Tervetuloa Lankapirttiin!

Oli kiva, kun poikkesit pirttiini. Toivottavasti viihdyt täällä ja tulet toistekin.
Suurin osa kuvistani suurenee klikkaamalla niitä.

maanantai 1. maaliskuuta 2010

Sytomyssytarpeesta ja pari myssyäkin

Edit 1.3. klo 20.20 tuolla alempana vihreää tekstiä

Se on sitten maaliskuu ja kevät alkaa jo pian koputella ovelle. Eilen meillä päättyi sanomalehti Kalevan mukaan 82. päivää kestänyt pakkasjakso, kun mittari meni hiukan +:n puolelle. Eilen käytiin Oulussa ja jopas olikin tiet ehtineet loskaantua. Nyt tätä kirjoittaessani sataa räntää. Joten kyllä se kevät pian alkaa! :)Muutamalta taholta on kuulunut arveluja, että sytomyssyjä kertyisi jo liikaa. Siksi kysyimme OYS:n syöpätautien poliklinikalta, paljonko siellä käy naisia sytostaattihoidoissa ja kuinka laajalta alueelta he tulevat. Näin osastonhoitaja Irma Kinnunen vastasi:

"Hienoa, että myssyaate on lähtenyt etenemään. Arvio on, että ensimmäisen kolmen viikon aikana mahdollisia myssyjen käyttäjiä olisi noin 30 - 50 viikossa. Siinä on ajateltu uusia potilaita ja jo aiemmin hoidot aloittaneita potilaita. Jatkossa uusia potilaita tulee noin 20-30 kuukaudessa. Myssyjä ei tule liikaa ja tarve todellakin on jatkuva.

Hoitoja annetaan Rovaniemellä, Kemissä, Kajaanissa ja Kokkolassa. Meille syöpätautien pkl:lle potilaita tulee mm. Kuusamosta, Taivalkoskelta, Pudasjärveltä, Ii- Yli-Ii, Utajärvi, Vaala, Pyhäntä, Pyhäjärvi, Reisjärvi, Sievi, Kalajoki ja muista Oulun ympäristön kunnista. Sädehoitopotilaat sädehoito-osastolle tulevat koko Pohjois-Suomen alueelta."


Suoritin lyhyen laskutoimituksen ja sen mukaan tähän mennessä kertyneet 150. myssyä riittäisivät vajaaksi puoleksi vuodeksi. Joten kenenkään ei tarvitse pelätä ylituotantoa. Varsinkin kun tarve on jatkuva, kuten vastauksesta voimme lukea. Joten kaikki halukkaat vain edelleen tekemään myssyjä joko neuloen tai virkaten.

EDIT: Höh noita minun hoksottimia ja matikkapäätä!!! Kun tarkemmin katsoin ja ajattelinkin, niin nuo 150. myssyähän saattavat mennä jo kolmen ensimmäisen viikon aikana! Että se siitä ylitarpeen tekemisistä.

OYS:n sytomyssykeräyksestä saat lisätietoja vaikkapa täältä. Muiden alueiden keräyksistä löytyy tietoa tuosta oikealta sinisävyiden Sytomyssy-napin alapuolelta.

Helmikuisista käsitöistäni on pari vielä esittelemättä täällä. Tai oikeastaan kolme, kun yksi huivi odottaa pingotukseen pääsyä ja vasta sitten tuon näytille. Mutta nyt siis nämä pari sytomyssyä. Vaihteeksi!!! ;DDMalli omasta päästä Palmikkoraitainen myssy koko n. 57
Lanka Coats säästökerältä, kulutus 40 g
Puikot 2.5 mm:n pyörö ja sukkikset, joilla alussa 120 s

Kavennuksen tein mutuna, periaatteena oli kuitenkin palmikoiden säilyminen mahdollisimman pitkälle. Kavennusosa ei näy kuvassa hyvin, mutta onnistuin mielestäni ihan hyvin.

