Tervetuloa Lankapirttiin!

Oli kiva, kun poikkesit pirttiini. Toivottavasti viihdyt täällä ja tulet toistekin.
Suurin osa kuvistani suurenee klikkaamalla niitä.

perjantai 30. tammikuuta 2015

Myssysatoa ja muita kuulumisia

EDIT. 31.1. ensimmäisen kuvan alapuolelle

Kuluva viikko on ollut minulle vilkas, on ollut sytomyssyasioita ja niiden lisäksi omiakin asioita hoidettavana ja mietittävänä tavallista enemmän. Käsitöiden tekeminen on ollut  noista syistä johtuen vähäistä tällä viikolla. Mutta täällä jutustelen vain noista sytomyssykuulumisista.

Ensinnäkin on ilo kertoa, että sytomyssyily on taas herättänyt lehdistössäkin mielenkiintoa. Niinpä minua on haastateltu ja kuvattu kahteenkin lehteen ja sattui vielä niin, että haastattelut olivat perättäisinä päivinä.

Keskiviikkona tapasin kotikuntani asukastuvalla paikallisen Rantalakeus-lehden toimittajan, jonka tekemän jutun pitäisi ilmestyä ensi viikon lehdessä. Samalla käynnillä sain asukastuvalta mukaani nuo edellisessä postauksessa esittelemäni sytomyssyt.  Kuvaa en tullut tapaamisessa ottaneeksi, mutta toimittaja napsi niitä aika paljon, joten eiköhän siinä jutussa ole kuviakin mukana. Palaan asiaan myöhemmin.

Eilen oli vuorossa haastattelu ja kuvaus Seura-lehteä varten teemana auttaja ja autettava. Mukaan lupautui yksi potilaskin ja siksi haastattelu tehtiin OYS:n syöpätautien polilla. Tämän jutun on määrä olla pääsiäisen alla ilmestyvässä lehdessä ja siitäkin kerron täällä aikanaan.  Meitä haastattelun kohteita kuvattiin paljon, jopa niin, että potilas-haastateltava jo pariinkin otteeseen tuumasi, etteikö se jo riitä.  Minä sen sijaan kuvasin vain käytävän varrella olevan pöydän, jolla olevista myssykoreista potilaat voivat valita myssynsä.  Seinällä olevissa tauluissa kerrotaan myssyilystä, harmi vaan, etten huomannut ottaa niistä lähikuvaa.


Polin osastonhoitaja Irma Kinnunen kyseli, voitaisiinko tehdä myös sukkia potilaille lahjaksi. Heillä kun hoitojen takia kylmää jalkoja kovastikin.  Lupasin viedä asiaa eteen päin ja ainakin itse osallistun sukkienkin tekoon. Niitäkin voi toimittaa Lankamaailmaan (asiasta sovin jo kauppiaan kanssa) tai suoraan sairaalaan kuten myssyjäkin. 

Lahjoitettavat sukat voivat olla tavallisista sukkalangoista tehtyjä ja kaikkia aikuisten kokoja tarvitaan. Lastenosastolta en ole vielä saanut vastausta kysymykseeni heidän sukkatarpeesta, mutta kerron kun saan. Liitän tähän myös Susun kommentin syöpäpotilaille lahjoitettavista sukista: "Täällä Turussa sukat on olleet toivelistalla jo monta vuotta ja niistä on tykätty. Erityisesti miesten sukista on ollut pulaa, mutta kaikki koot tekee kauppansa. Materiaalina tavallinen sukkalanka tai sitten ihan 100% villa tai alpakka. Monesti villasukkien alla pidetään kuitenkin muita sukkia, joten sukkamateriaalin pehmeys ei ole niin kriittinen juttu kuin arkaa päänahkaa peittävän myssyn. Materiaaleista on hyvä olla maininta (kuten myssyissäkin)." Kotimatkalla  kurvasin Lankamaailman kautta kyselemässä sukkien vastaanoton lisäksi myös, oliko tuotu myssyjä.  Ja olihan niitä muovikassillinen.  Lisäksi sain illalla kauppiaalta viestin, että kaksi laatikollist oli tullut eilen postissakin mukaan saamieni myssyjen lisäksi.

