Tervetuloa Lankapirttiin!

Oli kiva, kun poikkesit pirttiini. Toivottavasti viihdyt täällä ja tulet toistekin.
Suurin osa kuvistani suurenee klikkaamalla niitä.

lauantai 18. tammikuuta 2014

Lisää sytomyssyjäSytomyssyjä aina vaan, kun on niiden aika. Nythän on käynnissa monin paikoin Suomea Sytomyssyjä Ystävänpäiväksi -keräys.  Minun haastamana kerätään hiuksensa menettäneille syöpäpotilaille päähineitä suojaamaan huksetonta päätä. Myssyjen toivotaan myös ilahduttavan ja helpottavan saajansa elämää edes hiukan tuona rankkana jaksona.  Niinpä minunkin käsityöni ovat nyt pääasiassa myssyjä. Ihan mukavasti olen omasta mielestäni saanut jo valmista aikaan, kymmenen kudottua ja yhdeksän trikoosta ommeltua myssyä. Ja vielä on kolmisen viikkoa aikaa.
Viime viikolla sain ison kerän Puro Batikia. Lanka oli kertaalleen kudottu muistaakseni boleroksi, jota ei ollut koskaan käytetty. Omistaja oli purkanut sen ja antoi langan minulle sytomyssyjen tekoa varten.  Tässä on tulos, neljä myssyä. Lankaa muuten jäi vielä pieni kerä, joka sekin pääsee johonkin myssyyn, kun sopiva lankakaveri sattuu kohdalle.

Ensin valmistui tämä perusmyssy, jossa nyt kaksi nurjaa kerrosta aina viiden oikean kerroksen jälkeen. Näitä nurjia raitojahan olen tehnyt jo moneen myssyyn keväästä alkaen. 
Lanka siis Puro Batik ja sen menekki 65 g
Silmukoita 104
Puikot 3.5 mm:t pyörö (50cm) ja kavennuksissa sukkikset
 Seuraavaksi pääsi puikoilleni malli Xeranthemum, joka löytyy täältä Ullasta
Lanka Puro Batik, jota kului 75 g
Silmukkamäärä ohjeen mukaan
Puikot 3 ja 3.5 mm:t pyöröt ja sukksikset

Aiemmin olen tehnyt ainakin kaksi myssyä tällä ohjeella enkä ole vielä kyllästynyt. Uskonkin näitä paperikukkasia (Xeranthemum annuum eli paperikukka)  syntyvän vielä lisääkin.Myssy on aivan sopivan kokoinen omaan päähäni, mutta menee OYS:aan aikanaan. (Tässä kuvassa väri on päin prinkkalaa, mutta älä välitä siitä.)

Sitten pitikin miettiä, teenkö lopusta langasta jonkun pithähkön myssyn vai yritänkö, riittääkö lanka kahteen matalampaan malliin. Päädyin jälkimmäiseen vaihtoehtoon ja iki-ihanaan Tähdelliseen. Ajattelin, että päälaelta aloitettuun myssyn voisin tehdä tarvittaessa yksivärisen resorin, jos lanka loppuu kesken.  Mutta lanka siis riittikin ihan hyvin kahteen Tähdelliseen.


Kaksi Tähdellistä valmistuivat 14.1 ja 15.1, ohjehan löytyy täältä blogista Käsistä karannut
Lanka Puro Batik, jonka menekki oli 50 g/myssy
Silmukkamäärä ohjeen mukainen
Puikot pyöröt (50cm) 3.5 mm ja 3 mm ja sukkikset 3.5 mm


Pari pientä muutosta tein ohjeeseen. Tähtien valmistuttua päälaelle jatkoin ilman reikiä tasaisena sileänä neuleena ja resorin asemesta tein oikeita ja nurjia kerroksia yhteensä kahdeksan
Kivasti sopii tämä Puro Batikin väri Tähdelliseenkin, kun värien raidoittuminen on näin rauhallista.