Malli MammaMyyn Minttu-myssy koko n. 55 cm
Lanka Novitan Bambua, jota kului täysi kerä ja 1.5 m toisestakin, siis 50 g
Virkkuukoukku poronluinen numeroton, joka lienee lähellä 2.5 mm:n koukkua


Ohjetta voin kyllä suositella muillekin, vaikka hiukan jouduin sitä muuttamaan, kun ei minun käsialani suostunut tekemään sopivan kokoista myssyä aivan ohjeen mukaan mentäessä.

Molemmat myssyt ovat mielestäni kauniita ja saatanpa tehdä näitä lisääkin, kun ei tuo myssyilyintoni tunnu laantuvan ainakaan vielä. Ja kuten kaikki taitavat tietää, nämä menevät OYS:n keräykseen, josta tuossa ylhäällä jo kerroinkin.


19 kommenttia:

 1. Nättejä myssyjä olet tehnyt! :)

  VastaaPoista
 2. Todella ihania!!! Pitäisi varmaan kokeilla tuota neulomistakin...joskus. t.leenah

  VastaaPoista
 3. Hienon myssyn olet neulonut.
  Minun pään ympärys (tämän karvapeuhkon kans:) on 57cm. Omistani tuli päähäni sopivia. Sinulla on sitten tiukempi käsiala.

  VastaaPoista
 4. Kauniita myssyjä! Kokeilen varmasti myös kutomista, vaikka nyt virkkaaminen taas luistaa ;D

  VastaaPoista
 5. Tuo vaaleanpunainen on ihan mun suosikki :) Värin takia?! Hih. Muutenkin!! Kauniita.
  Terkuin ex-pipopää, joka aloitti tänään työt rohkeasti siilitukalla.

  VastaaPoista
 6. Kuulostaapa ikävän hurjalta tuo hoitoon tulevien määrä!

  VastaaPoista
 7. Kivoja myssyjä olet tehnyt.<3
  Myssyjä tarvisevia naisiä on paljon..painotan vielä Matleenan arvio 150 myssyä/vajaa puolivuotta tarkoittaa vain Oulun sairaalan sytöyksikköä ja koko Oysin alueella on vielä siis sytoyksikät Rovaniemellä , Kemissä Kokkolassa ja Kajaanissa!!

  VastaaPoista
 8. Kauniita, varsinkin tuo palmikkoraitainen - se miellyttää kovasti :)

  VastaaPoista
 9. Niinpä hyvä kun oikasit. Itteki piti alkaa ihan udestaan alkaa noita ynnäämään.Kuten Pirjo-Riitakin sanoo niin ikävän hurjat on luvut!

  VastaaPoista
 10. Minä jäin nyt koukkuun tähän virkkaamiseen, seitsemäs myssy valmistui just (tosin kaikista langat vielä päättelemättä eikä koristeita).

  Kuule, mulla olisi nättiä kellertävää ja sinistä Schachenmayer Nomottan Micro Bamboo -lankaa, jossa on 50 % akryylia ja 50 % bambua ja viskoosia (sinisessä lukee "Viskose (Bambus)" ja keltaisessa "Bambus"). Voinko tehdä siitä myssyjä, vai onko niiden oltava 100 % luonnonkuitua? Käteen tuo lanka tuntuu ihanan pehmoiselta, ja kuvittelisin ettei se verkkomyssyssä hiostaisi, mutta mitä sanot?

  VastaaPoista
 11. Menekki on valtava! Kauniita myssyjä olet tehnyt!

