Tervetuloa Lankapirttiin!

Oli kiva, kun poikkesit pirttiini. Toivottavasti viihdyt täällä ja tulet toistekin.
Suurin osa kuvistani suurenee klikkaamalla niitä.

perjantai 2. tammikuuta 2015

Haaste Sytomyssyjä Ystävänpäiväksi


On taas se aika vuodesta, että minä olen haastamassa kaikkia mukaan sytomyssykeräykseen. Tammikuun 4. päivänä on kulunut jo viisi vuotta siitä, kun ensimmäinen haaste annettiin Seijasiskon ja minun blogeissa. 






Minä haastan taas kaikki käsityötaitoiset ympäri Suomen tekemään johonkin sairaalaan sytomyssyjä ystävänpäiväksi. 

Voit osallistua joko yksin tai yhdessä muiden käsitöitä tekevien kanssa. Voit osallistua myös haastamalla muita vaikkapa blogisi välityksellä, jos sellaista pidät. Voit osallistua tiedottamalla asiasta sopiville henkilöille. Ja kaikin muin sytomyssyjen saantia sairaaloihin tukevin tavoin.

Ulkomailtakin voi osallistua, sillä postihan kulkee.  Jos jokainen tekisi edes myssyn tai pari, niin saataisiin taas valtava myssykasa sairaaloihin.  Aikaahan ystävänpäivään (14.2.15) on  vielä mukavasti, joten hyvin ehtii tehdä muutaman myssyn. 





Sytomyssy on lahja syöpähoitojen takia hiuksensa menettäneelle ihmiselle.  Itse sairauttahan myssy ei paranna, mutta se voi olla suuri ilo ja helpotus ikävää sairautta ja kovia hoitoja kokevalle ihmiselle. Myssyjä saaneet ovat kertoneet, kuinka helpottavalta on tuntunut saada myssy peittämään kaljua päätä, peruukit kun tahtovat olla hiostavia ja hankalia käyttää, kuulemma.  Myssyjä on lahjoitettu vuodesta 2010 alkaen ja lahjoitetaan edelleen hoitoja antaviin sairaaloihin, jotka jakavat myssyt edelleen niitä tarvitseville henkilöille. 




Ensimmäinen sytomyssykeräys perustettiin siis neljä vuotta sitten (4.1.2010). Tuon kevään jälkeen myssyjä on kerätty eri puolilla Suomea ja täällä Oulun seudulla keräys on ollut jatkuva.





Myssyjä voi tehdä naisille, miehille ja nuorille. Ja lapsillekin muualle paitsi OYS:n lastenosastolle, jossa niitä on osastonhoitaja Mertaniemeltä saamani tiedon mukaan varastossa pitkäksi aikaa. 

Malliltaan myssy saa olla millainen tahansa, ratkaisevinta myssyssä on materiaali, sillä myssy ei saa kutittaa, hiostaa eikä mitenkään ärsyttää herkkä ihoa.  Tärkeää on myös, että myssy kestää hyvin pesua. Monet luonnonkuidut esim. puuvilla, bambu ja merinovilla ovat tällaisia. 

Myssyjä voi tehdä neulomalla, virkkaamalla tai vaikka ompelemalla. Malli ja väri on tekijän vapaasti valittavissa, suotavaa olisikin saada monenlaisia myssyjä, että jokainen saisi valita mieleisensä. Kaikenkokoisia myssyjä tarvitaan, isojakin aina yli 60cm:n päähän. Täällä on  linkkejä moniin sytomyssyiksi soveltuviin myssyohjeisiin, jos kaipaat ideoita tai ohjetta. Ohjesivu löytyy myös tuosta yläpuolelta klikkaamalla otsikkoa Hyviä sytomyssyohjeita. 





Minä itse kerään myssyjä Oulun yliopiston sairaalaan ja muihin Pohjois-Suomen sairaaloihin, jotka kuuluvat OYS:n alueeseen. Keräyspaikkaamme Lankamaailmaan tuodut myssyt toimitan OYS:n syöpätautien poliklinikalle tai muihin alueen sairaaloihin.

Sytomyssyjen keräyspaikka Oulussa on

Lankakauppa Lankamaailma
Saaristonkatu 27
90100 Oulu

Myssyjä voi toimittaa myös entiseen tapaan suoraan OYS:n syöpätautien poliklinikalle. Minullekin voi toimittaa myssyjä tänne kotiin, osoitteen saat  kysymällä s-postilla  aikkara08 @ gmail. com  (jätä välit pois, numerot ovat nolla ja kahdeksan). Lähialueelta voin myös sovittaessa noutaa myssyjä (asun Kempeleessä).



Toimitusosoitteita muihin sairaaloihin löydät täältä tai klikkaamalla tuosta yläpuolelta sivua Sytomyssyily.






Mikäli sinulla on sytomyssyihin tai keräykseen liittyviä kysymyksiä, vastaan niihin mielelläni, ota siis minuun yhteys s-postilla siinäkin tapauksessa.







Tässä postauksessa olevat myssyt ovat minun vuoden 2014 aikana tekemiä sytomyssyjä, jotka olen esitellyt täällä ennenkin.



