut. Ei vain ollut kamera lähellä, enkä viitsinyt hakea. Ihastelin vain kävyn syöntiä ja oksilla kieputtelua! :-D

    VastaaPoista
  3. Olis kyllä kiva osata tehdä tuollaiset tuplat tai ei edes kuviotakaan vaan vaikka ihan tavalliset. :(

    Enpä tunne Kurren tapoja joten vastaamatta jää kysymykseesi.

    VastaaPoista
  4. Aiempaan tuplalapaspostaukseesi kerroin että olen joskus neulomisen aloitteluaikoina neulonut myös tuplalapaset, ja kerroit että olisi hauska nähdä kuvia..:D No, voin kertoa että ehkä olemme kaikki iloisia että niistä ei kuvia ole (harmi toisaalta), ne olivat aika karmivat. Mutta lämpöiset! Ohjetta en tosiaan muista yhtään, mistä sellaisen sain..
    Pitänee tässä talven aikana koittaa onnistuisiko paremmalla onnella nykyään ;) Sun omat on kyllä mahtavia!

    VastaaPoista
  5. Voi kauhia kuinka nopeasti neulomuksia syntyy! Huh, kun itsellä aika menee pällistelyyn lähinnä ;o)

    VastaaPoista
  6. Kiinnostava juttu tuo tuplalapanen. Löysin ohjeesikin, kiitos! Saas nähdä milloin intoudun kokeilemaan; ensin kaikki "ufot" pois alta.

    Vuosien takaisen asuinpaikkamme lintumökkiin orava teki poikasetkin, joiden vilkasta elämää ja ruuanhankintamatkoja saimme seurata. Nukkumisen tapa ei selvinnyt...

    VastaaPoista
  7. Kauniit lapaset:) ja paljon muutakin olet tikutellut.

    Minulla tuntuu vapaa-aika kuluu nukkuessa ja lenkkeilessä; en siis ole ehtinyt neuloa.

    Toinen tuplalapanen valmiina:)

    Ihana lemmikki-kurre teillä:) Meillä Mimmin kunto on kasvanut ja neiti on hieman hoikistunutkin:)

    Mukavaa viikkoa sinulle!

    VastaaPoista
  8. Hienot lapaset taas ja ihana kurrekuva.<3

    VastaaPoista
  9. Kauniit lapaset! Kiva lemmikkikurre teillä; meillä vilahtelee myös sekä kurreja että rusakoita lähistöllä. Ihan pihaan ne eivät tule; siitä blogikoira pitää huolta.

    VastaaPoista
  10. Foxy: Sitten vain puikot suihkimaan, jos kaipaat lämpimiä lapasia. :) Itse en ole näitä käyttänyt, mutta muut sanovat näitä tosi lämpimiksi lapasiksi.

    Marleena: Juuri noilla silmukkamäärillä minäkin yritän tehdä Veeran kokoa. Saapa nähdä onnistunko. ;)

    Tupuna: Alahan kokeilla tuplien tekoa sinäkin! :) Se kyllä sinulta onnistuu!

    annnn: Silti olen sitä mieltä, että kuva niistä olisi mukava nähdä! ;D

    TaijaK: Kyllä minäkin pällistelyyn aikaani käytän! ;)

    Pirle: Minulla ei luonnistu tuo, että kaikki ufot pois alta! ;D On vieläkin ufoja kaapissa, vaikka keväällä niitä yritin jo vähentääkin. Ja onnistuinkin kai pari kolme saamaan valmiiksi.

    Mari: Kiitos! :)

    Villa Lankala: Olethan sinä ainakin vähän ehtinyt neulomaan, kun olet saanut toisen tuplan jo valmiiksi! :)
    Mimmille taas rapsutuksia! ;)

    Seijasisko: Kiitos! :)

    Marjut: Meillä kun ei voi allergian takia olla eläimiä, täytyy tyytyä näihin luonnon lemmikeihin. ;) Ja kyllä meilläkin muutama rusakko liikuskelee pihan tuntumassa ja väliin pihassakin

    VastaaPoista
  11. Kauniit ovat taas tuplat!
    Meillä oravat lintujen lisäksi hyppii pihalla kissojen iloksi,,, Vähintään yksi kissa vahtii ulkotouhuja ikkunassa.

    VastaaPoista
  12. Jestas, oletpa ollut ahkerana ja iso kiitos tuosta tuplaohjeesta, puikoille pääsee kun Marttojen vauvasukkaneulonta on ohi joskus joulukuun alkupuolella. Pikkusukkien välissä tein pari niitä pesimiä ja toisen onnistuinkin jakamaan 6 sektoriin eli tein levennykset joka viidennen silmukan jälkeen, ihan käteenkäypä siitäkin tuli ja hyvin pesevä. Terv. LeaP

    VastaaPoista
  13. Voi hyvä ihme tuota ihanaa Kurrea! Ei ole kyllä aavistustakaan sen mietteistä...

    VastaaPoista
  14. Saanhan jatkaa vähän vielä tuosta ahkeruusaiheesta,saanhan?
    Minun ahkeruus on vain ja ainoastaan tätä käsityöahkeruutta! Tiskit,siivoukset yms. jäävät usein "teenpä sitten joskus" ajatuksiksi! On niin paljon mukavampaa "antaa puikkojen laulaa"! Aika usein minun puikkojen "laulu" kyllä tahtoo hukkua muun hälyn alle tuolla päivittäisissä "kakarakarkeloissa".
    Kauniit ovat taas lapasesi.
    Ja kiva lintulaudan asukki!
    Mukavaa viikonjatkoa sinulle!

    VastaaPoista
  15. Taas on niin kauniit tuplalapaset!
    Ihana kuva oravasta :).

    VastaaPoista
  16. Mammutti: Siinä sitä onkin kissoilla seurattavaa! Ja kiinni eivät saa ikkunan läpi, vaikka kuinka yrittäisi! ;DD

    LeaP: Kiva kuulla, että ohjeeni pääsevät sinunkin puikoillesi! :)

    Eila: Eikö olekin mainio kurre! Tai ainakin asento sillä! ;DD

    Irina: Tämän verran voidaan vielä ahkeruudesta jatkaa! ;D Ja senkin vielä sanon sinulle tässä nyt suoraan, että niin se minunkin ahkeruuteni on vain ja ainoastaan tuota käsityöahkeruutta! Huushollia hoidetaan, jos attuu huvittamaan. Yleensä ei huvita! ;DD Ollaan vissiin siinä iässä jo, että osataan panna asiat tärkeysjärjestykseen! :)
    Mukavaa iltaa ja puikkojen laulua sinne! ;)

    Omppumato: Minäkin tykkään tuosta oravakuvasta! ;)

    VastaaPoista
  17. Hiki tuli katsellessa noiden kääntölapasten ohjetta. Olen opetellut "nurinkurin" sukan teon eli kärjestä varteen, tähän nyt en taida ihan heti ryhtyä :) kauniit kyllä olivat. Kiitos taas käynnistä blokissani se aina piristää. Outo oli tuo oravan hyytymis temppu.

    VastaaPoista
  18. Tilkkumuori: Kyllä minustakin tämä näytti mahdottomalta hommalta, kun ensi kerran näin artikkelin tästä tekniikasta. Mutta kun aloin tehdä, niin pian se rupesi luonnistumaan. :) Ja niinhän se käy sinullekin, jos toimeen tartut, mutta eihän se kaikkia juttuja jokaisen tarvii tehdä. Näin saa tosilämpimiä lapasia.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Se saa minut iloiseksi.