Tähdellinen ja Xeranthemum ovat molemmat TiiQn kirjoittamia ohjeita.  Näitä kutoessa tuli mieleeni, että TiiQ onkin tehnyt monta sytomyssyksi sopivaa myssyohjetta, joista minä ainakin pidän kovasti ja olen tehnytkin niistä varmaan useimmat.  Blogini Hyvissä sytomyssymalleissa löytyy linkit ainakin viiteen hänen ohjeeseen.  Kiitos, TiiQ!  Ihanien ohjeiden lisäksi teet itsekin sytomyssyjä oman alueesi sairaalaan.22 kommenttia:

 1. Ihanan ahkera myssyilijä olet ollut! Itsellä on nyt vaihteeksi niin kiivas luomisvaihe päällä, että en ole ehtinyt myssyilemään ollenkaan, kun olen kehitellyt pari uutta sukkamallia ja tuloillaan on myös jotain huivisaralla. Mutta on minulla myssylankojakin, jospa se luovuudenpuuska kohdistuisi pikkuhiljaa myös päähineisiin ja syntyisi uusi, sytomyssyksikin sopiva malli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. TiiQ, kaikella on aikansa, niin myssyjenkin teolla kuin uuden suunnitelulla. :) Mutta tosi mukava kuulla ja nähdä aikanaan sinun uudet ohjeet. Minähän ole ihan ihastunut sinun ohjeisiisi. ;)

   Poista
 2. Kauniita myssyjä ja paljon! Noiden malleistakin tykkään kovasti.
  Itseni sain viimeviikonloppuna vihdoin alkamaan syto-myssyjen teon, henkisen yliotteen sain onneksi.
  Hyvää talviviikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mammutti, kuulostaapa hyvältä, että olet päässyt sen pahan vaiheen yli ja nyt syntyy sytomyssyjäkin. :)
   Oikein hyvää sunnuntaita ja kivaa alkavaa viikkoa!

   Poista
 3. Kauniita sytomyssyjä.Nyt jää välistä myssyt-tilauksessa on kaulureita ja pipo. Pari kuukautta on mennyt pitkittyneen flunssan ja jälkitautien kourissa. Töissä on vähän aikaa haipakkaa-kesään asti. Loppusyksyllä pitäisi alkaa oloneuvoksettaren päivät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iso Gnu, jaksa, jaksa siis vielä vähän, syksyllä sitten helpottaa! ;) Sitten saat laatia itse oman aikataulusi. Se minusta on eläkkeellä olossa kaikkein parasta. :)

   Poista
  2. Kiitos tsemppauksesta!
   Tein viikkokamman eläkepäivien alkamiseen ja sitten joskus kampa vaihtuu päiväkammaksi. Päätös oli vaikea, mutta nyt odotan .

   Poista
 4. Olet sinä todella ahkera ja vielä noin kauniita myssyjä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Villiviini, käsityöt ovat niin kivoja juttuja, että niissä on helppo olla ahkera. ;) Ja kaikkea nättiä on kiva tehdä.

   Poista
 5. Taas niin ahkera! Hienoa jälkeä!

  VastaaPoista
 6. Olet sinä aika kone noiden myssyjen valmistumisessa. Kauniita ovat kaikki, olipa malli mikä hyvänsä. Minäkin aloitin yhtä myssyä Susulta hakemistani langoista. En ole vielä ihan mallista, mutta hiukan on jo hajua. Tykkään tehdä omilla malleillani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pierna, tämä "kone" niin tykkää tehdä tällaisia pieniä töitä, jotka saa nopeasti valmiiksi. Ja taas pääsee uuteen käsiksi. :D Ja sekin lisää tekointoa, kun tietää jokaisen menevän tarpeeseen.

   Poista
  2. Höh, ei ollut tarkoistus ristiä sinua uudestaan, Pirena! ;)

   Poista
 7. Niin upeita myssyjä olet tehnyt:)

  VastaaPoista
 8. Nämä on kyllä ihania myssyjä kaikki :)

  VastaaPoista
 9. Hienoa!
  Täällä susirajallakin innostuttiin uudestaan myssyilemään, on kuulemma keskussairaalan jaettavat päähineet vähissä. Varsinkin miesväki kaipailee reilun kokoisia ja miehisiä malleja. Käsityökahvilassamme on tarkoitus neuloa ja virkata erilaisia myssyjä - selaamme blogiasi ja valitsemme mieluisia ohjeita. Kiitos jo etukäteen mahtavasta mallivarastostasi!

  Oma blogini on edelleen hiljainen, mietin sen jatkoa myöhemmin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, Pirle, pitkästä aikaa! Kiva kuulla sinustakin ja että sielläkin puuhataan taas sytomyssyjä. :) Hyvä, jos blogissani on sopivaa tietoa ja vinkkiä teille. Kysyäkin saa muuten. Onko joku blogi tms. paikka, jossa olisi asiasta tietoja ja voisi mainostaa teitä.

   Poista
 10. Kiitos ohjeista! Päätin minäkin kantaa korteni kekoon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Amalia, kiva, kun innostuit mukaan myssyilemään! :)

   Poista

Kiitos kommentistasi! Se saa minut iloiseksi.