 Yhteensä 32 toinen toistaan kauniimpaa myssyä, oli isojakin kokoja ja vaaleita sekä tummia värejä. (Hox! Alimman kuvan valkoisessa myssyssä ei ole oikeasti mitään tahraa, vaan kuva vääristää.)

Nämä myssythän päätyvät luonnollisesti menevät Sytomyssyjä Ystävänpäiväksi -keräyksessä OYS:aan.


Pari mielenkiintoista ja kivaa yksityiskohtaa myssyissä oli, nimittäin alla näkyvät nappikoristeet. 


Tämä kuva lienee niin selkeä, että ei kaipaa selostusta 


Tässä tuo nappien alla oleva "matomainen" tuppilo jää hieman näkymättömäksi.

 Kivoja ideoita molemmat ainakin minusta ja helposti toteutettavia, siksi jaan ne täällä kaikkien vieraitteni nähtäville.


Hyvää talvista viikonloppua kaikille täällä poikkeaville!
8 kommenttia:

 1. Sukkia voisin tehdäkin. Onko langoilla väliä? Mitä kokoja olisi toiveissa, tavalliset aikuisten koot, entä tarvitaanko lapsille?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, anonyymi, kun lupaudut sukkien tekoon. Kuten Susu jo kommentoikin, sukat voivat olla aivan tavallisista sukkalangoista tehtyjä, mielellään kuitenkin sellaisia, joissa on paljon villaa, joka lämmittää jalkoja. Jalat eivät ole niin herkkiä kutiamaan kuin hiukseton pää ja sitä paitsi tarvittaessa jalkoja voi suojata alusukilla. Puhuin asiasta aikuisia potilaita hoitavan syöpäpolin osastonhoitajan kanssa ja siellä on tarvetta kaikenkokoisille aikuisten villasukille. Lähetin s-postilla kyselyn myös lastenosastolle, tarvitaanko siellä villasukkia, mutta en ole vielä saanut vastausta. Kerron asiasta sitten blogissani, kun saan tiedon.

   Poista
 2. Huimasti myssyjä siellä ja kauniita! Täällä Turussa sukat on olleet toivelistalla jo monta vuotta ja niistä on tykätty. Erityisesti miesten sukista on ollut pulaa, mutta kaikki koot tekee kauppansa. Materiaalina tavallinen sukkalanka tai sitten ihan 100% villa tai alpakka. Monesti villasukkien alla pidetään kuitenkin muita sukkia, joten sukkamateriaalin pehmeys ei ole niin kriittinen juttu kuin arkaa päänahkaa peittävän myssyn. Materiaaleista on hyvä olla maininta (kuten myssyissäkin). Jospa tämän toiveen myötä saatte lisää porukkaa mukaan talkoisiin. Olen ollut huomaavinani et toiset tekee mielellään sukkia ja toiset taas myssyjä kun ei tarvii tehdä kahta samanlaista:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Susu, kun vahvistit ajatuksiani tässä asiassa! :)

   Poista
 3. Olipas rutkasti sytomyssyasiaa. Hieno homma taas tuo lehtien kiinnostus!! Ovat sytomyssyt tosi hyvin esillä Oys.ssä nykyään!! Taidanpa minäkin ainakin yhdet sukat ennen ystävänpäivää neuloa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seijasisko, minä olen oikein hyvilläni myssyilyn saamasta näkyvyydestä lehdissä. Varsinkin tuo Seurassa ilmestyvä juttu voi poikia paljonkin uusia myssyjen tekijöitä ympäri Suomen. Kyllä minäkin taidan panna sukat puikoille, kun saan keskeneräisen myssyn valmiiksi. :)

   Poista
 4. Hyvä kiertää - kerrohan sitten, kun lehtijutut ovat luettavissa :)

  Ps. Eilisellä kaupunkireissulla vein Lankamaailmaan myssyjä ja muutaman sukkaparin.

  VastaaPoista
 5. Kiitos, Eija, minä haen ne sieltä lähiaiokina. :) Ja totta kai ilmoittelen täällä, kunhan jutut on julkaistu.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Se saa minut iloiseksi.