17 kommenttia:

  1. Hei. Työpaikkani neulekerholle olen kampanjoinut sytomyssyjen tekemistä tälle kevättä. Emme taida ystävänpäivähaasteeseen vielä ehtiä, mutta myöhemmin sitten. Itsekään en ole sillä nimikkeellä vielä yhtään päähinettä tehnyt, mutta eiköhän se siitä... Mukavaa uutta alkanutta vuotta Sinulle! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. AarreAukusti, kiva kuulla, että myssyjä on tulossa! :) Yhdestäkin ilahdun, mutta kun neulekrho on asialla, niin voin odottaa useampaakin iloa. Ja hyvin ehtivät keväämmälläkin, pitkin vuottahan niitä tarvitaan. Ja vuodesta toiseen.
      Hyvää alkanutta vuotta sinulle ja neulekerholaisille! :)

      Poista
  2. Viime kesäkuussa kirjoitin tänne, että sytomyssyily sai uuden merkityksen kun läheiseni sairastui syöpään. Mutta kävikin niin, että en ole voinut yhtään myssyä tehdä sen jälkeen. Ihmismieli on sitten kummallinen.
    Nyt kuitenkin tilanne on ihan hyvä, joten uskallan varmaan luvata että otan tämän haasteen vastaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eija, aika aikaansa kutakin, se on viisas sanonta. Onneksi nyt siellä on tilanne parempi, tsemppiä läheisellesi taudin voittamisessa. Ja jos et vieläkään pysty myssyä tekemään, niin mainosta kampanjaa, sekin voi poikia myssyjä. :)

      Poista
  3. Olen pohtinut sellaista asiaa, kun minulla on purkulankana Bommix Bamboota, joka sopisi hyvin kyllä sytomyssyihin. Mutta uskaltaako sinun mielestäsi purkulankaa tehdä sytomyssyksi? Kyseinen neule meni minulla purkuun, koska se oli venähtänyt käytössä tai luultavimmin pesussa, enkä ehtinyt sitä oikeasti käyttää kuin kerran, ja varmaan kertaalleen siis pesinkin. Minusta tuntuu vähän arveluttavalta käyttää sitä sytomyssyihin, jos siihen lankaan on vaikka jäänyt jotain "bakteereja" (bambuhan on kyllä antibakteerinen materiaali...), tai jos se venyy sitten uudelleen käytössä, kun venyi jo kertaalleen. Tosin jos virkkaisin siitä myssyjä, niin virkattu pintahan ei samalla tavalla anna myöten kuin neulottu. Ei vain huvittaisi siitä langasta ihan pelkkiä tiskirättejäkään tehdä, ei niitäkään ihan määrättömästi tarvitse. ;) Voisihan ne myssyt sitten vielä kertaalleen pestä ennen sairaalaan lähettämistä, niin olisivat taatusti pöpöttömiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. MariJ, minä luulen, että puhtaasta purkulangastakin voi tehdä sytomyssyjä, varsinkin jos ne pesee vielä kertaalleen valmiina. Ja kun sitä neuletta ennen purkuakaan ei ole paljon käytetty, niin ei luulis siihen kamalasti pesiytyneen mitään. Vai venähtää Bommix Bamboo käytössä! Jotain olen minäkin siitä tehnyt, varmaan sytomyssyjä, mutta käytössä ei ole itsellä ollut. Hyvä tietää, niin jätän ostamatta. Mutta virkattuina myssyinä tosiaan voisi kuvitella pysyvän koossaan paremmin.

      Poista
    2. Kiitos vastauksesta, ehkä uskallan ne nyt myssyiksi virkata! Se Bommix Bamboosta tekemäni neule oli joustinneulepusero, joka venyi siis leveyssuunnassa ihan muodottomaksi. Minulla on myös Novitan Hankoa purkulankana, se taasen nyppyyntyi neuleena, joten siitä ei taida enää olla kuin niiksi tiskiräteiksi. Mutta hyvä, jos saan edes nuo bambulangat todelliseen hyötykäyttöön - voisin siis luvata näillä puheilla tehdä sytomyssyjä tänäkin vuonna ainakin noiden lankojen verran! :)

      Poista
    3. Kiitos Mari, olen yhtä hymyä täällä! :)

      Poista
  4. Mulla onkin aikaa kun oon sytomyssyjä tehnyt viimeksi ja nyt olenkin innolla mukana. Aion tehdä usemman myssyn ja kaikki eri malleilla.:)

    VastaaPoista
  5. Haaste vastaanotettu! Myssyily on ollut jo puoli vuotta tauolla, mutta nyt voisikin tehdä niin, että vähintään joka toinen aloitettu työ on sytomyssy. Sillä tavalla voisi tehdä monipuolisesti kaikenlaista ja silti myssyily edistyisi. Samalla saisin tilaa tuonne novitavilla-kasvikuitulankalaatikkoonkin :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. TiiQ, kiva, kun otit haasteen vastaan taas! :) Puolen vuoden tauon jälkeen myssyily varmaan maistuukin. :)

      Poista
  6. Lähdin mukaan. Niistä on jo postaus: http://mellunhollywool.blogspot.fi/. Nämä menevät Hesaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Mellu, kun lähdit mukaan. Nättejä myssyjä olitkin tehnyt, kävin heti katsomassa niitä. :)

      Poista
    2. Kivahan näitä on tehdä! Lisää on varmasti tulossa, kunhan oma kunto antaa myöten. Ajattelin myös ommella lapsille lippapipoja. Ne ovat nyt suosiossa lasten keskuudessa.

      Poista

Kiitos kommentistasi! Se saa minut iloiseksi.