  VastaaPoista
 12. Tupuna: Kiitos! :)

  leenah: Suosittelen kyllä neulomaankin myssyjä, niin saa erilaisia ihania, vaikka virkatutkin ovat ihania! :)

  MammaMyy: Niin minäkin ajattelin. Ja ainakin sinun ja minun kuvia vertaamalla näyttää tuo kuviokin tulevan sinun myssyissä paremmin esille, joten seuraavaan myssyyn otan paksumman koukun. :)

  Heleena: Kutomallakin saa kauniita myssyjä, joten suosittelen vaihteeksi tekemään niinkin! :)

  Sanna: Yllätys, yllätys, että vaaleanpunainen on suosikkisi!!! ;DDD Hienoa, että rohkenit mennä siilinä töihin jo eka päivänä! :)

  Pirjo-Riitta: Karua totuutta kertovat nämä luvut!

  Seijasisko: Hyvä, kun huomasit! :) Tarkensin laskelmiani ja laitoin jo uutta tietoakin blogiin.

  Pirle: Palmikkoraitainen on minunkin suosikkini! :)

  Omppumato: Kiitos! :)

  Mari: Kiitos! :)

  Kaisa: Taas uusi todiste, miten myssyilyyn tulee addiktio!!! ;DD Mutta ihanaa on, että se kehittyy niin monelle. Ja voisi kai niitä pahempiakin addiktioita olla. ;D

  En tunne tuota lankaa, mutta uskon, että voit tehdä siitä myssyjä. Olemme suositelleet, että lanka olisi luonnonkuitua, koska niissä varmimmin on toivotut ominaisuudet (pehmeys, kutittamattomuus, hiostamattomuus), mutta kyllä muutkin langat käyvät. Kannattaa miettiä, miltä lanka tuntuu herkällä iholla ja vaikka kokeilla itselle kaulaan tai johonkin muuhun herkän ihon alueelle. Ja verkkomyssy ei tosiaankaan niin helposti ole hiostava kuin joku tiiviimpi malli olipa sitten virkattu tai neulottu. Joten jatka vain koukun heiluttamista! ;)

  Malli45: Menekki on siis todella taattu, siltä vaikuttaa! :)

  Marjut: Kiitos! :)

  VastaaPoista
 13. Kiitos lohdutuksesta, sitä nyt kaipasinkin.
  Toinenkin mikä meni pieleen ja koko viimeviikon sitä innolla neuloin, on eräs nuttu. En taida sitä edes näyttää kun meinaan purkaa koko tekeleen. Itselleni sitä ajattelin ja malli on kaunis, mutta ei mun päällä.
  Yks ilonaihe sentään. Kastelin tänään kukkia, niin ihmettelin, että mikäs kukka siinä orkideoiden välissä on. Toinen oli jo avannut kukan ja toinen ei vielä, vasta nuppuvaiheessa. Ihana yllätys.

  VastaaPoista
 14. Kauniita myssyjä on taas, virkattuja ja neulottuja! Kyllä minäkin ne omat tekeleeni lupaan saada valmiiksi. Olet varmaan jo huomannut,että täällä on "monta rautaa tulessa", AINA! Ja kauhea määrä keskeneräisiä odottamassa viimeistelyä!
  Mukavaa lumista viikonjatkoa sinulle!

  VastaaPoista
 15. Vai että liikaa... heh! Hyvä kun kysyit, saatiinpa oikeaa tietoa. ELi tarve on huutava.

  Nuo sun myssyt on tosi kivan näköiset - ammattilainen alat olla jo myssyilyssä!

  VastaaPoista
 16. Pirena: No eiköhän se ihana orkidean kukinta saa piankin nämä ikävät vastoinkäymiset unholaan! :)
  Se on muuten kumma, miten sitä uutta kukintaa jaksaa aina vain ihailla! ;D

  Irina: Älä ollenkaan hätäile niiden myssyjen kanssa, vielä on aikaa saada sekin rauta pois tulesta! ;D Ja luotan sinuun vakaasti!

  Piiku: Sinähän se paremminkin olet ammattilainen myssyilyssä! ;D Mutta määrissähän me ei kilpailla, eihän. :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Se saa minut iloiseksi.